ΑρχικήΣυνεντεύξειςΚαλλιτέχνεςΠολυξένη Καράκογλου: "Η μουσική είναι ο τρόπος ανά τους αιώνες να μαλακώνουν τα βάσανα και να εξυμνείται...

Πολυξένη Καράκογλου: “Η μουσική είναι ο τρόπος ανά τους αιώνες να μαλακώνουν τα βάσανα και να εξυμνείται η ζωή”

"Συνέντευξη με τη Πολυξένη Καράκογλου, μια νέα πολυσύνθετη μουσικός, δημιουργός και ερμηνεύτρια. Μας αποκαλύπτει τα μουσικά της πρότυπα, αλλά και το πως η μουσική μπορεί να αλλάξει την καθημερινότητά μας προς το καλύτερο"

Η Πολυξένη Καράκογλου μεγάλωσε στη Νίκαια, τελείωσε το Μουσικό σχολείο Πειραιά και αποφοίτησε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με τη μουσική ήρθε σε επαφή από 5 χρονών, αφού οι γονείς της βλέποντας την κλίση της την έγραψαν στο ωδείο. Το 2019 μας παρουσίασε την πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά της με τίτλο “Πολύχρωμες Ζακέτες”, σε μουσική του Γρηγόρη Πολύζου και στίχους της Αθηνάς Σπανού.

Στη συνέντευξη μάς μιλά για τα πρώτα μουσικά της ακούσματα και τί είναι αυτά που την εμπνέουν καθημερινά. Τι είναι αυτό που μπορεί να της κόψει τα φτερά. Μας λέει την άποψή της για την σημερινή νεολαία, για το πως βλέπει τη μουσική, αλλά και τι είναι αυτό που ίσως την αφυπνίσει. Μας αποκαλύπτει τα μουσικά της πρότυπα, αλλά και το πως η μουσική μπορεί να αλλάξει την καθημερινότητά μας προς το καλύτερο. Φυσικά μας μιλά για το καινούργιο δίσκο “Σημεία στίξης” (κατέβασε το άλμπουμ εδώ), όπου γράφει τη μουσική  και τους στίχους στα περισσότερα τραγούδια μαζί με την Αθηνά Σπανού. Κλείνοντας στέλνει το δικό της μήνυμα προς τους αναγνώστες μας.

Η Συνέντευξη της Πολυξένης Καράκογλου

Θέλω να πω πως το μήνυμα που προσπαθώ να στείλω είναι η ματιά μας να κοιτάει και γύρω μας, να νοιάζεται να στηρίζει, να βοηθάει, να κυνηγάει την καλύτερη εκδοχή της κοινωνίας που ζει

Bλέπουμε πως ασχολείσαι με τη μουσική από μικρή ηλικία, ποιο ήταν εκείνο το ερέθισμα που σε έκανε να πάρεις αυτή την απόφαση;

Δεν ήταν μια συνειδητή απόφαση τότε. Ήμουν μόλις 5 χρονών όταν οι γονείς μου είδαν την κλίση μου και με έγραψαν στο Ωδείο. Η συνειδητοποίηση ήρθε σε πολύ μεγαλύτερη ηλικία.

Ποια ήταν τα πρώτα σου μουσικά ακούσματα; Υπάρχουν καλλιτέχνες που έχουν επιδράσει θετικά τη μουσική σου πορεία;

Τα πρώτα μουσικά ακούσματα ήταν ότι ακούγαμε στο σπίτι. Λαϊκή μουσική, πολιτικό τραγούδι κατά κύριο λόγο αλλά κα φυσικά λόγω μαθημάτων πιάνου, κλασσική μουσική. Έπειτα πέρασα στο Μουσικό Σχολείο Πειραιά και γνώρισα πιο βαθιά και ουσιαστικά και άλλα είδη μουσικής. Όλοι οι καλλιτέχνες που έχουν νοιαστεί ουσιαστικά για τον πολιτισμό και ήταν παρόντες σε σημαντικές ιστορικές στιγμές της χώρας και του κόσμου συνολικά, με έχουν αγγίξει βαθιά και με εμπνέουν καθημερινά.

