ΑρχικήΑφιερώματαΜουσική σκηνήRolling Stones, η ιστορικότερη μπάντα της Rock μουσικής σκηνής.

Rolling Stones, η ιστορικότερη μπάντα της Rock μουσικής σκηνής.

"Μια μπάντα που έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις κορυφαίες στο χώρο της ροκ όλων των εποχών. Μεγάλοι συντελεστές του συγκροτήματος είναι ο Μικ Τζάγκερ και Κιθ Ρίτσαρντς"

Rolling Stones, ένα από τα θρυλικά συγκροτήματα που δημιουργήθηκαν στο Λονδίνο και εμφανίστηκαν στο μουσικό προσκήνιο το 1962. Από τότε μέχρι και σήμερα μιλάμε για από τις πιο ιστορικές μπάντες παγκοσμίως στην ροκ μουσική σκηνή. Το συγκρότημα έχει κυκλοφορήσει πάνω από 55 άλμπουμ ενώ οι πωλήσεις είναι πάνω από 200 εκατομμύρια αντίτυπα σε ολόκληρο τον κόσμο. Το μουσικό ύφος τους είναι επηρεασμένο κυρίως με στοιχεία από Rock And Roll, Hard Rock, Blues, Country, Folk, Reggae. Αφού πρώτα πειραματίστηκαν μουσικά κινδυνεύοντας να μείνουν στην αφάνεια, τελικά τα κατάφεραν.

Η Ιδέα δημιουργίας του συγκροτήματος

Rolling Stones, ένα από τα θρυλικά συγκροτήματα που δημιουργήθηκαν στο Λονδίνο και εμφανίστηκαν στο μουσικό προσκήνιο το 1962

Αρχικά η δημιουργία των Rolling Stones ήταν ιδέα του Μπράιν Τζόουνς, όμως στη συνέχεια τα ηνία πήραν ο Μικ Τζάγκερ και ο κιθαρίστας Κιθ Ρίτσαρντς. Ήταν το βασικό δίδυμο των Rolling Stones όπου συνέθεταν στίχο και μουσική. Χαρακτηριστικό τους είναι ένα από τα πρώτα singles με τίτλο “Time Is On My Side”.

Όμως το επιστέγασμα η το Single που αναγνωρίστηκε ως ένα από κορυφαία ροκ τραγούδια ήταν το “I Can’t Get No” η αλλιώς “Satisfaction”. Συγκεκριμένα το 2000 κατατάχθηκε στο νούμερο ένα της λίστας με τα εκατό καλύτερα ροκ τραγούδια όλων των εποχών. Ενώ το συγκρότημα το 2004 από το περιοδικό Rolling Stone κατατάσσεται στο νούμερο τέσσερα στη λίστα με τους 100 σπουδαιότερους καλλιτέχνες όλων των εποχών. Η σειρά αυτής της λίστας είναι:

 1. Νούμερο: Beatles.  
 2. Νούμερο: Μπομπ Ντίλαν.
 3. Νούμερο: Elvis Presley. 
 4. Νούμερο: Rolling Stones.

Η πορεία του συγκροτήματος μέσα στις δεκαετίες.

Η δεκαετία του 60′ ήταν η προσπάθεια, αρχή γνωριμίας με το κοινό και η εύρεση της μουσικής τους ταυτότητας. H αρχή έγινε με το Single “Come On” Διασκευή από Τσακ Μπέρι το 1963. Η συνέχεια,,, με την περιοδεία τους τη χρονιά του 1964 στην Αμερική. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησαν και το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο “England’s Newest Hit Makers”. Η γνωριμία με το κοινό ολοκληρώθηκε με πολλές τηλεοπτικές εμφανίσεις αλλά και την κυκλοφορία και άλλων single και άλμπουμ που κατακτούσαν τις κορυφές των Charts τόσο της Μεγάλης Βρετανίας όσο και της Αμερικής.

