Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021
17.3 C
Athens
ΣυνεντεύξειςPeopleΣτέλλα Πετρίδου: "Ποίηση είναι η γύμνωση της ψυχής μας στην αλήθεια"

Στέλλα Πετρίδου: “Ποίηση είναι η γύμνωση της ψυχής μας στην αλήθεια”

"Μιλήσαμε με την Στέλλα Πετρίδου με αφορμή την κυκλοφορία της πρόσφατης ποιητικής συλλογής "Ροντέλα 4 εποχών"

H Στέλλα Πετρίδου κυκλοφορεί την ποιητική της συλλογή με τίτλο “Ροντέλα 4 εποχών” και με αφορμή αυτής της κυκλοφορίας μιλήσαμε μαζί της σχετικά με την αγάπη της για την ποίηση, την ιδιαιτερότητα αυτής της ποιητικής συλλογής, το πόσο δύσκολα μπορεί κάποιος να γεμίσει μια λευκή σελίδα και πολλά άλλα.

Η “Ροντέλα 4 εποχών” δεν είναι η πρώτη ποιητική συλλογή που έχει κυκλοφορήσει από την Στέλλα Πετρίδου καθώς έχει πίσω της ένα μεγάλο συγγραφικό έργο αλλά και αρκετά μελοποιημένα έργα από διάφορους μουσικούς. Είναι απόφοιτος της σχολής Φ.Π.Ψ. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της σχολής Δ.Υ.Λ.Σ. Σήμερα είναι εν ενεργεία Αξιωματικός του Λ.Σ. και μητέρα τριών παιδιών. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε την συνέντευξη που μας παραχώρησε. Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο “Ροντέλα 4 εποχών”.

Διαβάστε τη συνέντευξη της Στέλλας Πετρίδου

“Νομίζω ότι αυθόρμητα πιάνει κανείς το μολύβι και αποτυπώνει τα συναισθήματά του στο χαρτί” Στέλλα Πετρίδου

Τα “Ροντέλα 4 εποχών” είναι ένα βιβλίο το οποίο γράφτηκε βασιζόμενο σε μια ρυθμομετρική φόρμα ποίησης που δε βλέπουμε συχνά. Πώς αποφασίσατε να γράψετε αυτό το βιβλίο και, ειδικά, πώς αποφασίσατε να το γράψετε με αυτό το συγκεκριμένο τρόπο;

Στις ποιητικές μου συλλογές που μέχρι τώρα έχω κυκλοφορήσει ο αναγνώστης θα αντιληφθεί τη μεγάλη μου αγάπη για την έμμετρη ποίηση. Αναμενόμενη θα χαρακτήριζα, επομένως, και την απόφασή μου να αφιερωθώ συγγραφικά και σε κάποιες κλασικές παραδοσιακές φόρμες ρυθμομετρικής ποίησης προηγούμενων αιώνων, καθώς αυτές στην ουσία με επηρέασαν στον τρόπο έκφρασης και με ώθησαν από παιδί να ασχοληθώ με το λόγο. 

Ήδη τα τρία από τα έντεκα εκδοθέντα βιβλία μου είναι αφιερωμένα στην πειθαρχημένη ποίηση και, συγκεκριμένα, τα βιβλία μου «Ανυπόταχτες σκέψεις, 151 χαϊκού» και «Αύγουστος, ποίηση σε μορφή τάνκα», που υπηρετούν την πειθαρχημένη ιαπωνική ποίηση, και, πρόσφατα, το βιβλίο για το οποίο κάνουμε λόγο σήμερα, τα «Ροντέλα 4 εποχών», που υπηρετούν την πειθαρχημένη γαλλική λυρική ποίηση.

Είναι, θεωρώ, ένας φόρος τιμής για μια ποίηση που αγαπήθηκε πολύ και ενέπνευσε πολλές γενιές ποιητών στα βάθη του χρόνου. Θέλω να σας πω επί την ευκαιρία ότι η προσπάθειά μου αυτή δε σταματάει σε τούτο εδώ το βιβλίο, αλλά συνεχίζεται και στα επόμενα που θα ακολουθήσουν, καθώς οι φόρμες έμμετρης ποίησης είναι πολλές και επιδίωξή μου είναι να υπηρετήσω όσες περισσότερες μπορέσω.

