ΑρχικήΣυνεντεύξειςΚαλλιτέχνεςΣυνέντευξη με την μουσικοσυνθέτρια Ελεονόρα Μανόνα.

Συνέντευξη με την μουσικοσυνθέτρια Ελεονόρα Μανόνα.

"Ποια η σχέση της Ελεονόρας Μανόνα με την ορχηστρική σύνθεση "Ποδηλάτης" και το μουσικό project ”Nora’s Cinematic”; Ο Μάνος Χατζιδάκις και οι Beatles. Ένα πιάνο, τα μαθήματα κλασικής μουσικής, η "Ελευθερία", η "ισορροπία" και η ευτυχία μέσα από τους στόχους των ονείρων μας"

Η συνέντευξη με την Ελεονόρα Μανόνα, μια καλλιτέχνιδα με ένα “διαφορετικό” σίγουρα αποτύπωμα μουσικής από τα συνηθισμένα. Είναι διπλωματούχος φωνητικής και πιάνου, βιολίστρια και συνθέτρια. Από μικρή μελετούσε κλασική μουσική. Αυτή τη περίοδο δουλεύει πάνω στο μουσικό της project ”Nora’s Cinematic”. Ήδη έχουν κυκλοφορήσει τα πρώτα τραγούδια του άλμπουμ, “Κρυφτό” και η ορχηστρική σύνθεση “Ποδηλάτης”.

Το Ταξίδι στη μουσική άρχισε σε μικρή ηλικία αποκαλύπτοντάς μας, πως ένα πιάνο, η “ζήλια” και ο πατέρας της ήταν οι κύριοι υπεύθυνοι γι’ αυτό. Μας μιλά για τις μουσικές επιρροές που έπαιξαν και παίζουν σημαντικό ρόλο στην πορεία της. Επιρροές όπως αυτή του Μάνου Χατζιδάκι αλλά και η αγάπη για το συγκροτήματα των Beatles. Ορίζει τους όρους “ελευθερία” και “ισορροπία” μέσα από τη δική της οπτική. Πιστεύει πως τα όνειρα μας αξίζει να είναι οι στόχοι μας, ειδικά αν αυτά φέρνουν την ευτυχία… Μιλά για την ορχηστρική σύνθεση “Ποδηλάτης” και στέλνει το δικό της μήνυμα: “Να μην ξεχνάμε να ζούμε!”

Διαβάστε την συνέντευξη της Ελεονόρας Μανόνα

Φωτογραφίες: Meian photography – Marcelle Fivaz
Ρούχα: Kilo Shop – Noivalayn

Για μένα η δημιουργία μιας σύνθεσης είναι η πιο όμορφη διαδικασία

Ελεονόρα Μανόνα, είσαι ένας άνθρωπος της μουσικής, που δεν επαναπαύεται και συνέχεια δοκιμάζει τις δυνατότητές της. Τί είναι αυτό που σε παρακινεί σε αυτή την αναζήτηση;

Η αγάπη και η “ανάγκη” για δημιουργία. Όσο περνάει ο καιρός συνειδητοποιώ πως αυτό που με γεμίζει πιο πολύ είναι η σύνθεση, η δημιουργία πρωτότυπου υλικού. Αυτό από μόνο του σε φέρνει αντιμέτωπο με μία διαρκή μουσική – και όχι μόνο – αναζήτηση. Ίσως είναι και  μία πιο βαθιά αναζήτηση του ίδιου μου του εαυτού μέσω της μουσικής και ένας τρόπος να εξωτερικεύω αυτά που νιώθω. 

Η μουσική από ό,τι φανταζόμαστε είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ζωή σου. Θα ήθελες να μας θυμίσεις την πρώτη σου επαφή με αυτή;

Όλα ξεκίνησαν από ένα πιάνο που έφερε ο πατέρας μου στο σπίτι. Ο πατέρας μου λάτρευε τη μουσική και έπαιζε κάθε μέρα στο πιάνο διάφορα γνωστά τραγούδια – αυτοδίδακτος! Ήμουν λιγότερο από 7 ετών. Μάλλον κάπως “ζήλεψα” αυτή του την ικανότητα και μία μέρα έκατσα εγώ στο σκαμπό του πιάνου και με το ένα χέρι έπαιξα την πρώτη μου μελωδία!  Ήταν το Ρίκοκο”! Ο πατέρας μου ενθουσιάστηκε και αμέσως με ρώτησε αν θα ήθελα να με γράψει σε ωδείο.

