Ofra Haza, η Madonna του Ισραήλ.

"Η Ofra ανήκει σε εκείνες τις φωνές που συμβόλισαν την εθνική ενότητα, προήγαγαν με τη φωνή τους την αναγκαιότητα για αλληλοσεβασμό των εθνών παρά τις όποιες διαφορές"

Η Ofra Haza φορώντας τα παραδοσιακά κοσμήματα της πατρίδας της και στολίζοντας τα μαλλιά της, ανεβαίνει στη σκηνή και αφήνει ένα κοινό κατάπληκτο με τη φωνή της. Και αυτό δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, καθώς η ίδια ανήκει σε εκείνες τις φωνές που σημάδεψαν την πατρίδα της, έγινε εθνικό κειμήλιο, η Ofra του Ισραήλ.

Η Ανατολή έχει τη δική της Madonna, η οποία μαζί με την Ουμ Καλσούμ, ανήκει στις δύο σπουδαίες φωνές της Ανατολής.

Οι πιο σημαντικές στιγμές της καριέρας της ήταν η συμμετοχή της το 1983 στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision

Η τέχνη είναι πανανθρώπινη ανάγκη η οποία συναντάται από τις πρώτες στιγμές της οργάνωσής της κοινωνίας. Οι άνθρωποι ενός έθνους έχουν ανάγκη να εκφράζουν τους πόνους, τις εθνικές χαρές και τις ανάγκες τους μέσα από φωνές που για εκείνους φτάνουν στο επίπεδο ενός αρχετυπικού ινδάλματος, ξεφεύγοντας από το απλό επίπεδο ενός τραγουδιστή.

Οι Έλληνες της ξενιτιάς δεν εξέφρασαν τον πόνο του αποχωρισμού, τον ξεριζωμό και την ορφάνια με τη φωνή του Στέλιου; Η Ofra ανήκει σε εκείνες τις φωνές που σημάδεψαν ένα κοντινό μας έθνος, έγινε η φωνή του και ένα σύμβολο μουσικής ενότητας.

Πληροφορίες για τη ζωή και την καλλιτεχνική της πορεία

Η Ofra Haza γεννήθηκε στις 19 Νοεμβρίου του 1957 και από μικρή έδειξε την κλίση της στο τραγούδι και τη μουσική. Η καταγωγή της σε συνδυασμό με τον Εβραϊκό και Ανατολικό πολιτισμό τη βοήθησε να επιτύχει στην πορεία της στο τραγούδι αλλά και να αποτελέσει ένα σύμβολο ενότητας ανάμεσα σε Αραβικές και Ισραηλινές χώρες που βρισκόντουσαν σε διαμάχες.

Αυτό που έκανε την ίδια πετυχημένη καλλιτέχνιδα ήταν η φωνητική της ευχέρεια να εναλλάσσεται από πιο ποιοτικά σε εμπορικά κομμάτια, να τραγουδάει και στην Αγγλική γλώσσα (γεγονός που την έκανε εύκολα γνωστή και στη Δύση) και να μπορεί να ερμηνεύσει πλήθος κομματιών με διαφορετικά επίπεδα ερμηνευτικής δυσκολίας.

Η Ofra ήταν ένα παιδί πολύτεκνης οικογένειας (το μικρότερο από εννέα), με την ίδια μόλις στα 19 της να έχει αναδειχθεί σημαντική καλλιτέχνιδα στη χώρας της.

Σημαντικές στιγμές

Οι πιο σημαντικές στιγμές της καριέρας της ήταν η συμμετοχή της το 1983 στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision με το τραγούδι “Chai” (Ζωντανά), χαρίζοντας στο Ισραήλ τη δεύτερη θέση. Η ίδια όμως ανακηρύχθηκε ως η ερμηνεύτρια της χρονιάς, με τη φήμη της ως σπουδαία ερμηνεύτρια να εδραιώνεται ακόμα περισσότερο.

Το αραβικό ύφος των κομματιών της, η ανατολίτικη αίσθηση σε συνδυασμό με την αισθησιακή φωνής της, την έκαναν μία σημαντική επιλογή για πολλές ηχογραφήσεις ταινιών. Με γνωστότερη την ταινία Ο πρίγκιπας της Αιγύπτου (1998) όπου ερμήνευσε τον ρόλο της Ιωχαβέδ και το τραγούδι Deliver Us. Αλλά και στην ταινία Ο Βασιλιάς και Εγώ (The King and I), όπου ερμήνευσε την Άννα.

