Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου, 2022
18.7 C
Athens
ΑρχικήΑφιερώματαΜουσική σκηνήSteven Wilson, μια σύγχρονη μουσική ιδιοφυΐα.

Steven Wilson, μια σύγχρονη μουσική ιδιοφυΐα.

"Ένας χαρισματικός καλλιτέχνης που διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό την Progressive Rock, ένα ανήσυχο πνεύμα που δεν επαναπαύεται ποτέ και ένας άνθρωπος που αφιερώνει τη ζωή του σε αυτό που αγαπάει περισσότερο, τη μουσική"

Γεννημένος το Νοέμβριο του 1967 στο Kingston του Λονδίνου, εξέφρασε από πολύ μικρός την αγάπη του για τη μουσική. Η ζωή του άλλαξε κατά τη διάρκεια μιας χριστουγεννιάτικης ανταλλαγής δώρων, όταν οι γονείς του αντάλλαξαν μεταξύ τους ένα album των Pink Floyd και ένα της Donna Summer. Αυτό ήταν και το έναυσμα να ασχοληθεί αρχικά με την κιθάρα και έπειτα με τη σύνθεση και τη στιχουργία. Αυτοδίδακτος κιθαρίστας, συνθέτης παραγωγός, keyboards player, γνώστης πολλών ακόμη οργάνων και με το όραμά του βαθιά ριζωμένο εξελίχθηκε σε μια μουσική ιδιοφυΐα.

Η μουσική του είναι άμεσα αναγνωρίσιμη, συνδυάζοντας την άριστη τεχνική αλλά και τις καινοτόμες ιδέες που προκύπτουν από την ισχυρή μουσική του προσωπικότητα. Ο ήχος του ανήκει κυρίως στην Progressive Rock μουσική σκηνή, αν και θα έλεγε κανείς ότι η Progressive Rock στηρίζεται κυρίως πάνω του! Έχει ασχοληθεί επίσης με την Ambient, Dream Pop, Electronic, Psychedelic Rock και Jazz μουσική, έχοντας ενσωματώσει με αριστοτεχνικό τρόπο στοιχεία τους σε πολλά κομμάτια. Ο χαρισματικός αυτός καλλιτέχνης έχει δημιουργήσει αρκετά μουσικά project και μπάντες, έχει συνεργαστεί με πλήθος καλλιτεχνών και πλέον εστιάζοντας στην προσωπική του καριέρα, δημιουργεί την καλύτερη μουσική της καριέρας του, όπως αναφέρει και ο ίδιος.

Porcupine Tree, 1987-2010

Η Πορεία 

Στις αρχές του ‘80 ξεκίνησε να δημιουγεί τα πρώτα του μουσικά project. Το πρώτο που δημιούργησε ήταν το Altamont σε ήχους ψυχεδέλειας και λίγο καιρό μετά το Karma σε Progressive Rock ήχο. Κάποια από τα τραγούδια των Karma επανεκτελέστηκαν και με τους Porcupine Tree. To 1986 δημιουργεί το No Man In An Island, που ονομάζεται τελικά το ‘90 No-Man. Ήταν ένα αρχικά δικό του project που στη συνέχεια προστέθηκε ο Tim Bowness, ως τραγουδιστής κυρίως. Το project αυτό αποτελεί ένα κράμα Progressive Rock και Synth Pop και είναι ενεργό μέχρι και σήμερα. Το 2019 μάλιστα, κυκλοφόρησαν το album “Love You To Bits”.

Σχεδόν παράλληλα, το 1987, ιδρύονται οι Porcupine Tree, σε Psychedelic Rock ύφος κυρίως. Σε αυτούς ο Wilson είχε αναλάβει τα φωνητικά, έπαιζε κιθάρα και πλήκτρα, αλλά και η δημιουργία των κομματιών πήγαζε από δικές του ιδέες. Για το λόγο αυτό, παρόλο που το συγκρότημα πέρασε από διάφορα είδη (psychedelic rock, progressive rock, modern guitar rock, heavy metal) ο πυρήνας τους έμενε αναλλοίωτος και αυτός ήταν ο Wilson. Με τους Porcupine Tree κυκλοφόρησαν περίπου 15 album, για πολλούς βέβαια το album που καθόρισε την πορεία τους είναι το “Lightbulb Sun”, που κυκλοφόρησε το 2000. Προσωπικό αγαπημένο album είναι το “In Absentia”, του 2002. Το στυλ του είναι Progressive Rock, ενώ φαίνονται οι επιρροές του Wilson, έχοντας στοιχεία που θυμίζουν Pink Floyd, Oasis αλλά και των Opeth, ιδίως μετά τη συνεργασία τους. 