Ήθελα…

Ποια είναι τα ακούσματά σας, και από ποιους μουσικούς δεχτήκατε επιρροές;

Απ’ τις πιο σημαντικές μου επιρροές είναι η μουσική του Μάνου Χατζηδάκι. Μεγάλωσα με τα τραγούδια του και πάντα θα τα αγαπώ. Από μικρή επίσης χάρις στον πατέρα μου γνώρισα και αγάπησα τους Beatles. Μελετούσα πολύ κλασική μουσική η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα ενασχόλησή μου με την ορχηστρική μουσική.

Οι επιρροές μου πιστεύω είναι ένα μείγμα αυτών των διαφορετικών ειδών με κοινό παρονομαστή την ωραία – κατ΄ εμέ- μελωδία και μία ενδιαφέρουσα ενορχήστρωση.

“Ποδηλάτης”.  Μια ορχηστρική σύνθεση που κυκλοφορεί από την Minos EMI – A Universal Music Company με τη δική σου υπογραφή. Ποια ήταν η πηγή έμπνευσή σου;

Ο δίσκος ολόκληρος που ετοιμάζω είναι μία αναφορά στην πόλη και σε χαρακτήρες της. Ο ποδηλάτης είναι ένας απ’ αυτούς. Η ίδια η μεγαλούπολη με ενέπνευσε. Ήρθα από την Πάτρα στην Αθήνα για σπουδές και δεν επέστρεψα! Με συνεπήρε αυτή η πόλη και με γοήτευσε. Μ’ αρέσει να κάνω βόλτες και να φωτογραφίζω την πόλη. Είδα ανθρώπους που μέσα στους τόσο έντονους ρυθμούς της βρήκαν την ελευθερία τους, τρόπο να εκφραστούν, να “δραπετεύσουν”.

Νομίζω πως οι τέχνες γενικότερα βοηθούν έναν άνθρωπο να εκφραστεί, να αισθανθεί και να νιώσει ελεύθερος…

Πόσο δύσκολη ήταν η όλη διαδικασία της δημιουργίας αυτής της σύνθεσης;

Για μένα η δημιουργία μιας σύνθεσης είναι η πιο όμορφη διαδικασία. Όταν κάθομαι στο πιάνο μου και ξεκινώ να παίζω πάντα θα μου βγουν κάποιες μελωδίες. Απ’ αυτές θα διαλέξω με ποια θα ασχοληθώ  και θα ολοκληρώσω.

Η μελωδία του ποδηλάτη ήταν μία από αυτές και όταν έχεις συνεργάτες που εμπιστεύεσαι και σ’ εμπιστεύονται, που ενθαρρύνουν και αγαπούν αυτό που θες να κάνεις, όλα προχωρούν πιο εύκολα.

Σημαντικό λοιπόν ρόλο στο αποτέλεσμα αυτής της σύνθεσης έπαιξε  ο Μάριος Γληγόρης, εξαιρετικός συνθέτης, ενορχηστρωτής και παραγωγός του δίσκου μου. Σημαντική επίσης ήταν η συμμετοχή του Δημήτρη Πρέκκα στο κομμάτι, που μέσα από το μπουζούκι του και το παίξιμο του, κατάφερα να πάρω το συναίσθημα που ήθελα να δώσω στη σύνθεση.

Πως θα περιέγραφες τη σύνθεση “Ποδηλάτης” σε κάποιον που το ακούει για πρώτη φορά;

Θα προτιμούσα να μου το περιγράψει αυτός που το ακούει για πρώτη φορά!

“… “Ο Ταχυδρόμος” με το “ποδήλατο” του παίζει “κρυφτό”…” μια ιστορία μουσικής περιπλάνησης… ποιες είναι οι σκέψεις σου;

Δεν το είχα συνδέσει ποτέ έτσι αλλά έχει ενδιαφέρον! Η πρώτη σκέψη που μου έρχεται… Ένας μοναχικός άνθρωπος που θέλει να μεταφέρει τα μηνύματά του, να εκφραστεί, να αγαπηθεί μα φοβάται και μ’ ένα ποδήλατο δραπετεύει, κρύβεται και περιμένει αυτόν που θα τον “ελευθερώσει”…            

Ελεονόρα μπορείς να μας περιγράψεις μια από τις δικές σου διαδρομές με το δικό σου ποδήλατο;

Δυστυχώς στην Αθήνα δεν έχω ποδήλατο όμως όταν πηγαίνω στην Πάτρα με περιμένει το ποδήλατό μου και η αγαπημένη μου διαδρομή είναι στο εξωτικό Γηροκομείο! Στη γειτονιά μου!