Ας μιλήσουμε για το δίσκο που κυκλοφόρησες με τίτλο “Σημεία Στίξης”. Δεν είναι ο πρώτος δίσκο σου, αυτό ανεβάζει σίγουρα τον πήχη, πόσο δύσκολη είναι η όλη διαδικασία;

Δεν είναι ο πρώτος μου δίσκος ως ερμηνεύτρια καθώς προηγούνται οι Πολύχρωμες Ζακέτες όπου τη μουσική υπογράφει ο Γρηγόρης Πολύζος και τους στίχους η Αθηνά Σπανού, αλλά είναι ο πρώτος δίσκος που υπογράφω τη μουσική και κάποιους στίχους και αυτό όντως ήταν πολύ σημαντικό και δύσκολο για εμένα. Δεν ένοιωσα δευτερόλεπτο κατά τη δημιουργία του άλμπουμ, ούτε στις ηχογραφήσεις του ότι συγκρίνομαι με τον Γρηγόρη ή ότι πρέπει να είναι καλύτερη η δουλειά. Αρκεί για εμένα που είναι διαφορετική, είναι μια προσωπική κατάθεση και το αν είναι καλή ή κακή θα το κρίνουν οι ακροατές.

Σε αυτό το δίσκο διαβάζουμε πως γράφεις εσύ τη μουσική και σε κάποια και τους στίχους. Ποια είναι η πηγή έμπνευσης σου, θέλεις να στείλεις κάποια μηνύματα; Εάν ναι ποια είναι αυτά;

Η πηγή έμπνευσης μου είναι η ζωή. Μπορεί να ακούγεται κλισέ αλλά είναι αλήθεια. Όταν περπατάω στο δρόμο παρατηρώ. Τις προάλλες είδα έναν πατέρα να φωνάζει στο παιδί του με πολύ θυμό. Δεν προσπέρασα, σκεφτόμουν για μέρες τι μπορεί να συνέβη, τι δουλειά κάνει αυτός ο άνθρωπος και αν περνάει δυσκολίες σε αυτή την κατάσταση που ζούμε όλοι μας και άλλα τέτοια. Θέλω να πω πως το μήνυμα που προσπαθώ να στείλω είναι η ματιά μας να κοιτάει και γύρω μας, να νοιάζεται να στηρίζει, να βοηθάει, να κυνηγάει την καλύτερη εκδοχή της κοινωνίας που ζει.

Να παίξω τη μουσική μου σε όσες σκηνές μπορώ και να συνεχίζω να ανεβάζω τα τραγούδια μου στο κανάλι μου στο youtube

Γιατί θα πρέπει να  συμπεριλάβουμε τη νέα σου δουλειά στη δισκοθήκη μας.

Γιατί σε αντίθεση με άλλους δίσκους λέει μια ιστορία. Για κάθε άνθρωπο που βγαίνει στην αρένα της ζωής, τρώει τα μούτρα του αλλά βρίσκει το κουράγιο να σηκωθεί. Διεκδικεί και παλεύει για την καλύτερη εκδοχή του εαυτού του και της ζωής, γνωρίζει τον έρωτα, την αγάπη και γίνεται αυτός που δίνει τη σκυτάλη σε έναν νέο άνθρωπο.

Με αφορμή τους στίχους του τραγουδιού, «Παίρνω εγώ την ευθύνη» όπου είναι και ο προπομπός του δίσκου, είσαι άτομο που παίρνεις ευθύνες;

Ίσως παραπαίρνω (γέλια). Ναι, πιστεύω ότι η ανάληψη των ευθυνών μπορούν να διαμορφώσουν ανθρώπους δυνατούς.

Τι είναι αυτό που θα μπορούσε να σου κόψει τα φτερά;

Να μην με καταλαβαίνουν όσο κι αν προσπαθώ και να μείνω μόνη μου να ονειρεύομαι έναν πιο δίκαιο κόσμο.

Η μουσική μέσα από τα μάτια σου…

Ο τρόπος ανά τους αιώνες να μαλακώνουν τα βάσανα και να εξυμνείται η ζωή.

Παρατηρούμε ότι στον κόσμο μας έχει κυριαρχήσει η αδιαφορία για τα δρώμενα, ο διχασμός και το εγώ… Τι μπορεί να είναι αυτό που θα αφυπνίσει τους νέους;

Ο διχασμός πάντα υπήρχε και είναι κάτι που καλλιεργείται για να μην ενώνεται ο κόσμος προς μια κατεύθυνση, αλλά θα έλεγα πως αυτό αλλάζει, οι νέοι αρχίζουν και νοιάζονται και συζητούν για αυτά που τους πνίγουν.

Ελπίδα, θάρρος, σεβασμός, ανάγκη… τις σκέψεις σου…

Ελπίδα για το μέλλον θα έρθει με Θάρρος για το παρόν και Σεβασμό της ύπαρξης. Ανάγκη για μαζική διεκδίκηση της κλεμμένης μας ζωής.