Το 2001 με τον Aviv Geffen δημιουργούν τους Blackfield σε melodic / melancholic rock. Σύμφωνα με το Wilson είναι το πρώτο project που οι ιδέες προέρχονται εξίσου από τα μέλη. Κυκλοφόρησαν 5 album και πολλά singles, με προσωπικό αγαπημένο το “Pain”, του 2003. 

Συνεργασίες με καλλιτέχνες

Σε όλη την πορεία του συνεργάστηκε με πολλούς καλλιτέχνες τόσο σε επίπεδο projects, σύνθεσης, όσο και σε παραγωγής και remixes. Μια από τις πιο γνωστές συνεργασίες είναι με τους Opeth. Στα album “Blackwater Park”, “Deliverance” και “Damnation” εκτός από την παραγωγή, έπαιξε πλήκτρα και έκανε δεύτερη φωνή. Μετά από αυτή τη συνεργασία, έρχεται το αριστουργηματικό project Storm Corrosion με τον τραγουδιστή του συγκροτήματος, Mikael Åkerfeldt και κυκλοφορούν το ομώνυμο album. Ασχολήθηκε, ακόμη, με την Ambient μουσική σκηνή στα project Bass Communion και IEM, ενώ έκανε remixes σε album αγαπημένων καλλιτεχνών όπως οι Jethro Tull, Gentle Giant,Yes και πολλά γνωστά ονόματα ακόμα. 

Steven Wilson, Tour 2019

Η Solo Καριέρα

Όντας ο πυρηνας πολλών project, του ήταν πολύ εύκολο να περάσει στη solo καριέρα. Τα τελευταία χρόνια, λοιπόν, ασχολείται με το προσωπικό του μουσικό σχήμα, έχοντας στελεχώσει το project αυτό με δεξιοτέχνες μουσικούς όπως ο Guthrie Govan. Συνεχίζει να πειραματίζεται σε ήχους και στυλ, αλλά το δικό του αθώο μουσικό στοιχείο είναι πάντα παρόν. Έχοντας θέσει ως θεμέλιο το προσωπικό του στοιχείο, προσθέτει κάθε φορά κάτι φρέσκο στη μουσική του και δεν επαναλαμβάνεται ποτέ.

Πίσω από κάθε album του κρύβεται ένας χαρακτήρας στον οποίο ο Wilson έχει δώσει τον εαυτό του. Από το υπερφυσικό του “The Raven That Refused To Sing (and Other Stories)”, περνάει στην καθημερινή ζωή και μάλιστα από τη σκοπιά μιας γυναίκας στο “Hand.Cannot.Erase” και φτάνουμε στο Μάρτιο 2020 που φαίνεται μέσα από το single “Personal Shopper” να θίγει τα καταναλωτικά πρότυπα. Φυσικά, περιμένουμε τον Ιούνιο του 2020 να κυκλοφορήσει όλο το album “The Future Bites”, προβάλλοντας μια ακόμη διαφορετική πτυχή του καλλιτέχνη.