Έχετε αρκετά μεγάλη εργογραφία, καθώς και συμμετοχή σε συλλογικά συγγραφικά έργα. Πώς προέκυψε η αγάπη σας για το γράψιμο; Σε ποια ηλικία το αντιληφθήκατε;

Νομίζω ότι αυθόρμητα πιάνει κανείς το μολύβι και αποτυπώνει τα συναισθήματά του στο χαρτί, κυρίως όταν νιώσει να πλημμυρίζει έντονα το μέσα του από αυτά. Έτσι κι εγώ, παιδί ακόμα, μετά από ένα θλιβερό για την παιδική ψυχή μου γεγονός, επιχείρησα να γράψω το πρώτο μου ποίημα, το οποίο και, φυσικά, ήταν έμμετρο. Έκτοτε δε σταμάτησα να γράφω.

Στίχοι σας έχουν συμπεριληφθεί σε αρκετά μουσικά άλμπουμ. Πώς νιώσατε όταν ακούσατε για πρώτη φορά μελοποιημένο κάποιον σας στίχο;

Βαθιά συγκίνηση, ρίγος και αστείρευτη χαρά. Νομίζω, ωστόσο, πως πρόκειται για μια αίσθηση που δεν περιγράφεται επακριβώς με λέξεις.

Ήδη τα τρία από τα έντεκα εκδοθέντα βιβλία μου είναι αφιερωμένα στην πειθαρχημένη ποίηση

Τι είναι ποίηση;

Ποίηση είναι η γύμνωση της ψυχής μας στην αλήθεια. Δε μπορεί να είναι τίποτα άλλο.

Αν είχατε την ευκαιρία να πιείτε καφέ με έναν μεγάλο ποιητή της Ελλάδας, που δεν βρίσκεται πια εν ζωή, ποιόν θα επιλέγατε και γιατί;

Με τον Γεώργιο Δροσίνη. Αγαπώ την ποίησή του.

Πόσο δύσκολα γεμίζει μια λευκή σελίδα;

Αρκετά, όταν η ψυχή δεν είναι έτοιμη να αποτυπώσει αβίαστα την αλήθεια της.

Να περιμένουμε σύντομα και την μελοποίηση κάποιου μέρους των “Ροντέλων” σας;

Συνηθίζω να κυκλοφορώ τα μουσικά μου άλμπουμ ταυτόχρονα με τις ποιητικές μου συλλογές, καθώς το καθένα απ’ αυτά συνοδεύεται ως ένθετο στο αντίστοιχο βιβλίο μου που φέρει την ίδια θεματική. Για τα ροντέλα μου δεν επεδίωξα μελοποίηση, καθώς είναι σχετικά πρόσφατο το τελευταίο μου μουσικό άλμπουμ με τίτλο «Έλα ξανά», που συνοδεύει την ομότιτλη ποιητική μου συλλογή «Έλα ξανά», η οποία και κυκλοφόρησε μόλις τον Δεκέμβρη του 2020.

Ωστόσο, δεν είμαι αρνητική σε μια μελλοντική μελοποίηση κάποιων από τα ποιήματα του βιβλίου αυτού. Ο χρόνος, η διάθεση και οι συγκυρίες θα δείξουν το ποια θα είναι η συνέχεια.

*Ευχαριστούμε πάρα πολύ την Στέλλα Πετρίδου για την συνέντευξη και της ευχόμαστε αστείρευτη έμπνευση και ό,τι καλύτερο σε προσωπικό αλλά και επαγγελματικό επίπεδο.

Πληροφορίες της Ποιητικής συλλογής “Ροντέλα 4 εποχών”

Εξώφυλλο “Ροντέλα 4 εποχών”

Δελτίο Τύπου “Ροντέλα 4 εποχών”

Το ροντέλο ή «κυκλωτό», όπως  το ονόμασε ο Γιάννης Ψυχάρης (επειδή προέρχεται από τη γαλλική λέξη «Rond» που σημαίνει κύκλος), είναι  το ολιγόστιχο ποίημα δεκατριών στίχων που δεν χωρίζεται σε στροφές.  Το περιεχόμενό του είναι συνήθως ελαφρό κι ευχάριστο.