Είναι σημαντικό να προσπαθείς για κάτι που αγαπάς

Ο “Ποδηλάτης”, Το “κρυφτό” είναι οι προπομποί του άλμπουμ “Nora’s Cinematic”. Είστε κοντά στην ολοκλήρωσή του; Έχετε κάποιο χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας του;

Πιστεύω είμαστε αρκετά κοντά στην ολοκλήρωση του και μέσα στους επόμενους… λίγους μήνες θα κυκλοφορήσει! Ωστόσο επιλέγω να κυκλοφορώ κάποια singles μέχρι να βγει ολόκληρο το άλμπουμ οπότε όσοι με παρακολουθούν έχουν πάρει ήδη γεύση ενός μέρους του δίσκου (Sunrise, Ταχυδρόμος, Κρυφτό, Ποδηλάτης).

Πιστεύεις ότι είναι ικανή μια μελωδία να εκφράσει τα πιο βαθιά συναισθήματα των ανθρώπων;

Ναι, αλλιώς πιστεύω δεν θα έγραφα ορχηστρική μουσική…

Πότε ένας άνθρωπος μπορεί να νιώσει ελεύθερος; Θα μπορούσες να συνδέσεις την ελευθερία με τη μουσική;

Είναι πολύ βαθύ το θέμα της ελευθερίας και τι την ορίζει… Με μία πιο γενική προσέγγιση θα έλεγα ότι νιώθεις ελεύθερος όταν δε ντρέπεσαι και δε φοβάσαι να υποστηρίξεις τις επιλογές σου και αυτά που σε κάνουν χαρούμενο. Θα μπορούσα να συνδέσω την ελευθερία με όλες τις τέχνες. Νομίζω πως οι τέχνες γενικότερα βοηθούν έναν άνθρωπο να εκφραστεί, να αισθανθεί και να νιώσει ελεύθερος…

Τι είναι αυτό που συμβάλλει στο να ισορροπούμε στην ζωή; Και τι είναι τελικά ισορροπία;

Η στιγμή που “αφαιρείς” τις “βοηθητικές ρόδες”… Εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου, τις δυνάμεις σου και αν πέσεις… θα ξανασηκωθείς…

Η μουσική είναι μέσο έκφρασης, μετάδοσης μηνυμάτων; Ποια είναι η αξία της μουσικής για τη ψυχή μας; Ποιος είναι ο τρόπος που την επηρεάζει (αν την επηρεάζει).

Όσο περνάει ο καιρός συνειδητοποιώ πως αυτό που με γεμίζει πιο πολύ είναι η σύνθεση, η δημιουργία πρωτότυπου υλικού

Η μουσική για μένα είναι όλα αυτά και είμαι τυχερή που είχα οικογένεια καλλιτεχνική και με έβαλαν στον κόσμο της από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου!

Ο Kahlil Gibran είχε διατυπώσει πολύ όμορφα  το νόημα της μουσικής

“Η μουσική είναι η γλώσσα των ψυχής…

Σαν λυχναράκι διαλύει τα σκοτάδια της και φωτίζει την καρδιά αποκαλύπτοντας τα βάθη της…”

Αν λάβουμε υπόψιν μας και επιστημονικές έρευνες για την επίδραση της μουσικής στο έμβρυο, στο παιδί, στον άνθρωπο γενικότερα, σίγουρα θα εκτιμήσουμε παραπάνω την αξία της και το τι μπορεί να καταφέρει.

Η ενασχόλησή σου με τα παιδιά έχει επηρεάσει τον τρόπο που βλέπεις τον κόσμο;

Πολύ! Με την καθημερινή επαφή που έχω μαζί τους “κλέβω” από τον κόσμο τους και τον τρόπο που τον βλέπουν! Προσπαθώ να τον κρατήσω και εγώ φωτεινό και αισιόδοξο και να τον “απλοποιήσω”. Δεν είναι πάντα εύκολο με όλα αυτά που βλέπουμε να συμβαίνουν αλλά προτιμώ να επιλέγω τη ζωή…

Αξίζει κάποιος να κάνει όνειρα; Ποιο είναι το όνειρο εκείνο που θα σε έκανε ευτυχισμένη;

Φυσικά. Και αυτά τα όνειρα αξίζει να γίνονται στόχοι… Είναι σημαντικό να προσπαθείς για κάτι που αγαπάς. Πολλές φορές είναι τόσες οι δυσκολίες και τα εμπόδια που αναρωτιόμαστε αν αξίζει όλη αυτή η προσπάθεια όμως μέσα από όλη τη “διαδρομή” γνωρίζεις τον εαυτό σου, τα όρια σου, τον κόσμο…

Η ευτυχία δεν ξέρω αν έρχεται απ΄την πραγματοποίηση ενός “ονείρου”. Η ευτυχία από μόνης της είναι για μένα στόχος ζωής! Σίγουρα θα με έκανε χαρούμενη να ακούσω τη μουσική μου σε μία ωραία ταινία ή σειρά!

