Η Συνέντευξη της ερμηνεύτριας Αγγελικής Βλαχάκη στο Young People.GR
"Στην ερώτηση, ως ερμηνεύτρια και συνθέτρια τι θεωρείς επιτυχία; Μας είπε "Κατά την άποψιν μου επιτυχία είναι μέσα από την τέχνη να εκφράζεται η αλήθεια του κάθε όντος, διότι ένα μήνυμα αλήθειας στο τέλος πάντοτε, είτε το αγκαλιάζουμε, είτε το αποδεχόμαστε"
Η Αγγελική Βλαχάκη γεννήθηκε στη Γερμανία, αλλά μεγάλωσε Ελλάδα και Βέλγιο. Με την μουσική άρχισε να ασχολείται από την ηλικία των 11 ετών. Η ενασχόληση των γονιών της από διαφορετικά μετερίζια στο χώρο της μουσικής αλλά και τα προσωπικά της βιώματα και καταστάσεις δημιούργησαν, όπως αναφέρει η ίδια ένα “Θησαυροφυλάκιο λογισμών”. Η μουσική για την Αγγελική είναι ένα καταφύγιο που με το πέρασμα του χρόνου έγινε τρόπος ζωής, έκφρασης και επικοινωνίας.
Στην συνέντευξη η Αγγελική Βλαχάκη μας μιλάει για το τραγούδι με τίτλο “Με ποιο δικαίωμα”. Ένα τραγούδι που το έγραψε μαζί με την φίλη της, Πελαγία Κελίδου. Η θεματολογία του τραγουδιού, το φαινόμενο της κακοποίησης των γυναικών, αλλά και κάθε μορφής βίας γενικά. Το τραγούδι παρουσιάστηκε μέσα από το τηλεοπτικό πρόγραμμα “The X – Factor Greece” και κυκλοφορεί από την δισκογραφική εταιρεία Walnut Pearl.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗ
Αγγελική Βλαχάκη. Ένα νέο όνομα στην μουσική σκηνή με όνειρα και ευαισθησίες. Πως θα ήθελες να συστηθείς στο κοινό και τι είναι αυτό που θα ήθελες να γνωρίζει κάποιος για εσένα;
Είμαι η Αγγελική Βλαχάκη, είμαι 19 ετών, γεννήθηκα στην Γερμανία, μεγάλωσα στο Βέλγιο, έπειτα στην Ελλάδα και κατόπιν πάλι στο Βέλγιο, δεν ξέρω αν εύκολα μπορεί κανείς να πει πως είναι μουσικός, ερμηνευτής, τραγουδοποιός, αφού αυτά πρέπει να αποδίδονται από τον κόσμο.
Αυτό που σίγουρα ξέρω είναι ότι η μουσική για εμένα αποτελεί ένα οικείο περιβάλλον, αφού οι γονείς μου έχουν ασχοληθεί από διαφορετικά μετερίζια με την μουσική και ένα καταφύγιο που με το πέρασμα του χρόνου έγινε τρόπος ζωής, έκφρασης και επικοινωνίας.
Ξεκίνησες να δημιουργείς την δική σου μουσική στην ηλικία των έντεκα ετών. Τί μπορεί να αποτελεί πηγή έμπνευσης για ένα παιδί σε τόσο μικρή ηλικία;
Βιώματα και καταστάσεις αυτής της νεαρής ηλικίας. Η φυγή μου από την Ελλάδα και ο αποχωρισμός από δικούς μου ανθρώπους, το κουβάλημα αυτής της μνήμης που έγινε ανάμνηση. Η στιχουργία έγινε το μέσον που γέμισε τις γραμμές του δικό μου προσωπικού ημερολογίου, ίσως αρχικά ως ένα παιχνίδι, μα συνάμα δόμησε ένα θησαυροφυλάκιο λογισμών, λειτούργησε ως ένα πεδίο αυτοέκφρασης και εκτόνωσης συναισθημάτων δοσμένο με τρόπο κωδικοποιημένο, ώστε αν τύχαινε κανείς να το διαβάσει να μη μπορούσε να εισχωρήσει στις δικές μου σκέψεις, αφού θα έδινε το δικό του, προσωπικό νόημα.
Το γεγονός ότι μεγάλωσες στην Γερμανία και πλέον ζεις μόνιμα στο Βέλγιο, θεωρείς ότι επηρεάζει τον χαρακτήρα τον συνθέσεών σου;
Σίγουρα παίζει κάποιον ρόλο, αναφέρθηκα άλλωστε στον αποχωρισμό, και σίγουρα η επαφή με διαφορετικές κουλτούρες εμπλουτίζει την δημιουργία. Παρά ταύτα δεν θεωρώ ότι η κοινωνία της Ευρώπης χαρακτηρίζεται από σημαντικά διαφορετικούς προβληματισμούς ή αντιμετωπίζει άλλα τελείως προβλήματα και φαινόμενα, ώστε η ανατροφή μου στο Βέλγιο να θεωρηθεί πως με επηρέασε ριζικά.
Πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο σου single με τίτλο «Με ποιο δικαίωμα», σε συνεργασία με την Πελαγία Κελίδου. Ένα κομμάτι κατά της ενδοοικογενειακής βίας και της γυναικείας κακοποίησης. Μίλησέ μας σχετικά με αυτό.
Το συγκεκριμένο τραγούδι, όπως πολύ σωστά αναφέρατε, το έγραψα μαζί με την φίλη μου, Πελαγία Κελίδου, πριν από περίπου 9 μήνες. Αποτέλεσε μια μορφή εσωτερικής αντίδρασης στα όλο και αυξανόμενο, καθημερινώς και παγκοσμίως, φαινόμενο της κακοποίησης των γυναικών, αλλά και σε κάθε μορφής βίας γενικά.
Τα γεγονότα αυτά μας έδωσαν το κίνητρο να εκφράσουμε τις σκέψεις μας με στίχους, ώστε να δημιουργήσουμε ένα τραγούδι το τραγούδι – μήνυμα, το οποίο είχαμε την ελπίδα πως μέσα από την ερμηνεία θα μπορούσε να γίνει συνοδοιπόρος των γυναικών και να τους δώσει θάρρος να μιλήσουν για όσα αντιμετωπίζουν.
Το τραγούδι παρουσιάστηκε μέσα από το τηλεοπτικό πρόγραμμα «The X – Factor Greece» και κυκλοφορεί από την δισκογραφική εταιρεία Walnut Pearl. Σύντομα δε θα κυκλοφορήσει στα γαλλικά και αργότερα σε άλλες γλώσσες, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στο προσδοκώμενο μήνυμα να απλωθεί και έξω από τα όρια της ελληνικής πραγματικότητάς, αγγίζοντας όλο και περισσότερους ανθρώπους.
Θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος ότι επιθυμία σου είναι η μουσική σου να χαρακτηριστεί ως σύμβολο κατά των κοινωνικών προβλημάτων της εποχής;
Η μουσική έχει εξ ορισμού έναν χαρακτήρα συμβολικό και εύληπτο, αφού ως τέχνη ξεπερνά ευκολότερα τις αντιστάσεις της προσωπικότητας. Σκοπός μου είναι μέσα από τις λέξεις και τις νότες να επικοινωνήσω με τον κόσμο να έρθω σε επαφή με τις βαθύτερες υφάνσεις της ψυχής, τόσο της δικής μου, όσο και των ανθρώπων, να προβληματίσω με την καλή έννοια του όρου και να ευαισθητοποιήσω.
Η ύψωση όμως ενός τραγουδιού στον χώρο των συμβόλων δεν επιδιώκεται, συμβαίνει. Αυτό που σίγουρα θα ήθελα είναι η δημιουργία μου να χαρακτηριστεί από καθολικά, πανανθρώπινα και διαχρονικά νοήματα, που θα βρίσκουν λιμάνι στις καρδιές των ανθρώπων.
Θεωρείς ότι οι άνθρωποι που βιώνουν τέτοιου είδους καταστάσεις, μπορούν να αντλήσουν δύναμη μέσα από την μουσική και να απελευθερωθούν από αυτές;
Όπως ανέφερα προηγουμένως, κατ’ εμέ η μουσική μπορεί να έρθει να διάλογο με τις υποσυνείδητες και ασυνείδητες πτυχές της κάθε ύπαρξης, δεν είναι άλλωστε λίγες οι ιστορικές στιγμές που λαοί ολόκληροι βρήκαν καταφύγιο και άντλησαν δύναμη από τους στίχους και την μουσική, π.χ. το “Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά” που τόνωσε το αίσθημα του αγωνίζεσαι στο ελληνοαλβανικό μέτωπο, κατά τρόπο ανάλογο θα μπορούσε να τονώσει και κάθε ατομική ψυχή ξεχωριστά, να την αφυπνίσει, αλλά και να την γλυκάνει όπου χρειάζεται, ώστε το φορτίο να μην είναι πλέον τόσο δυσβάσταχτο.
Ως ερμηνεύτρια και συνθέτρια τι θεωρείς επιτυχία;
Ας αρχίσουμε αντίστροφα, επιτυχία δεν είναι, όχι απαραίτητα τουλάχιστον, μια στιγμιαία αναγνώριση, αφού γρήγορα μπορεί να σβήσει. Κατά την άποψιν μου επιτυχία είναι μέσα από την τέχνη να εκφράζεται η αλήθεια του κάθε όντος, διότι ένα μήνυμά αλήθειας στο τέλος πάντοτε, είτε το αγκαλιάζουμε, είτε το αποδεχόμαστε.
