Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022
22.2 C
Athens

Ο καταλυτικός ρόλος της γυναίκας στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Γράφει Η Ναταλία Μ. Μαϊστρέλλη τελειόφοιτος χημικός μηχανικός ΕΜΠ

Η σημερινή εποχή διαθέτει ικανότατες, προσοντούχες, καταρτισμένες γυναίκες σε όλα τα θέματα των αρμοδιοτήτων των αιρετών στην τοπική αυτοδιοίκηση. Τα νούμερα όμως της συμμετοχής αυτών δεν είναι αντάξια των ικανοτήτων τους ή της ανάγκης που έχει κάθε μορφής διοίκησης για ποικιλομορφία. Από τους 331 δήμους που διαθέτει η χώρα μόνον οι 15 έχουν γυναίκα δήμαρχο, λιγότερο από το 5% δηλαδή ενώ οι γυναίκες αποτελούν πλειοψηφία του πληθυσμού της χώρας μας. Το ίδιο ισχύει και στον τόπο μου, στον δήμο της Δωρίδας, όπου επι προσθέτως μόνον το 11.1% (3/27) του δημοτικού συμβουλίου αποτελείται από γυναίκες, καμία εκ των οποίων σε υψηλή θέση ευθύνης.

Η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί πρόσφορο έδαφος ανάδειξης ισότητας των δυο φύλων χωρίς στεγανά και προκαταλήψεις ως προς την απόδοση αλλά με μοναδικό γνώμονα την προσωπική ικανότητα παραγωγής αυτοδιοικητικού έργου. Τυπικά υπάρχει ποσόστωση (40%) ως ελάχιστος αριθμός υποψηφίων συμβούλων από κάθε φύλο του συνολικού αριθμού των υποψηφίων του οικείου συνδυασμού. Οι γυναίκες μπορούν να αποδείξουν ότι δεν υπάρχει λόγος για ποσόστωση μέσω του έργου τους. Μπορούν να τα φέρουν εις πέρας και να προσφέρουν όπως κάθε υποψήφιος ασχέτου φύλου αλλά χρειάζονται ισότιμη ευκαιρία!

“Η κάθε γυναίκα που θέλει να πολιτευθεί θέλει να κριθεί από το έργο της όμως, όχι από το φύλο ή την εμφάνιση της. Η ευθύνη φέρει υπευθυνότητα”

– Ναταλία Μαϊστρέλλη –

Έχει αποδειχθεί πως η ποικιλομορφία στην διοίκηση μόνο οφέλη μπορεί να αποφέρει. Πολύπλοκα και χρόνια προβλήματα λύνονται καλύτερα με ρηξικέλευθες λύσεις που προκύπτουν από πολυδιάστατες και πολυεπίπεδες θεάσεις ενός ζητήματος. Γυναικείες παρουσίες μπορούν μόνο να ενισχύσουν αυτόν τον τρόπο λειτουργίας και να παράξουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η πρόοδος πρέπει να αφορά και την κοινωνική ταυτότητα του Δήμου μας. Θα πρέπει να εκπροσωπούνται όλες οι γενιές, άνδρες και γυναίκες που ζουν και δημιουργούν στον τόπο μας.

Κάθε εποχή έρχεται με τις τεχνολογικές και κοινωνικές της προκλήσεις και αυτές αφορούν και επηρεάζουν τον πληθυσμό εν συνόλω οπότε εύλογο θα είναι να συμμετάσχει το σύνολο αυτού. Η κάθε γυναίκα που θέλει να πολιτευθεί θέλει να κριθεί από το έργο της όμως, όχι από το φύλο ή την εμφάνιση της. Η ευθύνη φέρει υπευθυνότητα.

Γράφει η Ναταλία Μ. Μαϊστρέλλη τελειόφοιτος Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ.

Θέμα Εμβομάδας

Σχετική Αρθρογραφία

Οι ανησυχίες ενός 18χρονου.

Διαβάζω το τελευταίο καιρό σε...

Δραστηριοποιηθείτε “Μαζοποιούμαστε”.

Ως ένας συνειδητοποιημένος 18χρονος αισθάνομαι την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί σας για ένα θέμα που απασχολεί όλο και περισσότερο τη κοινωνία μας, για τη μαζοποίηση που επικρατεί στις μέρες...

Το μήνυμα από όσους μας έδωσαν συνέντευξη προς τους αναγνώστες μας.

Διαβάστε το μήνυμα που μας στέλνουν όσοι έδωσαν συνέντευξη στο Young People.gr Καλλιτέχνες, ηθοποιοί, αθλητές, απλοί άνθρωποι μας δίνουν την ευκαιρία μέσα από το μήνυμά τους να δούμε τη...

Απόψεις από την ομάδα του Young People για θέματα της καθημερινότητάς.

Σχόλια, απόψεις των αρθρογράφων, συνεργατών, παρουσιαστών και όλων όσον βρίσκονται πίσω από τη προσπάθεια του Young People. Διαβάστε ποια είναι η δική μας γνώμη για όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Για τη μουσική, τη φιλία τον...

Ροή Δημοσιεύσεων

Do not Forget

Queen, το συγκρότημα με τα οπερετικά φωνητικά του Mercury.

Τετραμελές συγκρότημα από την Βρετανία, εμφανίστηκε στη μουσική σκηνή στις αρχές της...

Ο πυλώνας της παιδείας στο αύριο της ζωής μας.

Το πρώτο κουδούνι χτύπησε και στα προαύλια των σχολείων την βαθιά...

Μια ακόμα χρονιά στις στείρες γνώσεις;

Τι θα λέγατε να ασχοληθούμε στις επόμενες γραμμές με τη νεολαία, κάτι...