ΑρχικήΑφιερώματαΜουσική σκηνήQueen, το συγκρότημα με τα οπερετικά φωνητικά του Mercury.

Queen, το συγκρότημα με τα οπερετικά φωνητικά του Mercury.

"Οι Queen επηρεάστηκαν όπως τα περισσότερα συγκροτήματα από μεγάλα ονόματα και συγκροτήματα. Το σπουδαιότερο όμως είναι πως επηρέασαν και επηρεάζουν μέχρι και σήμερα έναν πολύ μεγάλο αριθμό μουσικών ανά τον κόσμο"

Τετραμελές συγκρότημα από την Βρετανία, εμφανίστηκε στη μουσική σκηνή στις αρχές της δεκαετίας του ΄70. Μουσικά ήταν κυρίως επηρεασμένοι από το Hard Rock, progressive rock αλλά και από Heavy metal. Ένα από τα χαρακτηριστικά του είναι η μελωδική φωνή του Freddie Mercury. Κυρίαρχο μέλος και ίσως με αρχηγική παρουσία ο Brian May, (ο κιθαρίστας) φάνηκε μετά το θάνατο του Mercury.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Χρονολογία δημιουργίας, το 1970 – 71, πρώτο επίσημο ντεμπούτο άλμπουμ το 1973, τίτλος, “Queen”. Το είδος μουσικής που κυριαρχούσε στους δίσκους τους ήταν κυρίως επηρεασμένα από το Hard Rock, progressive rock αλλά και από Heavy metal. Βέβαια με τον καιρό έγιναν πιο θα λέγαμε πιο Radio friendly (ραδιοφωνικοί) για να μπορούν να τους ακούσει μεγαλύτερος αριθμός μουσικόφιλων.

Η Γέννηση του συγκροτήματος Queen

Τετραμελές συγκρότημα από την Βρετανία, εμφανίστηκε στη μουσική σκηνή τη δεκαετία του ’70

Κάποια από τα μέλη του συγκροτήματος υπήρχαν και πιο πριν από το 1970 ως συγκρότημα με την ονομασία “Smile”. Μετά τη γνωριμία με τον Freddie Mercury άλλαξαν το και όνομά τους σε “Queen”, χωρίς όμως να μπορούν να σταθούν ιδιαίτερα στο χώρο καθώς ήταν ίσως για αυτούς περίοδος πειραματισμών.

Το 1973 έκαναν την εμφάνιση τους με το άλμπουμ “Queen”, το οποίο και έγινε μεγάλη επιτυχία αφού κατάφεραν και αναγνωρίστηκαν στη μεγάλη Βρετανία. Το 1974 και 1975 θα ακολουθούσαν αντίστοιχα το “Queen 2” και το “Sheer Heart Attact” & “A Night At The Opera”, όπου και θα αναγνωρίζονταν πλέον διεθνώς δημιουργώντας σιγά σιγά το κοινό τους.

Το 1977, δύο (2), ύμνοι τραγούδια, το “We Will Rock You” & “We Are The Champions” θεμελίωσαν το συγκρότημα στο χώρο ως ένα από δημοφιλέστερα. Η Δεκαετία του 80 το συγκρότημα χαρακτηρίστηκε ως μια από τις μεγαλύτερες rock μπάντες φτάνοντας στην ακμή τους.

Η συνέχεια του συγκροτήματος Queen μέσα στο χρόνο

Queen το απόλυτο συγκρότημα της Rock

Συναυλίες παντού, Αμερική, Καναδά, Ιαπωνία και φυσικά στο Λονδίνο, τα γήπεδα γεμάτα από κόσμο που αγαπούσαν τα έργα του συγκροτήματος των Queen. Εδώ να πούμε πως οι εμφανίσεις τους ήταν εντυπωσιακές όπου η συμμετοχή του κόσμου αλλά και η σκηνική και φωνητική παρουσία του Mercury. Χιλιάδες κόσμου παραληρούσε σε κάθε στίχο ερμηνεία συμμετέχοντας με τρόπο όπου έκλεβε την παράσταση. Ενώ τα άλμπουμ τους γινόταν ανάρπαστα σε όλο τον κόσμο.

O Freddie Mercury στις 23 Νοεμβρίου του 1991 ανακοινώνει ότι πάσχει από το aids επιβιώνοντας όλες τις πληροφορίες που ποτέ δεν παραδέχονταν μέχρι εκείνη τη στιγμή. Την επόμενη μέρα της ανακοίνωσης ο Freddie Mercury φεύγει από τη ζωή από βρογχοπνευμονία αποτέλεσμα της ασθένειας του Aids.

Εδώ να σημειώσουμε πως από τα τέλη της δεκαετίας του 80΄που μάλλον όλα τα μέλη γνώριζαν, μέχρι το θάνατο του αλλά και μετά, έβαλαν στην άκρη όλα όσα τους χώριζαν και συνέχισαν μαζί να δημιουργούν άλμπουμ και να εμφανίζονται σε συναυλίες.

Ο Freddie Mercury ο τραγουδιστής του συγκροτήματος

O Freddie Mercury πέρα από τραγουδιστής ήταν πιανίστας, συνθέτης και στιχουργός

Λίγα λόγια για τον Freddie Mercury. Γεννήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1946 και πέθανε στις 24 Νοεμβρίου 1991, θεωρείται ένα από τους κορυφαίους τραγουδιστές παγκοσμίως, το πραγματικό του όνομα είναι, Farrokh Bulsara. O Freddie Mercury πέρα από τραγουδιστής ήταν πιανίστας, συνθέτης και στιχουργός.

Στο Λονδίνο βρέθηκε το 1964 στην ηλικία των 17 χρονών, όταν στη χώρα του, ξέσπασε επανάσταση που ήταν υπό Αγγλική κηδεμονία (αποικία) αναγκάζοντας όλη την οικογένεια να μετακομίσει. Βλέπετε ο Freddie Mercury γεννήθηκε στη Ζανζιβάρη (Αφρικάνικο νησί) ενώ στην παιδική του ηλικία ήταν στην Ινδία όπου έκανε μέχρι και μαθήματα πιάνου αφού φαίνονταν το ταλέντο του για τη μουσική.

Επιστροφή για λίγο και πάλι στη Ζανζιβάρη (1963 – 64) έως την επανάσταση όπου και μετακόμισε στο Λονδίνο. Το συμπέρασμα είναι πως για το συγκρότημα Queen O Freddie Mercury είναι σχεδόν τα πάντα, χωρίς φυσικά να υποτιμάμε τον Brian May αλλά και τα υπόλοιπα μέλη.

Ας γνωρίσουμε τα μέλη του συγκροτήματος

 • Freddie Mercury, φωνητικά και πιάνο).
 • Brian May, (κιθάρα και φωνητικά).
 • John Deacon, (μπάσο).
 • Roger Taylor, (ντραμς και φωνητικά).

Αναφορά και στους υπόλοιπους που πλαισίωσαν το συγκρότημα σε κάποια χρονικά διαστήματα αφήνοντας και αυτοί το στίγμα τους: Mike Grose, 1970 – 71. Barry Mitchell, 1971 – 72. Dolg Ewood Bogie, 1972. Spike Edney από το 1984 έως και σήμερα.

Η συνέχεια μετά το τέλος του Freddie Mercury

Freddie Mercury και Brian May επί σκηνής

Η Συνέχεια ήταν δύσκολη για τα υπόλοιπα μέλη, όμως ίσως η αρχηγική φιγούρα του Brian May δεν άφησε περιθώρια διάλυσης (δεν είναι και λίγο για ένα συγκρότημα να χάνει τον τραγουδιστή του). Παρόλο αυτά είχαμε και άλμπουμ όπως το “Made In Heaven” το 1995 και το “Greatest hits” κ.α. Επίσης ήταν φυσιολογικό η επανέκδοση αρκετών επιτυχιών, δίσκων, τα επόμενα χρόνια, που έγιναν ανάρπαστα.

Οι Queen όμως είχαν και παρουσία σε συναυλίες δείχνοντας την ευγνωμοσύνη τους σε όλους όσους τους αγάπησαν. Παρών σε συναυλίες είχαμε πάντα για ειδικούς λόγους όπως για φιλανθρωπικές οργανώσεις κατά του Aids. Για μεγάλο χρονικό διάστημα ο τραγουδιστής ήταν πάντα κάποιο μεγάλο όνομα είτε σε τραγούδια δίσκων είτε σε συναυλίες, (Queen + Το όνομα του τραγουδιστή).

Σημασία έχει ότι το συγκρότημα συνέχισε να είναι παρών, όμως η απουσία του Freddie Mercury ήταν κάτι που πάντα έλειπε και λείπει. Οι επιτυχίες πάντα μεγάλες ακόμα, και έτσι το συγκρότημα συνεχίζει και είναι ψηλά στις προτιμήσεις του κοινού σε ότι και αν έκανε όπου και αν εμφανίζονταν.

