ΑρχικήΣυνεντεύξειςΚαλλιτέχνεςΗ ιδιαίτερη, εφ' όλης της ύλης συνέντευξη του Νίκου Απέργη.

Η ιδιαίτερη, εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του Νίκου Απέργη.

"Η δημιουργία τραγουδιών που να συνδυάζουν την εμπορικότητα και την ποιότητα είναι πολύ σημαντική αλλά και πολύ δύσκολη"

Ο Νίκος Απέργης μιλά στο Young People.gr για την καλλιτεχνική του πορεία, την 3ετή συνεργασία του με την Panik Records, αλλά και την σημασία της εμπορικότητας στην μουσική βιομηχανία. Περνώντας ένα σπουδαίο μήνυμα, αυτό της συνεπιμέλειας, μέσα από το τελευταίο του τραγούδι “Για όλα ικανοί”, δείχνει την ευαίσθητη πλευρά του χαρακτήρα του, όσον αφορά κοινωνικά θέματα!

Ξεκινώντας από μικρή ηλικία την καλλιτεχνική του καριέρα, κατάφερε πλέον να αποτελεί έναν από τους πιο πετυχημένους τραγουδιστές στο είδος του. Στα 14 έκανε τις πρώτες συνθέσεις τραγουδιών, ενώ δημιούργησε με τους φίλους του ένα γκρουπ, όπου έπαιζαν σε διάφορες εκδηλώσεις. Στα 17 ξεκίνησε και μαθήματα φωνητικής με την Jullie Massino, ενώ στην συνέχεια με την Ελπίδα Αμίτση. Σήμερα, επιμελείται ο ίδιος την μουσική των τραγουδιών του, όπως και το πρόγραμμα των live εμφανίσεών του.

Διαβάστε τη συνέντευξη του Νίκου Απέργη

Θέλω να ακούνε τα τραγούδια μου όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος αλλά παράλληλα να θέλουν να τα ακούνε για χρόνια

Από μικρή ηλικία ξεκίνησες την ενασχόλησή σου με την μουσική και την σύνθεση τραγουδιών. Χρειάστηκες αρκετό καιρό για να ανακαλύψεις την ταυτότητά σου και να συστηθείς στο κοινό;

Η ενασχόλησή μου με τη μουσική ξεκίνησε από τα μαθητικά μου χρόνια ενώ άρχισα να γράφω τα πρώτα μου τραγούδια στο λύκειο. Παρ όλο που το πρώτο μου τραγούδι στη δισκογραφία κυκλοφόρησε το 2009, θα έλεγα ότι τα 4-5 τελευταία χρόνια είμαι πιστός στο είδος μουσικής που μου αρέσει και αγαπώ.

Πιο πριν έγραφα και τραγουδούσα ότι ήταν στη μόδα, ενώ τα 4-5 τελευταία χρόνια γράφω και τραγουδάω το ύφος που μου αρέσει και που πιστεύω ότι μου ταιριάζει.

Είσαι ένας καλλιτέχνης που ο κόσμος ακολουθεί σε κάθε live, με sold out βραδιές. Ποιο είναι το σημαντικότερο στοιχείο που οδήγησε σε αυτή την επιτυχία;

Αυτό που φροντίζω να κάνω στα προγράμματά μου, μιας και την επιμέλεια την έχω ο ίδιος, είναι να φέρνω τον εαυτό μου στη θέση του ακροατή. Έτσι λοιπόν τραγουδάω αυτά που θα ήθελα κι εγώ να ακούσω σαν πελάτης ενός μαγαζιού και αποφεύγω να κάνω πράγματα που δεν θα μου άρεσαν να δω και να ακούσω σαν ακροατής. Επίσης προσπαθώ να εμφανίζομαι σε χώρους που νιώθω άνετα ώστε να καταφέρνω να κάνω τον κόσμο μία παρέα.

Στο τελευταίο σου τραγούδι, την επανεκτέλεση του “Για όλα ικανοί”, περνάς ένα κοινωνικό μήνυμα σχετικά με την συνεπιμέλεια των παιδιών. Πόσο σημαντικό είναι για την κοινωνία, οι καλλιτέχνες να περνούν τόσο ιδιαίτερα μηνύματα μέσα από την μουσική τους;

Οι καλλιτέχνες επηρεάζουν αρκετό κόσμο μέσα από τη μουσική, το στίχο τους και τα videoclips τους. Θεωρώ σημαντικό, όσο γίνεται, να περνάμε κάποια κοινωνικά μηνύματα και να ευαισθητοποιούμε κάποιες ομάδες ανθρώπων προς το καλύτερο.