Η δημιουργία των Rolling Stones ήταν ιδέα του Μπράιν Τζόουνς, στη συνέχεια τα ηνία πήραν ο Μικ Τζάγκερ και ο κιθαρίστας Κιθ Ρίτσαρντς

Σε εκείνη την περίοδο ήρθε και ένα από τα κορυφαία ροκ τραγούδια που γράφτηκαν ποτέ όπως γράψαμε πιο πάνω, το “Satisfaction”. Λίγο πιο μετά έρχεται ακόμα ένα άλμπουμ με τίτλο “The Rolling Stones”. Κλείνοντας τις πληροφορίες για τη παρουσία του συγκροτήματος τη δεκαετία του 60′ να αναφέρουμε και την μη ολοκληρωμένη συναυλία που έγινε στην Αθήνα στο γήπεδο Λεωφόρος Αλεξάνδρας στις 17 Απριλίου 1967, αφού διακόπηκε όταν ένα μέλος συνοδός του συγκροτήματος είχε επεισόδιο με αστυνομικό μετά το τραγούδι “I Can’t Get No”.

Στις 3 Ιουλίου 1969 και αφού έχει ήδη αποχωρήσει από το συγκρότημα πεθαίνει ο Μπράιαν Τζόουνς. Το συγκρότημα του αφιερώνει ένα ποίημα αφήνοντας χιλιάδες πεταλούδες ελεύθερες στο χώρο της συναυλίας στο Hyde Park του Λονδίνου λίγες μέρες μετά τον θάνατό του. Αυτή την συναυλία την παρακολούθησαν από κοντά στους 250 χιλιάδες φίλους.

Η δεκαετίες του ’70 & ’80

Η δεκαετία του 70′ ακολούθησαν την πορεία των επιτυχιών που είχε η προηγούμενη δεκαετία. ‘Άλμπουμ, singles, ζωντανές εμφανίσεις και περιοδείες δημιουργούν ένα από τα φανατικότερα κοινά στο χώρο της ροκ. Οι φίλοι και θαυμαστές των Rolling Stones αυξάνονται μέρα με την μέρα σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα βραβεία αρχίζουν και κάνουν την εμφάνισή τους καθώς κάθε καινούργιο άλμπουμ γίνεται χρυσό, πλατινένιο και διπλά πλατινένιο. Σε αυτή την δεκαετία ιδρύουν και τη δική τους δισκογραφική εταιρία με την ονομασία “Rolling Stones Records”, υπό την σκέπη της εταιρίας “Anlantic”. Το πρώτο άλμπουμ  που κυκλοφόρησαν με τη σφραγίδα της εταιρίας τους ήταν το “Stcky Fingers”.

Τα χρόνια της δεκαετίας του 80′ βλέπουμε το συγκρότημα να μην παρουσιάζει κάποια έντονη δραστηριότητα καθώς ο Μικ Τζάγκερ και Κιθ Ρίτσαρντς κάνουν κυρίως προσωπικές δουλειές έως και το 1994 περίπου. Οι Rolling Stones όμως παρέμειναν πάντα ως συγκρότημα. Η επιστροφή του έρχεται το 1994 με το άλμπουμ “Voodoo Lounge”, το οποίο κερδίζει το βραβείο Grammy για το καλύτερο Ροκ άλμπουμ της χρονιάς. Το 1996 κυκλοφόρησαν το άλμπουμ με τίτλο “Bridges To Babylon” όπου ήταν το δέκατο ένατο πλατινένιο τους. Περιοδείες, θα κλείσουν αυτή την δεκαετία που δίνουν την ευκαιρία σε πιο νέους να γνωρίσουν από κοντά το συγκρότημα.

Το συγκρότημα Rolling Stones στη νέα χιλιετία.

Το 2000 κατατάχθηκε στο νούμερο ένα της λίστας με τα εκατό καλύτερα ροκ τραγούδια όλων των εποχών

Σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται το συγκρότημα να χάνει από την αίγλη του παρελθόντος. Αντίθετα μάλιστα το συγκρότημα ανά τακτά διαστήματα κυκλοφορεί άλμπουμ τα οποία φτάνουν ψηλά στα charts αλλά έχουν πολλά εκατομμύρια αντίτυπα σε πωλήσεις. Αυτό δείχνει πως οι Rolling Stones βρίσκονται ακόμα στην κορυφή παρόλο την ηλικία αλλά και την κρίση στο χώρο της μουσικής.