Η Επίσημη δισκογραφία του συγκροτήματος Queen

 • Queen – 1973.
 • Queen 2 – 1974.
 • Sheer Heart Attact – 1974.
 • A Night At The Opera – 1975.
 • A Day At The Races – 1976.
 • News Of The World – 1977.
 • Jazz – 1978.
 • The Game – 1980.
 • Hot Space – 1982.
 • The Works – 1984.
 • A Kind Of Magic – 1986.
 • The Miracle – 1989.
 • Innuendo – 1991.
 • Made In Heaven – 1995.

Αξιοσημείωτα γεγονότα και σημαντικές στιγμές

Μουσικά ήταν κυρίως επηρεασμένοι από το Hard Rock, progressive rock αλλά και από Heavy metal

Αξιοσημείωτα γεγονότα αλλά και σπουδαίες στιγμές που χαρακτήρισαν το συγκρότημα Queen στο μουσικό προσκήνιο μέσα από την πορεία τους και παρατηρήσαμε είναι:

 • Το τραγούδι “Bohemian Rhapsody” το 1975, όπου και έδειχνε ότι το συγκρότημα άρχισε να παντρεύει το ροκ με την όπερα πέρα από τις διακρίσεις για αυτό το τραγούδι ήταν και η ανακήρυξή του ως το τραγούδι της χιλιετίας από το Guinness Book Of Records.
 • H καθιέρωση του συγκροτήματος με τα οπερετικά φωνητικά του Freddie Mercury και ο ξεχωριστός ήχος της κιθάρας του Brian May, κιθάρα την οποία είχε φτιάξει μόνος του.
 • Κάποιες διαχρονικές επιτυχίες, ύμνοι του συγκροτήματος, “We Will Rock You” & “We Are The Champions” & “I Want To Break Free”.
 • Το “The Show Must Go On” το αφήσαμε για το τέλος, καθώς όλοι κατάλαβαν, μετά από το θάνατο του Freddie Mercury πως το τραγούδι το έγραψε γνωρίζοντας, ότι το τέλος του είναι κοντά, άλλωστε ο στίχος του, δίνει σε όλους εμάς τους λόγους γιατί θα πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε.

Επίλογος

Οι Queen επηρεάστηκαν όπως τα περισσότερα συγκροτήματα από μεγάλα ονόματα και συγκροτήματα. Το σπουδαιότερο όμως είναι πως επηρέασαν και επηρεάζουν μέχρι και σήμερα έναν πολύ μεγάλο αριθμό μουσικών ανά τον κόσμο. Τα τραγούδια που μας άφησαν πολλά και καλά που τα ακούμε μέχρι και σήμερα στα ραδιόφωνα και όχι μόνο.

Βίντεο του συγκροτήματος Queen

Queen - We Will Rock You (Official Video)
Queen - We Are The Champions (Official Video)

Σημείωση: Το άρθρο – αφιέρωμα για το συγκρότημα, Queen θα ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με την εισροή πληροφοριών και ειδήσεων από όσο το δυνατόν αξιόπιστων πηγών που θα αφορούν το συγκεκριμένο συγκρότημα. Οι συντάκτες απλώς επιμελούνται τις πληροφορίες. Παρακάτω αναγράφονται οι πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το αφιέρωμα.

- Ετικέτες & Κοινοποίηση

- Σχετική Αρθρογραφία

Frank Sinatra, ο πιο σημαντικός μουσικός καλλιτέχνης όλων των εποχών.

Francis Albert Sinatra, (Frank Sinatra) έχει χαρακτηριστεί από τους...

Steven Wilson, μια σύγχρονη μουσική ιδιοφυΐα.

Γεννημένος το Νοέμβριο του 1967 στο Kingston του Λονδίνου,...

Whitney Houston 1963 – 2012, η χρυσή φωνή της δεκαετίας του ’80.

Γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1963 στην Αμερική και συγκεκριμένα...

Muse: Οι πιο alternative ανάμεσα στους alternative.

Ένα alternative rock συγκρότημα, δημιουργήθηκε το 1994 από μερικούς...

- Read Interesting Site Topics The Most Popular Interview

Ποιοι κάνουν Bullying στα σχολεία;

Όλο και συχνότερα ακούμε τον όρο "bullying" και όχι αδίκως καθώς τα τελευταία χρόνια παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Ελλάδα. Όμως λίγοι...

Οι δικοί μας σούπερ ήρωες κρατούσαν κιμωλία.

Θυμίσου εσύ, ναι εσύ, που διαβάζεις αυτό το άρθρο...

Γράψε το άρθρο σου, έλα στην παρέα μας.

Η ομάδα του Young People.gr σας καλεί να ενταχθείτε...

About Us

- New Post & Article Archive