ΑρχικήΑφιερώματαΜουσική σκηνήSteven Wilson, μια σύγχρονη μουσική ιδιοφυΐα.

Steven Wilson, μια σύγχρονη μουσική ιδιοφυΐα.

"Ένας χαρισματικός καλλιτέχνης που διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό την Progressive Rock, ένα ανήσυχο πνεύμα που δεν επαναπαύεται ποτέ και ένας άνθρωπος που αφιερώνει τη ζωή του σε αυτό που αγαπάει περισσότερο, τη μουσική"

Γεννημένος το Νοέμβριο του 1967 στο Kingston του Λονδίνου, εξέφρασε από πολύ μικρός την αγάπη του για τη μουσική. Η ζωή του άλλαξε κατά τη διάρκεια μιας χριστουγεννιάτικης ανταλλαγής δώρων, όταν οι γονείς του αντάλλαξαν μεταξύ τους ένα album των Pink Floyd και ένα της Donna Summer. Αυτό ήταν και το έναυσμα να ασχοληθεί αρχικά με την κιθάρα και έπειτα με τη σύνθεση και τη στιχουργία. Αυτοδίδακτος κιθαρίστας, συνθέτης παραγωγός, keyboards player, γνώστης πολλών ακόμη οργάνων και με το όραμά του βαθιά ριζωμένο εξελίχθηκε σε μια μουσική ιδιοφυΐα.

Η μουσική του είναι άμεσα αναγνωρίσιμη, συνδυάζοντας την άριστη τεχνική αλλά και τις καινοτόμες ιδέες που προκύπτουν από την ισχυρή μουσική του προσωπικότητα. Ο ήχος του ανήκει κυρίως στην Progressive Rock μουσική σκηνή, αν και θα έλεγε κανείς ότι η Progressive Rock στηρίζεται κυρίως πάνω του! Έχει ασχοληθεί επίσης με την Ambient, Dream Pop, Electronic, Psychedelic Rock και Jazz μουσική, έχοντας ενσωματώσει με αριστοτεχνικό τρόπο στοιχεία τους σε πολλά κομμάτια. Ο χαρισματικός αυτός καλλιτέχνης έχει δημιουργήσει αρκετά μουσικά project και μπάντες, έχει συνεργαστεί με πλήθος καλλιτεχνών και πλέον εστιάζοντας στην προσωπική του καριέρα, δημιουργεί την καλύτερη μουσική της καριέρας του, όπως αναφέρει και ο ίδιος.

Porcupine Tree, 1987-2010

Η Πορεία 

Στις αρχές του ‘80 ξεκίνησε να δημιουγεί τα πρώτα του μουσικά project. Το πρώτο που δημιούργησε ήταν το Altamont σε ήχους ψυχεδέλειας και λίγο καιρό μετά το Karma σε Progressive Rock ήχο. Κάποια από τα τραγούδια των Karma επανεκτελέστηκαν και με τους Porcupine Tree. To 1986 δημιουργεί το No Man In An Island, που ονομάζεται τελικά το ‘90 No-Man. Ήταν ένα αρχικά δικό του project που στη συνέχεια προστέθηκε ο Tim Bowness, ως τραγουδιστής κυρίως. Το project αυτό αποτελεί ένα κράμα Progressive Rock και Synth Pop και είναι ενεργό μέχρι και σήμερα. Το 2019 μάλιστα, κυκλοφόρησαν το album “Love You To Bits”.

Σχεδόν παράλληλα, το 1987, ιδρύονται οι Porcupine Tree, σε Psychedelic Rock ύφος κυρίως. Σε αυτούς ο Wilson είχε αναλάβει τα φωνητικά, έπαιζε κιθάρα και πλήκτρα, αλλά και η δημιουργία των κομματιών πήγαζε από δικές του ιδέες. Για το λόγο αυτό, παρόλο που το συγκρότημα πέρασε από διάφορα είδη (psychedelic rock, progressive rock, modern guitar rock, heavy metal) ο πυρήνας τους έμενε αναλλοίωτος και αυτός ήταν ο Wilson. Με τους Porcupine Tree κυκλοφόρησαν περίπου 15 album, για πολλούς βέβαια το album που καθόρισε την πορεία τους είναι το “Lightbulb Sun”, που κυκλοφόρησε το 2000. Προσωπικό αγαπημένο album είναι το “In Absentia”, του 2002. Το στυλ του είναι Progressive Rock, ενώ φαίνονται οι επιρροές του Wilson, έχοντας στοιχεία που θυμίζουν Pink Floyd, Oasis αλλά και των Opeth, ιδίως μετά τη συνεργασία τους. 

Το 2001 με τον Aviv Geffen δημιουργούν τους Blackfield σε melodic / melancholic rock. Σύμφωνα με το Wilson είναι το πρώτο project που οι ιδέες προέρχονται εξίσου από τα μέλη. Κυκλοφόρησαν 5 album και πολλά singles, με προσωπικό αγαπημένο το “Pain”, του 2003. 

Συνεργασίες με καλλιτέχνες

Σε όλη την πορεία του συνεργάστηκε με πολλούς καλλιτέχνες τόσο σε επίπεδο projects, σύνθεσης, όσο και σε παραγωγής και remixes. Μια από τις πιο γνωστές συνεργασίες είναι με τους Opeth. Στα album “Blackwater Park”, “Deliverance” και “Damnation” εκτός από την παραγωγή, έπαιξε πλήκτρα και έκανε δεύτερη φωνή. Μετά από αυτή τη συνεργασία, έρχεται το αριστουργηματικό project Storm Corrosion με τον τραγουδιστή του συγκροτήματος, Mikael Åkerfeldt και κυκλοφορούν το ομώνυμο album. Ασχολήθηκε, ακόμη, με την Ambient μουσική σκηνή στα project Bass Communion και IEM, ενώ έκανε remixes σε album αγαπημένων καλλιτεχνών όπως οι Jethro Tull, Gentle Giant,Yes και πολλά γνωστά ονόματα ακόμα. 

