Τετάρτη, 12 Αυγούστου, 2020
33.5 C
Athens

Parasite:Ένας στυγερά αληθοφανής αγώνας για την επιβίωση.

"Είναι ένα αριστούργημα της τέχνης αλλά και μια ταινία της κινηματογραφικής αίθουσας"

Πλοκή: Μία οικογένεια ζει σε ένα ημιυπόγειο διαμέρισμα με τα μέλη της να εργάζονται σε χαμηλόμισθες περιστασιακές εργασίες πασχίζοντας να επιβιώσουν. Φτάνει λοιπόν μια μέρα που τελικά η τύχη θα τους χτυπήσει την πόρτα. Η μήπως όχι… Μια ταινία σκηνοθετημένη από τον Bong Joon-ho και επινοημένη από τον ίδιο και τον Han Jin-won, φτάνει να διαπρέπει στον παγκόσμιο κινηματογράφο κατακτώντας υποψηφιότητες και βραβεία παγκόσμιας ισχύς και εμβέλειας. Η ταινία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ των Καννών στις 21 Μαΐου του 2019 κατακτώντας το Palme d’Or,το πιο σημαντικού δηλαδή βραβείο του φεστιβάλ.

Μία ποταπή ζωή δίνει την αίσθηση της διαφυγής, της μεταβολής μια κατάστασης μη βιώσιμης. Μέσα από μία καταιγιστική ροή πλοκής, φτάνεις να ολοκληρώνεις την παρακολούθηση μιας ταινίας ιδιαιτέρα αφυπνιστικής, συνειδητοποιώντας το ισχυρό χάσμα που διαχωρίζει τον ευκατάστατο από τον άπορο. Στη πλοκή περιπλέκονται δύο οικογένειες παντελώς ασύνδετες. Που με περίτεχνο τρόπο θα συνδεθούν και θα αλληλοεπιδράσουν μέσα από μυστικά, δίνοντας και παίρνοντας η μία από την άλλη με αλληλουχία.

Parasite [Official Trailer] – In Theaters October 11, 2019

Η πρώτη ζει σε μια ευκατάστατη πραγματικότητα ενώ η δεύτερη παλεύει για την επιβίωση. Μια σκηνή διαχωρίζει μεταφορικά την κατάταξη της κάθε μιας αντίστοιχα. Και δεν είναι άλλο από αυτό του σπιτιού που ζει η κάθε μια. Ο ένας ζει ψηλά ο άλλος χαμηλά. Ο ένας ζει χαμηλά και μόνο ψηλά μπορεί να κοιτάξει ενώ ο άλλος ζει ψηλά και μόνο πιο ψηλά μπορεί να κοιτάξει, αδιαφορώντας στερνά για το τι συμβαίνει πιο κάτω. Η ζωή από ψηλά είναι γλυκιά…

Η ταινία Parasite, η αλλιώς τα Παράσιτα, ξετυλίγεται μέσα από τη πανίσχυρη πλοκή της συνθέτοντας ένα μοναδικό κομψοτέχνημα. Μία μαύρη κωμωδία με μία σκηνοθετικά άριστη προσέγγιση, ζωγραφίζοντας απίστευτα πανέμορφα καρέ που μένουν χαραγμένα γερά στη μνήμη. Μία σύνθεση εξαιρετικά ερμηνευμένη από τον καθένα ηθοποιό που συνετέλεσε στην ξετύλιξη της ιστορίας, αποδεικνύοντας το ταλέντο μικρών και μεγάλων ηθοποιών.

Ο δημιουργός καταφέρνει να μην προκαλεί τη σύγχυση της συμπάθειας ενός μόνο στρατοπέδου. Οι χαρακτήρες καταφέρνουν να προκαλούν μια αίσθηση υποστήριξης και ενσυναίσθησης για το κάθε ένα σκόπιμα αποδεικνύοντας ένα ακόμα ταλέντο του σκηνοθέτη να συνδέεται άμεσα με τον θεατή. Είναι ένα αριστούργημα της τέχνης αλλά και μια ταινία της κινηματογραφικής αίθουσας. Αγγίζει την τελειότητα στο τεχνικό αλλά και στο εμπορικό κομμάτι, αφού ο θεατής επιλέγοντας την θα καταφέρει να αντικρίσει μία εξαιρετικά εύπεπτη ταινία υψηλού τεχνικού επιπέδου συνάμα. Είναι για μένα μία από τις καλύτερες και πιο ολοκληρωμένες ταινίες που έχω δει μέχρι σήμερα κατέχοντας απλά τα πάντα στον απόλυτο βαθμό. Δεν μου αρέσει η υπερβολή, όμως εδώ επιβάλλεται.

Avatar
Γιώτα Παπαδημητρίουhttps://youngpeople.gr/
Η Γιώτα είναι φοιτήτρια του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης στην Πολυτεχνική σχολή του Α.Π.Θ. Στον ελεύθερο της χρόνο της αρέσει να βλέπει ταινίες καθώς έχει πάθος με τον κινηματογράφο. Ξεκίνησε να δημιουργεί κείμενα έχοντας ως πηγή έμπνευσης το σινεμά καθώς από μικρή λάτρευε να βλέπει ταινίες και να τις αναλύει εκφράζοντας την άποψη της.

"Να είσαι ο εαυτός σου, όλα θα πάνε καλά ή και καλύτερα, αν δε μπορείς να κάνεις υπομονή κάνε επιμονή, κάνε αυτό που σ’ αρέσει..."

Μάρω Μαρκέλου

Καλλιτέχνης

"...να κυνηγάνε τα όνειρα τους, να προσπαθούν και να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να τα πετύχουν..."

Γαβριέλλα Χαραλαμπίδη

Αθλήτρια

Σχετικά ΆρθραΜια Ματιά
Ενδιαφέρον Θεματολογία