Η δισκογραφία από τη solo καριέρα του καλλιτέχνη

Studio albums

 • Insurgentes (2009)
 • Grace for Drowning (2011)
 • The Raven That Refused To Sing (and Other Stories) (2013)
 • Hand.Cannot.Erase (2015)
 • To The Bone (2017) 

Live albums 

 • Catalogue/ Preserve/ Amass (2012)
 • Get All You Deserve (2012)
 • Home Invasion: In Concert at the Royal Albert Hall (2018)

EPs

 • NSRGNTSRMXS (2009)
 • Drive Home (2013)
 • 41/2 (2016)

Soundtracks

 • Last Day of June (2017)

Επίλογος

Μπάντες και κομμάτια που έμειναν στην καρδιά των θαυμαστών του, μουσικοί πειραματισμοί, εύστοχοι στίχοι, αναρίθμητες συνεργασίες, όλα τους αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια της μουσικής του Wilson. Ένας χαρισματικός καλλιτέχνης που διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό την Progressive Rock, ένα ανήσυχο πνεύμα που δεν επαναπαύεται ποτέ και ένας άνθρωπος που αφιερώνει τη ζωή του σε αυτό που αγαπάει περισσότερο, τη μουσική. Αυτός είναι ο Steven Wilson και έχει πολλά να μας χαρίσει ακόμα.

Video Steven Wilson

The Sound Of Muzak

Steven Wilson - PERSONAL SHOPPER (Official Audio)

Σημείωση: Το άρθρο — αφιέρωμα για τον Steven Wilson, θα ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με την εισροή πληροφοριών και ειδήσεων από όσο το δυνατόν αξιόπιστων πηγών που θα αφορούν τον συγκεκριμένο τραγουδιστή!!! Παρακάτω αναγράφονται οι πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το αφιέρωμα.

- The author -

Vivi Lampropoulou
Vivi Lampropoulouhttps://youngpeople.gr/
Βιβή Λαμπροπούλου ζει στη Λάρισα, όπου σπουδάζει Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ο ανθρώπινος οργανισμός και η λειτουργία του πάντα την γοήτευαν. Αγαπά ιδιαίτερα τις γάτες και τον εθελοντισμό. Η μουσική είναι ένα μικρόβιο που μπήκε σχετικά νωρίς στη ζωή της. Πριν καν μάθει αγγλικά θυμάται να τραγουδάει στα ταξίδια Abba, Pink Floyd και Queen.

Σχετικά Άρθρα

Συνεντεύξεις | Αρθρογραφία | Τέχνες | Μουσική

Frank Sinatra, ο πιο σημαντικός μουσικός καλλιτέχνης όλων των εποχών.

Francis Albert Sinatra, (Frank Sinatra) έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές του...

Whitney Houston 1963 – 2012, η χρυσή φωνή της δεκαετίας του ’80.

Γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1963 στην Αμερική και συγκεκριμένα στο New...

Muse: Οι πιο alternative ανάμεσα στους alternative.

Ένα alternative rock συγκρότημα, δημιουργήθηκε το 1994 από μερικούς φοιτητές στο...

U2 – Ο Μπόνο και η παρέα του.

Το συγκρότημα από το Δουβλίνο της Ιρλανδίας, εμφανίστηκε το 1976 στο χώρο...

- READ THE MOST POPULAR INTERVIEWS -

Interview Popular

Τραϊάνα Ανανία: “Δεν περνάει μια μέρα, χωρίς να σκεφτώ κάτι καλλιτεχνικό”

Μέσα από την συνέντευξη της Τραϊάνα στο Young People.gr, μας δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα την ίδια και την πορεία της στο χώρο....

- Read Interesting Site Topics -

Διαβάζω το τελευταίο καιρό σε πολλά block – Site, την αγανάκτηση πολλών νέων ανθρώπων και κυρίως ηλικίας 16 χρονών. Είμαστε μια γενιά που όπως δείχνουν...

Οι δικοί μας σούπερ ήρωες κρατούσαν κιμωλία.

Θυμίσου εσύ, ναι εσύ, που διαβάζεις αυτό το άρθρο πώς ήσουν στα 6 και στα 8...

Είμαι 17 χρονών και η ζωή μου δεν είναι οι πανελλήνιες.

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς μπήκα σε έναν προβληματισμό σχετικά με τις πανελλήνιες...

Ποιοι κάνουν Bullying στα σχολεία;

Όλο και συχνότερα ακούμε τον όρο "bullying" και όχι αδίκως καθώς τα τελευταία χρόνια παίρνει ανησυχητικές...