Η ενεργή δράση των νέων τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, βάσει του προοιμίου του αναθεωρημένου ευρωπαϊκού χάρτη, κρίνεται αναγκαία για μια σύγχρονη, υγιή, ίση και δημοκρατική κοινωνία. Η μόρφωση και τα προσόντα των νέων, αφενός μπορούν να προσφέρουν μια πιο φρέσκια οπτική επί των ζητημάτων, αφετέρου μπορούν να γίνουν κινητήριος δύναμη για την αποτελεσματική επέμβαση αυτών στην εξέλιξη του τόπου που κατοικούν και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά. Κυρίως δε, στην ελληνική επαρχία που πλήττεται από την απουσία των νέων στην διοίκηση της, με αποτέλεσμα η ήδη γηραιά επαρχία – λόγω της αστικοποίησης – να γίνεται γηραιότερη.
Η κοινωνία έχει ανάγκη τις βλέψεις των νέων, σε συνδυασμό με την χρησιμότητα των πρεσβυτέρων, για μια πιο εμπειρική εφαρμογή αυτών. Οι πρεσβύτεροι είναι μάλιστα αυτοί που πρέπει να ενθαρρύνουν τους νέους να ασχοληθούν με την τοπική αυτοδιοίκηση και να τους δώσουν χώρο στα κέντρα αποφάσεων. Η νέα γενιά συχνά απογοητεύεται από τους διοικούντες, γεγονός που τους απομακρύνει από την τοπική αυτοδιοίκηση, πράγμα που δεν ωφελεί τον τόπο. Η απομάκρυνση δεν είναι η λύση. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως η άσκηση κριτικής χωρίς συμμετοχή και αυτοκριτική, χωρίς προτάσεις και προσπάθεια, είναι μια απάρνηση και μετάθεση ευθυνών.
“Η μόρφωση των νέων έχει φτάσει στο μέγιστο επίπεδο στην χώρα, το ίδιο όμως και η μετανάστευση”
– Ναταλία Μαϊστρέλλη –
Ο αθλητισμός και ο πολιτισμός είναι δυο τομείς αμιγώς νεανικού ενδιαφέροντος. Η διοίκηση των νέων είναι αυτή που θα φέρει χώρους άθλησης ακόμα και σε άτομα με κινητικές δυσκολίες, άτομα που η μέχρι σήμερα κοινωνία τα καθιστά ανάπηρα διότι παντού τους βάζει εμπόδια. Από τις ανύπαρκτες ράμπες μέχρι τους ανύπαρκτους χώρους άθλησης. Σε εμάς τους νεότερους έχει κληροδοτηθεί η ευθύνη της διατήρησης των εθίμων και της κουλτούρας. Μια διατήρηση όπου μπορεί να πραγματοποιηθεί με πιο σύγχρονους τρόπους όπως με την δημιουργία θεατρικών, παραδοσιακών, μουσικών εργαστηριακών σε μια σχέση εταιρικής ευθύνης με την τοπική αυτοδιοίκηση.
Η μόρφωση των νέων έχει φτάσει στο μέγιστο επίπεδο στην χώρα, το ίδιο όμως και η μετανάστευση. Ακόμα και η εσωτερική μετανάστευση έχει αυξηθεί κατά κόρον βάση τα νεότερα στατιστικά στοιχεία. Μέρος των λόγων μετανάστευσης αποτελεί πως τους στερήθηκε το δικαίωμα να είναι ευτυχισμένοι στον τόπο τους, έτσι η ελληνική επαρχία δεν μπορεί να κρατήσει το νεανικό και εξειδικευμένο κοινό και το προσφέρει στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να αφουγκραστεί τις νεανικές απόψεις. Οφείλει να δώσει φωνή στους νέους. Στους νέους που είναι γεμάτοι ελπίδα και όραμα για κάτι καλύτερο.
Η συμμετοχή μας στην δημοκρατική ζωή κάθε κοινότητας δεν σταματά στο εκλέγειν η το εκλέγεσθαι. Ο ενεργός πολίτης πρέπει να έχει το δικαίωμα, την ευκαιρία και την υποστήριξη ώστε να συμμετέχει και να επηρεάζει τις αποφάσεις, να συνεισφέρει στην οικοδόμηση μιας καλύτερης κοινωνίας. (Αναθεωρημένος ευρωπαϊκός χάρτης για την συμμετοχή των νέων στην τοπική και περιφερειακή ζωή 2003). Η ελληνική επαρχία σήμερα έχει περισσότερο από κάθε άλλη φορά την ανάγκη των ενεργών πολιτών, τις ιδέες και τα οράματα των νέων. Η ελληνική επαρχία χρειάζεται νέους για να κρατήσει τα παιδιά της αλλά και για να γίνει πόλος έλξης για τους νέους που επιθυμούν να αφήσουν τα αστικά κέντρα για ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο.
Αν θες να αλλάξεις κάτι πρέπει να αλλάξεις τους ανθρώπους. Οι ίδιοι δεν θα αλλάξουν αυτά που έκαναν.

Γράφει η Ναταλία Μ. Μαϊστρέλλη τελειόφοιτος Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ.