Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023
17 C
Athens

Όραμα γνώση και προγραμματισμός. Η βάση της επιτυχούς εξέλιξης.

Γράφει η Ναταλία Μ. Μαϊστρέλλη τελειόφοιτος Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ.

Ένα ερώτημα που πάντα θα είναι επίκαιρο είναι το πότε και το αν μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση να βελτιώσει την ζωή των κατοίκων της περιοχής. Αν δηλαδή μπορεί χωρίς κυβερνητικές βοήθειες, επιχορηγήσεις ή παρεμβάσεις να κάνει την διαφορά από μόνη της. Την απάντηση στο πρώτο σκέλος αυτού του ερωτήματος την έχει δώσει ο δήμος Τρικκαίων με ένα πολύ ηχηρό ΝΑΙ. Ενδιαφέρον προκαλεί το πώς.

Μαγική συνταγή δεν υπάρχει, υπάρχουν άνθρωποι με οράματα και στόχους. Ο δήμος Τρικκαίων είχε την ευτυχία να προωθήσει τέτοιους ανθρώπους που μετέτρεψαν τον δήμο σε ένα παράδειγμα προς μίμηση για τους υπόλοιπους.

Κορυφαίο επίτευγμα ήταν η διάθεση της ευρυζωνικότητας από το 2008. Ήταν και το πρώτο βήμα που άρχισε να διαμορφώνει τις συνθήκες και να θέτει τα θεμέλια για τον εκσυγχρονισμό του δήμου. Δημιουργήθηκε μία πλατφόρμα επιλογής των θεμάτων που τίθενται προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο προσφέροντας παράλληλα την διαδικτυακή συμμετοχή των πολιτών στις συνεδριάσεις. Οι υπηρεσίες του δήμου είναι πλέον όλες διασυνδεδεμένες με οπτικές ίνες και προσφέρουν ταχύτητες εως και 5G. Τα αποτελέσματα είναι καθοριστικά πλέον για την εύρυθμη λειτουργία του δήμου με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ταχύτητα και το πλήθος των αιτημάτων που διεκπεραιώνονται, εντός 48 ωρών διεκπεραιώνεται το 75% αυτών.

Επιπροσθέτως, έχουν υιοθετηθεί πολλές σύγχρονες και έξυπνες λύσεις σε πολύπλοκα προβλήματα που ταλανίζουν την καθημερινότητα όλων των πολιτών. Υπάρχει κέντρο επιχειρήσεων το οποίο έχει 9 οθόνες που παρακολουθούν τη διαθεσιμότητα των χώρων στάθμευσης, την κατάσταση των φανών και των αγωγών ύδρευσης, τη θέση των απορριμματοφόρων και τον μηνιαίο προϋπολογισμό του δήμου. Έχουν τοποθετηθεί αισθητήρες στα φώτα των δρόμων πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα την μείωση της χρήσης κατά 70% της ηλεκτρικής ενέργειας. Επόμενο στόχο αποτελούν τα έξυπνα σπίτια που παρακολουθούν την υγεία των ηλικιωμένων ανιχνεύοντας την κίνηση τους και τι τροφή καταναλώνουν.

“Όραμα, σωστός συντονισμός είναι οι όροι κλειδιά”

-Ναταλία Μ. Μαϊστρέλλη-

Στο κομμάτι της παιδείας έχουν προμηθεύσει στα δημόσια σχολεία λέγκο και κιτ ρομποτικής εξοικειώνοντας έτσι τα παιδιά με την τεχνολογία και ο μέλλον. Το 2015 μάλιστα, στο 7ο γυμνάσιο Τρικάλων δημιουργήθηκε το πρώτο εργαστήριο ρομποτικής που υπάρχει σε ελληνικό δημόσιο σχολείο.

Στα Τρίκαλα έχει εφαρμοστεί από τον Νοέμβριο του 2017 ο αντικαπνιστικός νόμος πράγμα που αποδεικνύει πως όταν υπάρχει βούληση εφαρμόζονται οι νόμοι. Στην υπόλοιπη Ελλάδα χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια για να εφαρμοσθούν και ύστερα από περαιτέρω νομοθέτηση.

Στην πόλη των Τρικάλων έγινε και πολύ μεγάλη πρόοδος στον τομέα των μετακινήσεων. Δημιουργήθηκε τεράστιο δίκτυο με ποδηλατοδρόμους όπου μπορεί κανείς να κινηθεί με ασφάλεια και οικονομία όπου επιθυμεί. Πάντα υπάρχουν διαθέσιμα προς ενοικίαση δημοτικά ποδήλατα για όσους δε διαθέτουν δικό τους. Πλέον υπολογίζεται πως το 70% των κατοίκων προτιμάει το ποδήλατο ως μέσω μετακίνησης λύνοντας πολλά προβλήματα ταυτόχρονα (ατμοσφαιρική ρύπανση, κίνηση, θέσεις στάθμευσης κτλ) προσφέροντας οφέλη για την υγεία. Επίσης είχε δοκιμαστεί πιλοτικό πρόγραμμα με αυτοκινούμενα λεωφορεία το οποίο διήρκησε για περίπου μισό χρόνο αφήνοντας πολλές υποσχέσεις για την μόνιμη εγκατάσταση τέτοιων μέσων στο προσεχές μέλλον.

Τέλος υπήρξαν και ουσιαστικές αισθητικές παρεμβάσεις αναβαθμίζοντας έτσι και το επίπεδο ζωής αλλά και αυτό του τουρισμού. Οι κάδοι απορριμμάτων κρύβονται μέσα σε καλαίσθητους ξύλινους φράκτες και υπάρχει μεγάλο δίκτυο από κάδους ανακύκλωσης. Κορυφαία παρέμβαση είναι βέβαια και «Ο Μύλος των Ξωτικών» στο πάρκο Ματσόπουλου. Πρόκειται για ένα χριστουγεννιάτικο υπερθέαμα το οποίο συγκεντρώνει επισκέπτες από όλον τον κόσμο, αριθμός που υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο ετησίως. Τα οφέλη για την οικονομία αναρίθμητα, για το απλό συνοικιακό μαγαζί μέχρι και τον ξενοδόχο. Πολλοί έχουν επιλέξει να διαθέσουν και χώρους για AirBnB.

Όλα αυτά έγιναν έργο σε μια δεκαετία περίπου. Όραμα, σωστός συντονισμός είναι οι όροι κλειδιά. Πολλά έγιναν από προγράμματα ΕΣΠΑ που απορρόφησε ο δήμος, από ιδιώτες και επιχειρήσεις που πίστεψαν στο όραμα και επένδυσαν σε πιλοτικά προγράμματα και στην παιδεία. Με ιδία μέσα κατάφερε ο δήμος Τρικκαίων να απαντήσει το ναι στην τοπική αυτοδιοίκηση και να αποδείξει πως υπάρχει τρόπος να υπάρξει πρόοδος αρκεί να υπάρξουν προοδευτικοί άνθρωποι για να το κάνουν.

Γράφει η Ναταλία Μ. Μαϊστρέλλη τελειόφοιτος Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ.

Θέμα Εμβομάδας

Σχετική Αρθρογραφία

Μιλήστε μας για τη μουσική.

Η μουσική είναι ένα από τα σπουδαιότερα αγαθά του ανθρώπου είναι στη ζωή μας ίσως από τη στιγμή που αρχίσαμε να ανακαλύπτουμε και να εφέβρούμε πράγματα ώστε να κάνουμε πιο εύκολη την επιβίωσή μας. Γράψτε την άποψή σας, μιλήστε μας για τη μουσική. Η μουσική...

Μητρότητα ή καριέρα; Το αγκάθι του 2021.

Πως είναι να είσαι γυναίκα τη σημερινή εποχή. Πολλά έχουν γραφτεί και ακόμα πιο πολλά έχουν ειπωθεί κατά καιρούς. Θεωρώ πως δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός ανάμεσα στα δυο φύλα...

Κάπου στο χάος θα έχει και την έξοδο.

Ότι έχει απομείνει από πριν και δεν σβήνει, όσο βρίσκει το έδαφος, το  θολό τοπίο δεν θα ξεθωριάσει, σε καμία στιγμή πού περνά. Τίποτα καλό δεν θ’ αγγίξεις, εάν δεν...

Ροή Δημοσιεύσεων

Do not Forget