Steven Wilson, Tour 2019

Η Solo Καριέρα

Όντας ο πυρηνας πολλών project, του ήταν πολύ εύκολο να περάσει στη solo καριέρα. Τα τελευταία χρόνια, λοιπόν, ασχολείται με το προσωπικό του μουσικό σχήμα, έχοντας στελεχώσει το project αυτό με δεξιοτέχνες μουσικούς όπως ο Guthrie Govan. Συνεχίζει να πειραματίζεται σε ήχους και στυλ, αλλά το δικό του αθώο μουσικό στοιχείο είναι πάντα παρόν. Έχοντας θέσει ως θεμέλιο το προσωπικό του στοιχείο, προσθέτει κάθε φορά κάτι φρέσκο στη μουσική του και δεν επαναλαμβάνεται ποτέ.

Πίσω από κάθε album του κρύβεται ένας χαρακτήρας στον οποίο ο Wilson έχει δώσει τον εαυτό του. Από το υπερφυσικό του “The Raven That Refused To Sing (and Other Stories)”, περνάει στην καθημερινή ζωή και μάλιστα από τη σκοπιά μιας γυναίκας στο “Hand.Cannot.Erase” και φτάνουμε στο Μάρτιο 2020 που φαίνεται μέσα από το single “Personal Shopper” να θίγει τα καταναλωτικά πρότυπα. Φυσικά, περιμένουμε τον Ιούνιο του 2020 να κυκλοφορήσει όλο το album “The Future Bites”, προβάλλοντας μια ακόμη διαφορετική πτυχή του καλλιτέχνη.

Η δισκογραφία από τη solo καριέρα του καλλιτέχνη

Studio albums

 • Insurgentes (2009)
 • Grace for Drowning (2011)
 • The Raven That Refused To Sing (and Other Stories) (2013)
 • Hand.Cannot.Erase (2015)
 • To The Bone (2017) 

Live albums 

 • Catalogue/ Preserve/ Amass (2012)
 • Get All You Deserve (2012)
 • Home Invasion: In Concert at the Royal Albert Hall (2018)

EPs

 • NSRGNTSRMXS (2009)
 • Drive Home (2013)
 • 41/2 (2016)

Soundtracks

 • Last Day of June (2017)

Επίλογος

Μπάντες και κομμάτια που έμειναν στην καρδιά των θαυμαστών του, μουσικοί πειραματισμοί, εύστοχοι στίχοι, αναρίθμητες συνεργασίες, όλα τους αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια της μουσικής του Wilson. Ένας χαρισματικός καλλιτέχνης που διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό την Progressive Rock, ένα ανήσυχο πνεύμα που δεν επαναπαύεται ποτέ και ένας άνθρωπος που αφιερώνει τη ζωή του σε αυτό που αγαπάει περισσότερο, τη μουσική. Αυτός είναι ο Steven Wilson και έχει πολλά να μας χαρίσει ακόμα.

Video Steven Wilson

The Sound Of Muzak

Steven Wilson - PERSONAL SHOPPER (Official Audio)

Σημείωση: Το άρθρο — αφιέρωμα για τον Steven Wilson, θα ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με την εισροή πληροφοριών και ειδήσεων από όσο το δυνατόν αξιόπιστων πηγών που θα αφορούν τον συγκεκριμένο τραγουδιστή!!! Παρακάτω αναγράφονται οι πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το αφιέρωμα.

Μας Είπαν...

Διαβάστε το μήνυμα τους...

"Να μη φοβούνται να εξερευνούν και να εκφράζουν τη σκιά τους"...

Καραμίχος

Ηθοποιός

"Να ακολουθούν την καρδιά τους και να μην κάνουν εκπτώσεις στα θέλω και στην αξιοπρέπεια τους"...

Κρονάκη

Δημοσιογράφος

Σχετική Αρθρογραφία

Frank Sinatra, ο πιο σημαντικός μουσικός καλλιτέχνης όλων των εποχών.

Francis Albert Sinatra, (Frank Sinatra) έχει χαρακτηριστεί από τους...

Whitney Houston 1963 – 2012, η χρυσή φωνή της δεκαετίας του ’80.

Γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1963 στην Αμερική και συγκεκριμένα...

Muse: Οι πιο alternative ανάμεσα στους alternative.

Ένα alternative rock συγκρότημα, δημιουργήθηκε το 1994 από μερικούς...

U2 – Ο Μπόνο και η παρέα του.

Το συγκρότημα από το Δουβλίνο της Ιρλανδίας, εμφανίστηκε το 1976...

- Read Interesting Site Topics The Most Popular Interview

Νίκος Παπάζογλου, ο τραγουδοποιός, ο “εργάτης”, Ο “Ινδιάνος” της Ελληνικής μουσικής.

Ο Μουσικός, ο ερμηνευτής, αλλά και δισκογραφικός παραγωγός. Με ένα κόκκινο φουλάρι πάντα στις εμφανίσεις του επί σκηνής έδωσε την ευκαιρία να τον χαρακτηρίσουν ως τον "Ινδιάνο" Της...

Δύο τόσο διαφορετικά γράμματα, και όμως γραμμένα από το ίδιο πρόσωπο.

Όταν ενημερώθηκα ότι υπάρχει αυτή η στήλη σκέφτηκα πως ήταν...

Η ζωή μέσα από τα μάτια ενός αδέσποτου.

Πόσες φορές έχουμε έρθει αντιμέτωποι με γατάκια και σκυλάκια...

- New Post & Article Archive