Μερικά από τα γνωστότερα κομμάτια της Ofra είναι:

  • “You”,
  • “Show me”
  • “Im Nin’ Alu”
  • “Forgiveness”.

Θάνατος

Η Ofra ανήκει σε εκείνες τις φωνές που σημάδεψαν ένα κοντινό μας έθνος, έγινε η φωνή του και ένα σύμβολο μουσικής ενότητας

Η Ofra Haza ανήκει σε ένα από τα διασημότερα θύματα του AIDS, σε μία εποχή που αγωνιζόταν να συνέλθει από το φόβο, τον τρόμο και θάνατο που είχε σπείρει τη δεκαετία του ’80. Το 1999 η ίδια μεταφέρεται στο νοσοκομείο από τις αδελφές της για να διαπιστωθεί ότι ο ιός έχει εισβάλλει και στους πνεύμονές της.

Στις 23 Ιανουαρίου του 2000 η ίδια θα αφήσει την τελευταία της πνοή, αποτελώντας ακόμα ένα θύμα στη μακρά λίστα των διάσημων καλλιτεχνών που έχασαν τη ζωή τους έναν ιό που είχε εμφανιστεί θερίζοντας ζωές επώνυμων και ανώνυμων ανθρώπων κατά χιλιάδες.

Ο Επίλογος

Η Ofra ανήκει σε εκείνες τις φωνές που συμβόλισαν την εθνική ενότητα, προήγαγαν με τη φωνή τους την αναγκαιότητα για αλληλοσεβασμό των εθνών παρά τις όποιες διαφορές, έγινε ακόμα ένα θύμα μία μάστιγας που είχε ξεκινήσει να απλώνεται το ’80 συνεχίζοντας όμως να μετρά απώλειες και τις επόμενες δεκαετίες.

Αποτελώντας ένα διαχρονικό σύμβολο Ανατολίτικης ομορφιάς, ερμηνευτικού μυστηρίου και εμπορικής επιτυχίας. Απόδειξη του γεγονότος ότι η τέχνη εξανθρωπίζει το άγριο, εξημερώνει το ακαλλιέργητο κομμάτι του εαυτού μας, παραμένει άφθαρτη ακόμα και μπροστά στον πρόωρο χαμό του σώματος και της υλικής υπόστασης. Γιατί η τέχνη είναι αθάνατη και ξεπερνάει σύνορα, περιορισμούς και φραγμούς.

Βίντεο Ofra Haza

Σημείωση: Το άρθρο – αφιέρωμα για την Orfa Haza, θα ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με την εισροή πληροφοριών και ειδήσεων από όσο το δυνατόν αξιόπιστων πηγών που θα αφορούν την ερμηνεύτρια!!!

Μας Είπαν...

Διαβάστε το μήνυμα τους...

"Να μη φοβούνται να εξερευνούν και να εκφράζουν τη σκιά τους"...

Καραμίχος

Ηθοποιός

"Να ακολουθούν την καρδιά τους και να μην κάνουν εκπτώσεις στα θέλω και στην αξιοπρέπεια τους"...

Κρονάκη

Δημοσιογράφος

Σχετική Αρθρογραφία

Eartha Kitt, Perfomer από τις λίγες!

Όταν ο Orson Welles χαρακτήριζε μία γυναίκα ως την...

Cary Grant, ένας αστέρας πολλών καρατιών…

Άρτι αφιχθείς από έναν Χολιγουντιανό κόσμο που η έννοια...

Christina Aguilera, a pop icon!!!

Η Christina Aguilera είναι μία ξεχωριστή περίπτωση και ένα...

Ariana Grande, το κραταιό κορίτσι της σύγχρονης ποπ…

Και ενώ ο πλανήτης βιώνει μία φρενίτιδα με την...

- Read Interesting Site Topics The Most Popular Interview

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, 5 Ιουνίου.

Από το 1972 έχει καθιερωθεί η συγκεκριμένη ημέρα, (5 Ιουνίου), από τα Ηνωμένα Έθνη, ο σκοπός είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου για την προστασία του πλανήτη. Πρέπει ο...

Καμία απόσταση δεν εμποδίζει την αληθινή επιθυμία.

Οι σχέσεις ανέκαθεν περνούσαν από δοκιμασίες. Μία από αυτές...

Δύο τόσο διαφορετικά γράμματα, και όμως γραμμένα από το ίδιο πρόσωπο.

Όταν ενημερώθηκα ότι υπάρχει αυτή η στήλη σκέφτηκα πως ήταν...

- New Post & Article Archive