Το σπουδαιότερο όμως είναι ή αγάπη του κόσμου αφού οι περιοδείες που κάνουν ακόμα και σήμερα έχουν μεγάλη επιτυχία. Σε αυτά τα χρόνια έχουμε την μεγαλύτερη συναυλία όλων των εποχών για τη ροκ μουσική σκηνή τον Φεβρουάριο του 2006 στην παραλία Κοπακαμπάνα στο Ρίο που πραγματοποιήθηκε μπροστά σε ένα εκατομμύριο φίλους του συγκροτήματος. Εδώ να σημειώσουμε και τις πολλές συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Το 2012 οι Rolling Stones γιόρτασαν τα 50 χρόνια παρουσίας στο χώρο της μουσικής με την κυκλοφορία ενός βιβλίου με τίτλο “50”. Ακολούθησε η συλλογή “GRRR” που όπως ήταν φυσικό έγινε πλατινένια στην Μεγάλη Βρετανία. Η Εορταστική διάθεση των 50 χρόνων παρουσίας ολοκληρώθηκαν με 2 μεγάλες συναυλίες στο “Hyde Park” όπου ηχογραφήθηκαν και κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο με τίτλο “Hyde Park Live 2013”. Ενώ το πιο πρόσφατο άλμπουμ και ίσως, ίσως το τελευταίο κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2016 με τίτλο “Blue & Lonesome”. Σε αυτό το άλμπουμ συμμετέχουν καλλιτέχνες μεγάλους βεληνεκούς όπως ο Eric Clapton.

Στιγμές που πρέπει να γνωρίζουμε για τους Rolling Stones.

 • Η πρώτη συναυλία τους έγινε στις 12 Ιουλίου 1962 στο Κλαμπ “Maequee” στο Λονδίνο.
 • Το συγκρότημα πήρε το όνομά του από το τραγούδι “Rolling Stones” του Muddy Waters.
 • Το συγκρότημα όταν απέκτησε μάνατζερ τον Λουγκ Όλντχαμ είχε σκοπό να είναι το αντίπαλο δέος του συγκροτήματος, Beatles.
 • Οι Rolling Stones στο Rock And Roll Hall Of Fame το 1989 και Music Hall Of Fame του Ηνωμένου Βασιλείου το 2004.
 • Από το 1983 έως το 1987 τα 2 σημαντικότερα μέλη της μπάντας ο Μικ Τζάγκερ και Κιθ Ρίτσαρντς είχαν κάποιες εντάσεις κάτι που όμως ήταν παροδικό αφού στις αρχές της δεκαετίας του 90′ δούλεψαν ξεχωριστά μεν αλλά με στόχο την επανεμφάνιση του συγκροτήματος.
 • Το λογότυπο σχεδιάστηκε από τον John Pache, τροποποιήθηκε από τον Graig Braun, φυσικά πάνω στη ιδέα του Μικ Τζάγκερ.
 • Μια από τι άσχημες στιγμές ήταν ο θάνατος θεατή από μέλη των Hell’s Angels λίγα μέτρα μπροστά από τη σκηνή σε συναυλία στην Καλιφόρνια. Το αποτέλεσμα ήταν η απόσυρση του τραγουδιού “Sympathy For The Devil” μετά την κοινωνική κατακραυγή ότι τέτοια τραγούδια παρότρυναν τέτοιες πράξεις.
 • Ήταν το πρώτο συγκρότημα που μετέδωσαν μέσα σε ένα εικοσάλεπτο μια συναυλία τους μέσω του διαδικτύου στις 18 Νοεμβρίου 1994, κάτι πρωτοποριακό για εκείνη την περίοδο.
 • Τα πρώτα χρόνια υπήρχαν πολλά προβλήματα με την δικαιοσύνη λόγω των ναρκωτικών κάτι που αργότερα, ο Μικ Τζάγκερ και Κιθ Ρίτσαρντς έδειξαν ότι τα ξεπέρασαν.
 • Τον Φεβρουάριο του 2006 οι Rolling Stones εμφανίστηκαν στην Παραλία Κοπακαμπάνα στο Ρίο της Βραζιλίας όπου τους παρακολούθησαν περίπου ένα εκατομμύριο κόσμος. Είναι μια από τις μεγαλύτερες συναυλίες στο χώρο της ροκ μουσικής σκηνής όλων των εποχών.

