ΑρχικήΣυνεντεύξειςΠρόσωπαΗ Σάντρα Ζαφειρακοπούλου μιλά για τον παγκόσμιο φιλανθρωπικό οργανισμό ‘’Make A Wish’’ και τη δράση του στην...

Η Σάντρα Ζαφειρακοπούλου μιλά για τον παγκόσμιο φιλανθρωπικό οργανισμό ‘’Make A Wish’’ και τη δράση του στην Ελλάδα!

"Συνέντευξη με την Σάντρα Ζαφειρακοπούλου, η γενική διευθύντρια του φιλανθρωπικού οργανισμού "Make A Wish"

Η Σάντρα Ζαφειρακοπούλου μιλά στο Young People για την ιστορία, το σκοπό και τη δράση του παγκόσμιου φιλανθρωπικού οργανισμού «Make A Wish» στην Ελλάδα. Ως γενική διευθύντρια του οργανισμού αναφέρει όλα τα βήματα και τις ενέργειες που έγιναν για την προώθηση αυτού του ευγενούς έργου αλλά και τους στόχους που έχουν τεθεί για το μέλλον.

Επίσης, γίνεται λόγος για τους πρέσβεις, τους φορείς και τους χορηγούς που στηρίζουν αυτό το τόσο μεγάλο έργο, για τις ευχές που μπορούν να κάνουν τα παιδιά, για τους τρόπους επικοινωνίας και υποστήριξης του οργανισμού, για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται, καθώς και για τους τρόπους ενίσχυσης από τους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία για το θεάρεστο σκοπό του «Make A Wish».

Διαβάστε την συνέντευξη της Σάντρας Ζαφειροπούλου

Σάντρα Ζαφειρακοπούλου, Φαίη Σκοδρά, Αναστασία Μανιά

Μιλήστε μας για την ιστορία, το σκοπό και για το πώς ξεκίνησε ο οργανισμός «Make A Wish» τη δράση του στην Ελλάδα.

Ο Οργανισμός ξεκίνησε πριν 36 χρόνια στην Αμερική από κάποιους ανθρώπους που χάρισαν το όνειρο σε ένα παιδί. Ένας μικρός στο Phoenix στην Αριζόνα, με όνειρο ζωής να γίνει αστυνομικός, αρρωσταίνει βαριά. Η μητέρα του και κάποιοι φίλοι ξέρουν πως δεν θα προλάβει να ζήσει το όνειρό του, έτσι αποφασίζουν… να τον κάνουν κανονικό αστυνομικό.

Ο Chris περνάει μια μέρα έξω από κάθε φαντασία και προσδοκία. Μεταμορφώνεται, μάλιστα για λίγο όλοι πιστεύουν ότι θα γίνει κάποιο θαύμα. Όχι. Ο Chris χάνει τη μάχη με τη ζωή αλλά η εμπειρία του αυτή πυροδοτεί μια απίστευτη προσπάθεια με αφετηρία την Αμερική και εξάπλωση σε όλον σχεδόν τον κόσμο.

Να δώσουμε Δύναμη, Χαρά και Ελπίδα σε παιδιά με πολύ σοβαρές ασθένειες που δίνουν μια μάχη η οποία δεν τους επιτρέπει να ζήσουν την παιδικότητά τους.

Στην Ελλάδα το Make-A-Wish ιδρύεται το 1996 από την Gabriella Calini και την Pam Bourazani και έκτοτε έχει εκπληρώσει περισσότερες από 1.600 Ευχές παιδιών καταφέρνοντας να ανταποκριθεί σε όλα τα αιτήματα που έχουν φτάσει στο γραφείο.

Ως γενική διευθύντρια του οργανισμού ποιές είναι οι σημαντικότερες ενέργειες που έχετε κάνει για την προώθηση αυτού του ευγενούς έργου; 

Η δομή του Οργανισμού, ένας από τους παράγοντες που εγγυάται τη διαφάνεια και την αξιοπιστία, αφορά σε ένα 13μελές Διοικητικό Συμβούλιο, τη Γενική Διεύθυνση, 10 εργαζομένους και 250 ενεργούς εθελοντές. Επομένως θα απαντήσω για τις ενέργειες που όλοι μαζί σχεδιάζουμε και ζούμε πολύ έντονα τα τελευταία χρόνια.

Καταρχάς υλοποιούμε ένα πρόγραμμα ενημέρωσης νοσοκομείων ώστε να «φτάσουμε» σε όλα τα παιδιά και τους εφήβους που αντιμετωπίζουν μια απειλητική ασθένεια. Στόχος μας μακροπρόθεσμος είναι να εκπληρώνουμε το όνειρο κάθε παιδιού 3-18 ετών που αντιμετωπίζει ασθένεια απειλητική για τη ζωή του. Επίσης, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτή τη «ζήτηση» έχουμε ενισχύσει τις προσπάθειες προσέλκυσης πόρων, επικοινωνίας και διαχείρισης εθελοντών. Το moto μας είναι «μόνος πας γρήγορα, μαζί πάμε μακριά», ‘‘κλεμμένο’’ από μια απίθανη εταιρεία- δωρητή μας.

Είμαστε πολύ τυχεροί γιατί έχουμε την ιδρύτρια G.Calini κοντά μας, την Αναστασία Μανιά μια απίθανη Πρόεδρο που βοηθάει καθημερινά και όχι από καθ’ έδρας, ένα Διοικητικό παρών όποτε το χρειαζόμαστε, εργαζομένους που δίνουν καρδιά σε όλες τις προσπάθειες και εθελοντές που αναπνέουν στους ρυθμούς της «Ευχής» και των «Αστεριών»…

Η πρέσβειρα του Make-A-Wish Greece, Φαίη Σκορδά κάτω από την «μπλε» Πύλη του Ανδριανού

Πείτε μας ποιοί είναι οι πρέσβεις, οι φορείς και οι χορηγοί που στηρίζουν αυτό το τόσο μεγάλο έργο και πόσο σημαντική είναι η βοήθειά τους; 

Είναι πάρα πολλοί και σίγουρα θα αδικήσω κάποιους αν αναφέρω μερικούς. Όλοι οι «επώνυμοι» ανταποκρίνονται στα αιτήματά μας όταν ζητάνε παιδιά να τους γνωρίσουν. Όσον αφορά στη δημοσιοποίηση του έργου μας, η Φαίη Σκορδά, τωρινή μας Πρέσβειρα, είναι δίπλα μας με έναν τρόπο συγκινητικό και πρωτόγνωρα συνεπή.

Επίσης φέτος ο Μάρκος Σεφερλής, ήρωας πολλών παιδιών «μας» συμβάλλει στη διάδοση ενός εκ των δημοφιλέστερων προγραμμάτων του Οργανισμού, του Αστεριού της Ευχής. Στο παρελθόν έχουν συμβάλει σημαντικά άλλοι Πρεσβευτές όπως ο Α.Ρέμος, η Β.Καγιά, ο Σ.Παρλιάρος αλλά και ο Κωνσταντίνος Αργυρός για το Αστέρι της Ευχής.

Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες προς όλους γιατί χάρη και σε εκείνους καταφέρνει ο Οργανισμός να διαδίδει το όραμά του και να προσφέρει μαγεία σε αυτά τα παιδιά.

Ποιές είναι οι ευχές που μπορούν να κάνουν τα παιδιά και ποιά τα κριτήρια υλοποίησης τους; 

Χμμμ… καλή η ερώτηση και… ακόμη καλύτερη η απάντηση: τα παιδιά μπορούν να μας ζητήσουν ο,τι επιθυμούν. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεών μας σε αυτά και τις οικογένειές τους, τονίζουμε ότι είμαστε δίπλα τους για να τους προσφέρουμε μία μοναδική εμπειρία ΖΩΗΣ. Δεν είμαστε δώρο στιγμιαίο ή πάρτυ περιστασιακό. Είμαστε εδώ για να αλλάξουμε τη ψυχολογία του παιδιού και να πιστέψει ότι όλα είναι δυνατά… ακόμη και να γίνει καλά, όπως χαρακτηριστικά είπε το 1ο παιδί Ευχής στην Ελλάδα, ο Αντρέας.

Έχουμε κάποιους περιορισμούς που μας τίθενται από τον παγκόσμιο οργανισμό (δεν προσφέρουμε σπίτια ή δίδακτρα για παράδειγμα) αλλά και κάποιους που μας υπέδειξε η κρίση στην Ελλάδα και αποφασίστηκαν ώστε να είμαστε κοντά σε περισσότερα παιδιά, έτσι προς το παρόν δεν κάνουμε ταξίδια στο εξωτερικό παρά μόνο αν ένα παιδί εύχεται να γνωρίσει κάποιον ή να ζήσει μια εμπειρία που δεν γίνεται να πραγματοποιηθούν εντός Ελλάδας.

Οι Ευχές των παιδιών μας εκπλήσσουν κάθε μέρα… να γίνω κουμπάρα στο γάμο της Barbie με τον Ken, να απαγάγει τη μητέρα μου ο κακός κι εγώ να τη σώσω, να φτιάξω κέικ στο δάσος, να αποκτήσω ένα δεντρόσπιτο, να χτίσω το δικό μου εκκλησάκι, να οργανώσω έναν αγώνα ποδοσφαίρου κι όλα τα έσοδα να τα δωρίσουμε στο νοσοκομείο που με φρόντισε, να δω το ουράνιο τόξο, να γίνω παρουσιαστής, να γνωρίσω τον Άγιο Βασίλη, να πετάξω στο διάστημα, να κολυμπήσω με καρχαρίες…

Τι να πρωτοπώ… Δεν ξέρω. Μόνο να υποσχεθώ πως είμαστε εδώ ώστε με απόλυτη διακριτικότητα να χαρίσουμε το όνειρο σε ένα παιδί που έχει πάψει να είναι «παιδί»…

Τα κριτήρια ώστε να εκπληρώσουμε μια Ευχή είναι 3: ηλικία μεταξύ 3 και 18 ετών, τόπος νοσηλείας Ελλάδα και είδος ασθένειας απειλητική για τη ζωή (σε μεγάλο ποσοστό καρκινικά περιστατικά αλλά κι ένας μακρύς κατάλογος από άλλες ασθένειες που επικαιροποιείται συνεχώς σε παγκόσμιο επίπεδο).

Φαίη Σκορδά, η τωρινή Πρέσβειρα

Με ποιούς τρόπους μπορεί κάποιος να υποστηρίξει τον οργανισμό και πώς μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας; 

Αρκεί κάποιος να καταλάβει το έργο μας και να θέλει να μας βοηθήσει, τότε θα επικοινωνήσει μαζί μας και μαζί θα βρούμε τον τρόπο. Χρειαζόμαστε εθελοντές σε μεγάλο βαθμό κι ολοένα αυξανόμενο. Επίσης, ένας ιδιώτης μπορεί να μας σκεφτεί όταν παντρεύεται ή βαφτίζει μιας και κάνουμε πανέμορφες μπομπονιέρες και προσκλητήρια. Ή την ώρα της λύπης του, όταν χάνει έναν άνθρωπό του – οι δωρεές εις μνήμην είναι σημαντική βοήθεια.

Επιπλέον μπορεί κανείς εύκολα να στείλει τη λέξη WISH στο 19808 ή να προμηθευτεί το Αστέρι της Ευχής έναντι μιας δωρεάς 2 ευρώ. Μια εταιρεία μπορεί να κάνει χρήση του λογοτύπου μας επάνω σε κάποιον προϊόν και να μας κάνει μια δωρεά έναντι αυτής της CSR ενέργειας ή να φιλοξενήσει μια κάλπη συλλογής χρημάτων ή ακόμη και να αυξήσει συμβολικά την τιμή ενός προς πώληση είδους (π.χ. καφές) και να μας δωρίσει αυτό το ποσό. Και βέβαια όλοι, ιδιώτες ή εταιρείες, μπορούν να υιοθετήσουν μέρος ή το όλο μιας συγκεκριμένης Ευχής.

Οι εκπαιδευτικοί και τα σχολεία πώς μπορούν να ενισχύσουν αυτό το θεάρεστο έργο; 

Βεβαίως και με πολύ αποδοτικό και εύκολο τρόπο. Το Αστέρι της Ευχής είναι ένα πρόγραμμα με εκπαιδευτικό κατ’ αρχάς χαρακτήρα. Το μήνυμά του είναι «Το υγιές παιδί για το άρρωστο παιδί» κι έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά για συνομηλίκους τους που δοκιμάζονται αλλά και να εξοικειώσει τις οικογένειες με αυτά τα περιστατικά.

Το Αστέρι μπορεί να το λάβει ο καθένας μας με μια δωρεά 2 ευρώ και μάλιστα να γράψει τη δική του πιο βαθιά επιθυμία στο πίσω μέρος του. Στη συνέχεια αυτό το Αστέρι θα διακοσμήσει Χριστουγεννιάτικα δέντρα ή να αποτελέσει κομμάτι πολύ ευφάνταστων διακοσμητικών ιδεών.

Τί είδους εκδηλώσεις πραγματοποιείτε, ποιό το περιεχόμενό τους και πού απευθύνεστε; 

Η διευθύντρια του οργανισμού Make-A-Wish Greece (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος), Σάντρα Ζαφειρακοπούλου

Οι κορυφαίες μας εκδηλώσεις είναι οι… Ευχές των παιδιών ΜΑΣ. Γι’ αυτές γίνονται όλες οι άλλες που περιλαμβάνουν ετήσιες εκδηλώσεις (επίσημο δείπνο σε Αθήνα τον Ιούνιο και Θεσσαλονίκη το Δεκέμβριο, Ημέρα Χαράς για την οικογένεια το Σεπτέμβριο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη.

Παγκόσμια Ημέρα Ευχής τον Απρίλιο επίσης στις 3 πόλεις) και εποχικές εκδηλώσεις και μπαζάρ (φέτος για 1η φορά έγινε στην Αθήνα στη στοά City Link 2-4 Δεκεμβρίου και στο King George με επώνυμα αξεσουάρ στις 18 Δεκεμβρίου ενώ stand μας υπήρχαν στα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη).

Ποιοί είναι οι επόμενοί σας στόχοι και τί είναι πραγματικά εκείνο που σας ώθησε να αναλάβετε μια τόσο αξιοθαύμαστη πρόκληση; 

Θα ξεκινήσω λίγο «ανάποδα». Αυτό που με ώθησε να διεκδικήσω μια τέτοια «δουλειά» είναι η ανάγκη μου να αλλάξω τη ζωή μου. Μετά από σπουδές πολιτικών και νομικών επιστημών και μια συλλογή πτυχίων στους τοίχους… συνειδητοποίησα ότι η μέρα μου περνούσε και ενώ είχα μια καταπληκτική θέση σε μια ξεχωριστή εταιρεία, στην ICAP Group, το βράδυ που ξάπλωνα αποκαμωμένη στο κρεβάτι μου, δεν ένιωθα «γεμάτη» και ήσυχη ότι έχω προσφέρει κάτι εκεί «έξω» που υπάρχουν τόσες ανάγκες.

Έτσι με αρκετή τύχη άκουσα για τη θέση στο Make-A-Wish και χωρίς δεύτερη σκέψη τη διεκδίκησα. Υπάρχει και μια πολύ ιδιαίτερη σύμπτωση πίσω από αυτή την τύχη και γι’ αυτό θα ευχαριστώ πάντα το Θεό που μου τη φανέρωσε.

Οι στόχοι από εδώ και στο εξής είναι η εξάπλωση του έργου μας και να φτάσουμε τις 200 Ευχές του χρόνου, ένα σκαλί πιο κοντά στο μακροπρόθεσμο στόχο πραγματοποίησης Ευχής για κάθε παιδί που νοσεί με αυτόν τον τρόπο.

Σας Ευχαριστώ πολύ!

Φωτογραφικό Αφιέρωμα Make-A-Wish

Σημείωση: Για την ολοκλήρωση της συνέντευξης συνεργάστηκε η ομάδα των συνεντεύξεων και η ομάδα υλοποίησης και έκφρασης, σύνταξη ερωτήσεων, ο Γιάννης Μπιτζούνης. Ευχαριστούμε την κ. Σάντρα Ζαφειρακοπούλου για την πραγματοποίηση της συνέντευξης.

Μας Είπαν...

Διαβάστε το μήνυμα τους...

"Να μη φοβούνται να εξερευνούν και να εκφράζουν τη σκιά τους"...

Καραμίχος

Ηθοποιός

"Να ακολουθούν την καρδιά τους και να μην κάνουν εκπτώσεις στα θέλω και στην αξιοπρέπεια τους"...

Κρονάκη

Δημοσιογράφος

Σχετική Αρθρογραφία

- Read Interesting Site Topics The Most Popular Interview

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, 5 Ιουνίου.

Από το 1972 έχει καθιερωθεί η συγκεκριμένη ημέρα, (5 Ιουνίου), από τα Ηνωμένα Έθνη, ο σκοπός είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου για την προστασία του πλανήτη. Πρέπει ο...

Ένα Περιβάλλον που αντιδρά.

Ήταν βράδυ και διάβαζα όταν χτύπησε το κινητό μου...

Καμία απόσταση δεν εμποδίζει την αληθινή επιθυμία.

Οι σχέσεις ανέκαθεν περνούσαν από δοκιμασίες. Μία από αυτές...

- New Post & Article Archive