Και αυτήν ακριβώς την αλήθεια όλοι κατά βάθος την έχουμε ανάγκη, αυτή κρατά ανοιχτή την πόρτα τόσο προς τον εαυτό, όσο και προς το κοινό, ο καθένας μας μπορεί να την κάνει δική του. Επιτυχία είναι λοιπόν να μιλάς ειλικρινά στον εαυτό σου και στον κόσμο!
Σύμφωνα με την γνώμη σου, οι καλλιτέχνες θα έπρεπε να δείχνουν θάρρος και να δοκιμάζουν καινοτόμες ιδέες στην μουσική;
Πάντοτε η τέχνη δεν είχε πολλά στεγανά, επομένως, ναι, χρειάζεται οι καλλιτέχνες να καινοτομούν και να εξελίσσονται, όπως και η ίδια η τέχνη στο διάβα του χρόνου. Πιστεύω όμως, πως, πάρα την εξέλιξη, κάθε καλλιτέχνης πρέπει να έχει κατά νου να σέβεται την έννοια της αρμονίας, ώστε στον βωμό της προόδου να μην οδηγηθούμε στην παραμόρφωση.
Αν είχες την ευκαιρία να σου δοθεί μια συμβουλή από έναν άνθρωπο που θαυμάζεις στο χώρο, ποιος θα ήταν αυτός και ως προς τι θα ήθελες να σε συμβουλεύσει;
Πολλοί είναι οι σημαντικοί άνθρωποι του χώρου, πολλά τα λεγόμενα ιερά τέρατα της τέχνης που αναφέρω κάποιους, σίγουρα περισσότερους θα αδικήσω με το δώρο τη λησμονιάς. Όσο δε για την συμβουλή, εάν την ήξερα, δεν θα χρειαζόταν μάλλον να την λάβω.
Θα ήθελα ίσως να μοιραστούν μαζί μου τις εμπειρίες τους, τι τους έδωσε το ψυχικό σθένος για να αντέξουν την εσωτερική και συχνά μοναχική πορεία του καλλιτέχνη και ίσως ποιες καλλιτεχνικές κακοτοπιές θα ήταν χρήσιμο κανείς να αποφύγει.
Ποιο μήνυμα θα ήθελες να στείλεις μέσω του Young People.GR
Θα ήθελα να πω πως είναι αναγκαίο οι άνθρωποι της ηλικίας μας να ξαναδούμε τις προτεραιότητές μας, να ξεφύγουμε από τον τεχνητό κόσμο των κοινωνικών δικτύων και να ασχοληθούμε περισσότερο με τον πραγματικό μας εαυτό και τον διπλανό μας, να στεκόμαστε στα προβλήματα που τυχόν αντιμετωπίζει, να ζούμε αληθινά. Έτσι μέσα από την σύνδεση και την σύνθεση θα μπορέσουμε να δομήσουμε ένα καλύτερο, πιο ανθρώπινο κόσμο.
ΒΙΝΤΕΟ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΛΑΧΑΚΗ “ΜΕ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ”
Σημείωση: Για την πραγματοποίηση της συνέντευξης της Αγγελικής Βλαχάκη συνεργάστηκαν: Στην επιμέλεια, η ομάδα έκφρασης και υλοποίησης ενώ στην σύνταξη των ερωτήσεων η Ιωάννα Καριώρη. Ευχαριστούμε την Αγγελική Βλαχάκη και την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων Μαρία Αναγνωστοπούλου για την πραγματοποίηση της συνέντευξης.
Δημοφιλείς Συνεντεύξεις
Η Χριστίνα Σάλτη έχει καταφέρει να εδραιωθεί στην ελληνική μουσική σκηνή [...]
Οι ηθοποιοί Μαρία Καμπούρη, Παναγιώτης Κοντάρης, Νίκος Παλιούρας, Παύλος [...]
Η Αφροδίτη Χατζημηνά έχει καταφέρει να αποτελεί μια από [...]
Η Ιωάννα Σιαμπάνη κατάγεται από τη Λάρισα και μένει [...]
Στέλιος Βαμβακάς: “Η μουσική είναι μια γλώσσα που ενώνει και εκφράζει τα πιο βαθιά μας συναισθήματα”
Συνέντευξη με τον λυράρη και ερμηνευτή Στέλιο Βαμβακά. Από [...]
Η Χριστίνα Σάλτη έχει καταφέρει να εδραιωθεί στην ελληνική μουσική σκηνή [...]
Συνέντευξη με την Ειρήνη Παπαδοπούλου, μια από τις δημοφιλείς [...]