Η Πολυξένη Καράκογλου μεγάλωσε στη Νίκαια, τελείωσε το Μουσικό σχολείο Πειραιά και αποφοίτησε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Πως πιστεύεις ότι βλέπει η σημερινή νεολαία τη μουσική, έχει καλά ακούσματα ή δεν την απασχολεί πλέον η “ποιότητα”.

Πιστεύω ότι την νεολαία θα την απασχολήσει ό,τι την αφορά, ειδικά όσο περισσότερο ζει και αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα. Σίγουρα η μουσική έχει πολλές πλευρές και όταν η μια πλευρά έχει την ικανότητα να φτάσει σε πολλά αυτιά θα κερδίσει έδαφος. Όπως και να έχει όμως αυτός που νοιάζεται θα ανακαλύψει.

Πιστεύεις πως η μουσική μπορεί να αλλάξει την καθημερινότητά μας προς το καλύτερο;

Είμαι σίγουρη γι’ αυτό! Απλώς σε μια περίοδο όπου η εργασία έχει τόσο εντατικούς ρυθμούς, η απόλαυση της μουσικής και των τεχνών γενικότερα μπαίνει σε δεύτερη μοίρα και είναι στο χέρι μας να μην το αφήσουμε να συμβεί αυτό.

Ποιοι καλλιτέχνες είναι για εσένα πρότυπα; Ανάφερέ μας 2-3 δίσκους που σου έχουν κάνει εντύπωση.

Ο Θάνος Μικρούτσικος που είχα την τιμή να βρεθώ στη σκηνή μαζί του, ο Μάνος Λοΐζος, η Τάνια Τσανακλίδου, η Μαρία Δημητριάδη και άλλοι.

Τα μελλοντικά σου σχέδια και το μήνυμα προς τους αναγνώστες του Young People.gr

Να παίξω τη μουσική μου σε όσες σκηνές μπορώ και να συνεχίζω να ανεβάζω τα τραγούδια μου στο κανάλι μου στο youtube. Για τους αναγνώστες έχω να πω πως αν φτάσατε μέχρι το τέλος της συνέντευξης πρώτα απ’ όλα σας ευχαριστώ και εύχομαι να συνεχίσετε να νοιάζεστε για τη νέα δημιουργία.

Βίντεο Πολυξένης Καράκογλου

Πολυξένη Καράκογλου - Παίρνω εγώ την ευθύνη | Official Video Clip
Πολυξένη Καράκογλου - Της Άνοιξης Κολώνια | Official Video Clip

Περισσότερες Πληροφορίες για Πολυξένη Καράκογλου

Σημείωση: Για την ολοκλήρωση της συνέντευξης της Κ. Πολυξένης Καράκογλου συνεργάστηκαν: Στην επιμέλεια η ομάδα Έκφρασης και Υλοποίησης και στην σύνταξη των ερωτήσεων η ομάδα συνεντεύξεων. Ευχαριστούμε την Κ. Πολυξένη Καράκογλου και την υπεύθυνη επικοινωνίας Κ. Τζίνα Φουντουλάκη για την πραγματοποίηση της συνέντευξης.

Μας Είπαν...

Διαβάστε το μήνυμα τους...

"Να μη φοβούνται να εξερευνούν και να εκφράζουν τη σκιά τους"...

Καραμίχος

Ηθοποιός

"Να ακολουθούν την καρδιά τους και να μην κάνουν εκπτώσεις στα θέλω και στην αξιοπρέπεια τους"...

Κρονάκη

Δημοσιογράφος

Σχετική Αρθρογραφία

Είδαμε την παράσταση “Γυάλινος Κόσμος” στο θέατρο Olvio.

Η παράσταση "Ο Γυάλινος Κόσμος", βασισμένη στο έργο του...

Χρήστος Μπότσης: “Ο πυρήνας του καλλιτέχνη είναι το κοινό”

Ο Χρήστος Μπότσης αγαπά το τραγούδι και αντλεί έμπνευση...

- Read Interesting Site Topics The Most Popular Interview

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, 5 Ιουνίου.

Από το 1972 έχει καθιερωθεί η συγκεκριμένη ημέρα, (5 Ιουνίου), από τα Ηνωμένα Έθνη, ο σκοπός είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου για την προστασία του πλανήτη. Πρέπει ο...

Καμία απόσταση δεν εμποδίζει την αληθινή επιθυμία.

Οι σχέσεις ανέκαθεν περνούσαν από δοκιμασίες. Μία από αυτές...

Οπαδική βία: Όταν το πάθος γίνεται έγκλημα.

Οπαδική βία ονομάζουμε μια μορφή βίας που χρησιμοποιεί τα...

- New Post & Article Archive