Studio Albums 

 • The Rolling Stones – 1964.
 • 12×5 – 1964.
 • The Rolling Stones No.2 – 1965.
 • Out Of Our Heads – 1965.
 • December’ s Children – 1965.
 • Aftermath – 1966.
 • Between The Buttons – 1967.
 • Their Satanic Majesties Request –1967.
 • Beggars Banquet – 1968.
 • Let It Bleed – 1969.
 • Sticky Fingers – 1971.
 • Exile On Main St. – 1972.
 • Goats Head Soup – 1973.
 • It’s Only Rock ‘n Roll – 1974.
 • Black And Blue – 1976.
 • Some Girls – 1978.
 • Emotional Rescue – 1980.
 • Tatoo You – 1981.
 • Undercover – 1983.
 • Dirty Work – 1986.
 • Steel Wheels – 1989.
 • Voodoo Lounge – 1994.
 • Bridges To Babylon – 1997.
 • A Bigger Bang – 2005.
 • Blue & Lonesome – 2016.

Επίλογος

Αυτό ήταν το συγκρότημα των Rolling Stones, μια μπάντα που έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις κορυφαίες στο χώρο της ροκ όλων των εποχών. Μεγάλοι συντελεστές του συγκροτήματος που είναι εν ζωή ακόμα και σήμερα είναι ο Μικ Τζάγκερ και Κιθ Ρίτσαρντς. Μέλη: Μικ Τζάγκερ – Κιθ Ρίτσαρντς – Τσάρλι Γουάτς – Ρον Γουντ. Πρώην Μέλη: Μπράιαν Τζόουνς – Μικ Τέιλορ – Μπιλ Γουάιμαν. Άλμπουμ, Singles, συναυλίες, εκατομμύρια πωλήσεις, φανατικούς θαυμαστές σε ολόκληρο τον κόσμο ολοκληρώνουν το παζλ ενός πετυχημένου συγκροτήματος!!!

Βίντεο του συγκροτήματος Rolling Stones.

The Rolling Stones - (I Can't Get No) Satisfaction (Official Lyric Video)
Rolling Stones - Honky Tonk Women (Hyde Park, 1969)

Σημείωση: Το άρθρο – αφιέρωμα για το συγκρότημα Rolling Stones, θα ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με την εισροή πληροφοριών και ειδήσεων από όσο το δυνατόν αξιόπιστων πηγών που θα αφορούν τον συγκεκριμένο τραγουδιστή!!! Παρακάτω αναγράφονται οι πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το αφιέρωμα.

Μας Είπαν...

Διαβάστε το μήνυμα τους...

"Να μη φοβούνται να εξερευνούν και να εκφράζουν τη σκιά τους"...

Καραμίχος

Ηθοποιός

"Να ακολουθούν την καρδιά τους και να μην κάνουν εκπτώσεις στα θέλω και στην αξιοπρέπεια τους"...

Κρονάκη

Δημοσιογράφος

Σχετική Αρθρογραφία

Frank Sinatra, ο πιο σημαντικός μουσικός καλλιτέχνης όλων των εποχών.

Francis Albert Sinatra, (Frank Sinatra) έχει χαρακτηριστεί από τους...

Steven Wilson, μια σύγχρονη μουσική ιδιοφυΐα.

Γεννημένος το Νοέμβριο του 1967 στο Kingston του Λονδίνου,...

Whitney Houston 1963 – 2012, η χρυσή φωνή της δεκαετίας του ’80.

Γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1963 στην Αμερική και συγκεκριμένα...

Muse: Οι πιο alternative ανάμεσα στους alternative.

Ένα alternative rock συγκρότημα, δημιουργήθηκε το 1994 από μερικούς...

- Read Interesting Site Topics The Most Popular Interview

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, 5 Ιουνίου.

Από το 1972 έχει καθιερωθεί η συγκεκριμένη ημέρα, (5 Ιουνίου), από τα Ηνωμένα Έθνη, ο σκοπός είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου για την προστασία του πλανήτη. Πρέπει ο...

Καμία απόσταση δεν εμποδίζει την αληθινή επιθυμία.

Οι σχέσεις ανέκαθεν περνούσαν από δοκιμασίες. Μία από αυτές...

Η ζωή μέσα από τα μάτια ενός αδέσποτου.

Πόσες φορές έχουμε έρθει αντιμέτωποι με γατάκια και σκυλάκια...

- New Post & Article Archive