Πρόκειται για μια ρυθμομετρική φόρμα ποίησης, που πλέκεται με δύο ομοιοκαταληξίες, της οποίας το κύριο γνώρισμα είναι ότι ο πρώτος  στίχος επαναλαμβάνεται ολόιδιος και ως έβδομος, αλλά και ως δέκατος τρίτος. Επίσης, ο δεύτερος  στίχος επαναλαμβάνεται ολόιδιος και ως όγδοος.

Τα «Ροντέλα 4 εποχών» περιέχουν τριάντα ποιήματα της Στέλλας Πετρίδου, που υμνούν την Άνοιξη, καλωσορίζουν το Καλοκαίρι, υποδέχονται μελαγχολικά το Φθινόπωρο και ζωγραφίζουν με όνειρα το Χειμώνα. Όλα τους, υπηρετώντας την ανωτέρω τεχνική, έρχονται να συντροφεύσουν τον αναγνώστη και να τον ταξιδέψουν στα κλασικά μονοπάτια της γαλλικής λυρικής ποίησης.

Σημείωση: Για την ολοκλήρωση της συνέντευξης της Στέλλας Πετρίδου συνεργάστηκαν: Στην επιμέλεια η ομάδα Έκφρασης και Υλοποίησης ενώ στην σύνταξη των ερωτήσεων Ο Θανάσης Τσιώλης. Ευχαριστούμε τη Στέλλα Πετρίδου για τη πραγματοποίηση της συνέντευξης.

Θανάσης Τσιώληςhttps://youngpeople.gr/
Ο Θανάσης, λάτρης των βιβλίων, των ταινιών του Ταραντίνο και των αστυνομικών μυθιστορημάτων του Jo Nesbo. Συγγραφέας του βιβλίου "Φθηνές Ιστορίες" και έτοιμος να γεμίσει τη σελίδα σου με άρθρα κάθε λογής. Ελπίζω να απολαύσεις τις ανησυχίες του στην οθόνη σου.

Message

Διαβάστε το μήνυμα που μας στέλνουν όσοι έδωσαν συνέντευξη στο Young People.gr Καλλιτέχνες, ηθοποιοί, αθλητές, απλοί άνθρωποι μας δίνουν την ευκαιρία μέσα από το μήνυμά τους να δούμε τη ζωή πιο αισιόδοξα.

"Ονειρέψου… ύστερα επέμεινε, επέμεινε, επέμεινε και εκεί που θα νιώσεις σίγουρος… επέμεινε λίγο ακόμη"

Ορφέας Παπαδόπουλος

Ηθοποιός

"Να μην εμπιστεύονται όλα τα κλισέ γνωμικά που βλέπουν στα social media γιατί δεν έχουν τον παραμικρό αντίκτυπο στην..."

Γιώργος Λάγιος

ψυχοθεραπευτής

Σχετική Αρθρογραφία

Συνεντεύξεις | Αρθρογραφία | Τέχνες | Μουσική

Chart Singles, Σεπτέμβριος 2021.

Φθινόπωρο 2021 είναι πλέον γεγονός, ελπίζουμε όλοι μας με κάποιο τρόπο να γεμίσαμε τις...

“Από τη Μεσόγειο στον Ατλαντικό και από την Αναγέννηση στον Διαφωτισμό”

Αναντίρρητα, η Μεσόγειος θάλασσα, κατά την εκάστοτε ιστορική περίοδο, υπήρξε ένας χώρος συνονθυλεύματος ιδεών,...

Κάπου στο χάος θα έχει και την έξοδο.

Ότι έχει απομείνει από πριν και δεν σβήνει, όσο βρίσκει το έδαφος, το  θολό τοπίο...

Χάλασε η φάση.

Η αγάπη ήξερα πως δεν σκοτώνει, δεν οπλίζει κανένα χέρι, δεν χτυπάει, δεν πονάει,...

Ιζαμπέλλα Φουλόπ: “Εξυμνώ την φαντασία και την σημασία του να μπορείς να ονειρεύεσαι”

Η Ιζαμπέλλα Φουλόπ είναι μια νέα πολυτάλαντη ηθοποιός όπου το μέλλον της ανήκει. Αποφοίτησε...

Μητρότητα ή καριέρα; Το αγκάθι του 2021.

Πως είναι να είσαι γυναίκα τη σημερινή εποχή. Πολλά έχουν γραφτεί και ακόμα πιο...