Στο «Για όλα ικανοί», εκτός του ότι είναι ένα καταπληκτικό ερωτικό τραγούδι των Θέμη Καραμουρατίδη και Οδυσσέα Ιωάννου σε πρώτη εκτέλεση του Χρήστου Μάστορα, το μήνυμα που περνάμε στο video είναι ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη και τους δύο γονείς. Μπορεί δύο άνθρωποι να αποτύχουν σαν σύζυγοι αλλά μπορούν παράλληλα να είναι δύο καταπληκτικοί γονείς. Σε τέτοιες περιπτώσεις λοιπόν καλό είναι να αφήνουμε στην άκρη εγωισμούς και να φροντίζουμε για το καλό του παιδιού!

Στα live τραγουδάω αυτά που θα ήθελα κι εγώ να ακούσω σαν ακροατής και αποφεύγω να κάνω πράγματα που δεν θα μου άρεσαν να δω και να ακούσω

Ποιο χαρακτηριστικό της προσωπικότητας σου θεωρείς ότι σε βοήθησε στην αρχή της καριέρας σου και ποιο θεωρείς ότι αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια αυτής;

Με έχει βοηθήσει πολύ η εργατικότητά μου. Επειδή από την αρχή της πορείας μου δεν είχα κάποιον να με βοηθήσει σημαντικά στη δουλειά μου, αναγκάστηκα να δουλέψω πολύ σε πολλούς τομείς από μόνος μου. Αυτό βοήθησε και στη συνέχεια της πορείας μου έως και σήμερα.

Το χαρακτηριστικό που αναπτύχθηκε στην πορεία είναι ότι λέω πιο εύκολα όχι σε κάτι που θεωρώ ότι μου κάνει κακό ή δεν νιώθω καλά με αυτό, κάτι που δεν μπορούσα να κάνω στα ξεκινήματά μου.

Στην Ελλάδα παρατηρούμε ότι όσο περνούν τα χρόνια η αγάπη του κόσμου για τους παλαιότερους καταξιωμένους τραγουδιστές μεγαλώνει, ενώ για τους νέους καλλιτέχνες είναι πιο δύσκολο να έχουν μια ανοδική και σταθερή πορεία στον χώρο. Ποιος πιστεύεις ότι είναι ο κύριος λόγος που συμβαίνει αυτό;

Θεωρώ ότι ο νούμερο 1 λόγος που συμβαίνει αυτό είναι το Ίντερνετ. Γενικά το Ίντερνετ έχει βοηθήσει σε πολλά πράγματα, σε αυτό όμως όχι. Θεωρώ ότι πιο παλιά, για να ακούσεις ένα αγαπημένο σου τραγούδι, έπρεπε να το πετύχεις στο ραδιόφωνο ή να αγοράσεις το cd ή να το ακούσεις στο μαγαζί. Τώρα πια σε όλα τα παραπάνω έχει προστεθεί το Ίντερνετ που ανά πάσα στιγμή ακούς όποιο τραγούδι θέλεις. Με αυτό τον τρόπο γίνεται πιο γρήγορη φθορά στο τραγούδι.

“Θεωρώ σημαντικό, όσο γίνεται, να περνάμε κάποια κοινωνικά μηνύματα και να ευαισθητοποιούμε κάποιες ομάδες ανθρώπων προς το καλύτερο”

– Νίκος Απέργης –

Επίσης πιο παλιά για να δεις έναν καλλιτέχνη έπρεπε να πας στο μαγαζί που εμφανίζεται ή να τον πετύχεις σε κάποια εκπομπή στην τηλεόραση. Τώρα μπορείς να δεις τι κάνει ακόμα και στην προσωπική του ζωή, μέσα από το Instagram για παράδειγμα. Με αυτό τον τρόπο, δεν χτίζεται ο «μύθος» που λέμε, γύρω από τον καλλιτέχνη, όπως γινόταν παλιά. Πιστεύω ότι αυτοί είναι κυρίως οι λόγοι. Δεν θεωρώ ότι έχει να κάνει με αξίες γιατί και σήμερα βγαίνουν καλοί τραγουδιστές και γράφονται όμορφα τραγούδια!

Ανήκεις στην δισκογραφική εταιρία Panik Records. Μίλησέ μας για την συνεργασία σας.

Δεν είναι τυχαίο ότι την τελευταία τριετία, όσο ανήκω στο δυναμικό της Panik, έχω σημειώσει αρκετή πρόοδο στη δουλειά μου. Αυτό που μου αρέσει στην Panik Platinum είναι ότι δείχνουν εμπιστοσύνη στα τραγούδια που θέλω να βγάλω, κάνοντάς μου παράλληλα προτάσεις και συζητώντας όλοι μαζί καταλήγουμε στο τελικό αποτέλεσμα. Μου αρέσει επίσης που υπάρχουν συνεργάτες- υπεύθυνοι ο καθένας στον τομέα του (τηλεόραση, media, ραδιόφωνα, social media). Ανά τακτά διαστήματα φτιάχνουμε ένα πλάνο και με αρχηγό τον CEO της Panik, τον  Γιώργο Αρσενάκο, πορευόμαστε.