Ποιο είναι το μήνυμα που θα ήθελες να στείλεις μέσα από το Young People.GR;

Αυτό που προσπαθώ να “στέλνω” και στον εαυτό μου!

Να μην ξεχνάμε να ζούμε!

Ακούστε το τραγούδι “Ποδηλάτης” Στο Youtube

Διαβάστε το δελτίο τύπου για το τραγούδι “Ποδηλάτης”

Nora s Cinematic - Eleonora Manona / Ποδηλάτης (Official Audio Release)
  • Σύνθεση: Ελεονόρα Μανόνα
  • Ενορχήστρωση: Μάριος Γληγόρης, Ελεονόρα Μανόνα
  • Μπουζούκι: Δημήτρης Πρέκκας
  • Ηχογράφηση: Θάνος Καλέας, Kyriazis Studios
  • Arrangement – Προγραμματισμός – Μίξη: Μάριος Γληγόρης
  • Mastering: Θάνος Καλέας, Kyriazis Studios
  • Photography: George Lazaridis
  • Artwork: Meian Photography – Marcelle Fivaz

Το τραγούδι σε όλα τα ψηφιακά καταστήματα και τις streaming υπηρεσίες 

Κυκλοφορεί από τη Minos EMI, a Universal Music Company

Ακολουθήστε την Ελεονόρα Μανόνα στο Instagram

“Η στιγμή που “αφαιρείς” τις “βοηθητικές ρόδες”… Εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου, τις δυνάμεις σου και αν πέσεις… θα ξανασηκωθείς…”

@Ελεονόρα _ Μανόνα

Σημείωση: Για την ολοκλήρωση της συνέντευξης της Κ. Ελεονόρας Μανόνα συνεργάστηκαν: Στην επιμέλεια η ομάδα Έκφρασης και Υλοποίησης ενώ στην σύνταξη των ερωτήσεων ο Ζαχαρίας Κρέσπης. Ευχαριστούμε την Μουσικοσυνθέτρια Ελεονόρα Μανόνα & την δισκογραφική εταιρεία Minos EMI, a Universal Music Company και ειδικότερα την Κ. Αλεξία Στουρνάρα για την πραγματοποίηση της συνέντευξης.

Μας Είπαν...

Διαβάστε το μήνυμα τους...

"Να μη φοβούνται να εξερευνούν και να εκφράζουν τη σκιά τους"...

Καραμίχος

Ηθοποιός

"Να ακολουθούν την καρδιά τους και να μην κάνουν εκπτώσεις στα θέλω και στην αξιοπρέπεια τους"...

Κρονάκη

Δημοσιογράφος

Σχετική Αρθρογραφία

Γιάννα Βασιλείου: “Η εξέλιξη είναι ένδειξη ζωής”

Η Γιάννα Βασιλείου είναι ερμηνεύτρια, μουσικός, συνθέτης και στιχουργός....

“Reworks” – Χάρις Αλεξίου.

Η Χάρις Αλεξίου, με πάνω από 50 χρόνια καριέρας,...

Η συνέντευξη του θιάσου της Tsopan Theater Company.

Η Πενταμελής θεατρική ομάδα Tsopan Theater Company αποτελείται από...

- Read Interesting Site Topics The Most Popular Interview

Το Aids στη ζωή των νέων ανθρώπων.

Το Aids στη ζωή μας, έχουν περάσει 40 περίπου χρόνια από την αναφορά του πρώτου κρούσματος, το Aids έχει αλλάξει τον κόσμο μας. Για να καταλάβουμε την...

Γράψε το άρθρο σου, έλα στην παρέα μας.

Η ομάδα του Young People.gr σας καλεί να ενταχθείτε...

Η σημασία της ανακύκλωσης στη ζωή του ανθρώπου.

Με τον όρο "ανακύκλωση" εννοούμε την διαδικασία επαναχρησιμοποίησης πρώτων...

- New Post & Article Archive