Πόσο σημαντική είναι η δημιουργία τραγουδιών που να συνδυάζουν την εμπορικότητα και την ποιότητα, με σκοπό να “αντέξουν” στον χρόνο;

Η δημιουργία τραγουδιών που να συνδυάζουν την εμπορικότητα και την ποιότητα είναι πολύ σημαντική αλλά και πολύ δύσκολη. Εξαρτάται βέβαια και από την επιθυμία του καλλιτέχνη. Κάποιοι ενδιαφέρονται μόνο για την εμπορικότητα, κάποιοι άλλοι μόνο για την ποιότητα. Εγώ ενδιαφέρομαι και προσπαθώ και για τα δύο! Θέλω να ακούνε τα τραγούδια μου όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος αλλά παράλληλα να θέλουν να τα ακούνε για χρόνια.

Αν σου έλεγα να συνθέσεις ένα τραγούδι που να περιγράφει την έως τώρα ζωή σου, πως φαντάζεσαι ότι θα ήταν;

Θα ήταν ένα τραγούδι με μελαγχολική μουσική και στίχους στα κουπλέ, το ρεφρέν όμως θα ήταν αισιόδοξο! Ουσιαστικά στα κουπλέ θα περιέγραφε τις δυσκολίες και τις στεναχώριες που έχω περάσει κυρίως στην μουσική μου πορεία αλλά θα κατέληγε σε ένα χαρούμενο ρεφρέν, δηλαδή στη δικαίωση και στη χαρά που νιώθω τα τελευταία χρόνια!

Τι είναι αυτό που σου λείπει περισσότερο από την δουλειά σου αυτή την περίοδο;

Αυτό που μου λείπει περισσότερο φυσικά είναι οι ζωντανές εμφανίσεις. Η επαφή με τον κόσμο, με τις παρέες που έχουμε φτιάξει στα μαγαζιά που εμφανιζόμουν μέχρι την περίοδο που ήρθε ο ιός.

Έχεις κάνει κάποια σχέδια για το μέλλον;

Αυτή την περίοδο ετοιμάζω στο στούντιο τον ολοκληρωμένο δίσκο μου που θα κυκλοφορήσει από την Panik Platinum μέσα στο καλοκαίρι. Επίσης μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες θα ξεκινήσω και πάλι τις ζωντανές εμφανίσεις μου σε όλη την Ελλάδα και Κύπρο.

Ποιο μήνυμα θα ήθελες να στείλεις μέσω του Young People.gr;

Το μήνυμα που θέλω να στείλω μέσω του Youngpeople.gr είναι να προσέχουμε ώστε να μένουμε υγιείς, να έχουμε θετική σκέψη για το μέλλον και να ακούμε τη μουσική που μας ευχαριστεί και μας φτιάχνει την ψυχολογία! Επίσης, ότι μας στέρησε το 2020, να μας το φέρει, στο δεκαπλάσιο, το 2021!

Βίντεο & Instagram

Νίκος Απέργης - Για Όλα Ικανοί (Τζαμάικα) Official Video | Nikos Apergis - Gia ola ikanoi (Jamaica)

Σημείωση: Για την ολοκλήρωση της συνέντευξης του Νίκου Απέργη συνεργάστηκαν: Στην επιμέλεια η ομάδα Έκφρασης και Υλοποίησης ενώ στην σύνταξη των ερωτήσεων η Ιωάννα Καριώρη. Ευχαριστούμε τον Νίκο Απέργη για την συνέντευξη.

Μας Είπαν...

Διαβάστε το μήνυμα τους...

"Να μη φοβούνται να εξερευνούν και να εκφράζουν τη σκιά τους"...

Καραμίχος

Ηθοποιός

"Να ακολουθούν την καρδιά τους και να μην κάνουν εκπτώσεις στα θέλω και στην αξιοπρέπεια τους"...

Κρονάκη

Δημοσιογράφος

Σχετική Αρθρογραφία

- Read Interesting Site Topics The Most Popular Interview

Μητέρα, μια λέξη χίλιες έννοιες.

Είναι ευρέως γνωστό πως μια μητέρα έχει πολλές ιδιότητες, γι’αυτό και χαρακτηρίζεται ως “η πιο δύσκολη δουλειά”. Η μέριμνα ενός παιδιού αποτελεί πρωταρχικό ρόλο στην ζωή μιας...

Καμία απόσταση δεν εμποδίζει την αληθινή επιθυμία.

Οι σχέσεις ανέκαθεν περνούσαν από δοκιμασίες. Μία από αυτές...

- New Post & Article Archive