ΑρχικήΣυνεντεύξειςΔημοφιλείςΘώμη Παληού: "Η δημοσιογραφία είναι λειτούργημα"

Θώμη Παληού: “Η δημοσιογραφία είναι λειτούργημα”

"Η Θώμη Παληού μας μιλάει για την δημοσιογραφία που αποτελεί το ασίγαστο πάθος της"

Η Θώμη Παληού είναι δημοσιογράφος του Star Κεντρικής Ελλάδας και από το 2010 και μέχρι σήμερα επιμελείται και παρουσιάζει τα Μεσημβρινά Γεγονότα. Στη συνέντευξη που δέχθηκε να μας δώσει μας απάντησε για την καριέρα της στην δημοσιογραφία, το πως έφτασε να είναι για πάνω από δύο δεκαετίες στο Star Κεντρικής Ελλάδας, τις δυσκολίες του επαγγέλματος αλλά και για τα διδάγματα που ευελπιστεί να μας αφήσει η κατάσταση που βιώνουμε παγκοσμίως αυτή τη στιγμή.

Η συνέντευξη της Θώμης Παληού

Γεννημένη στη Στυλίδα, σπουδάσατε στη σχολή δημοσιογραφίας του ANT1 και έπειτα επιστρέψατε στη Λαμία και εργάζεστε από τότε στο Star Κεντρικής Ελλάδας. Υπήρξε κάποιος παράγοντας που σας οδήγησε στο Star Κεντρικής Ελλάδας και όχι σε μια δουλειά σε κάποιο κανάλι της Αθήνας;

Θυμάμαι τον εαυτό μου ως μαθήτρια να παρακολουθώ το Star Κ. Ε. στο ξεκίνημά του. Μου έκανε εντύπωση ότι ο τόπος μου είχε αποκτήσει “φωνή”. Ότι δηλαδή υπήρχε ένα κανάλι που ασχολούνταν με τα προβλήματα της περιοχής, που έκανε γνωστά τα γεγονότα που συνέβαιναν  και οραματιζόμουν τον εαυτό μου να έχει έναν ρόλο σε αυτό.

Μετά τις σπουδές μου χωρίς δεύτερη σκέψη επέστρεψα στη Λαμία αλλά δεν μπορούσα  να φανταστώ τότε ότι το Star θα αποτελούσε για εμένα μόνιμη τηλεοπτική στέγη. Οι ρίζες όμως ήταν τόσο γερές , το αγάπησα και με αγάπησε και έτσι μεγαλώσαμε μαζί.

Είμαι ευτυχής που κάθε πρωί όταν ξυπνάω θέλω με ευχαρίστηση να πηγαίνω στη δουλειά μου

Θέλατε από μικρή να γίνετε δημοσιογράφος ή είναι κάτι που προέκυψε στη πορεία;

Ναι από μικρή και μάλιστα ενώ στις Πανελλαδικές εξετάσεις μετά από παρότρυνση των γονιών μου είχα επιλέξει ιατρικές σχολές, η στόχευσή μου όπως φάνηκε ήταν διαφορετική. Έτσι ακολούθησα το όνειρό μου.

Τι είναι για τη Θώμη Παληού η δημοσιογραφία;

Η δημοσιογραφία είναι το πάθος μου. Είναι το επάγγελμα που μου δίνει τη χαρά της ανακάλυψης, της επικοινωνίας, της έμπνευσης και της δημιουργίας. Είναι το λειτούργημα που μου δίνει τη δυνατότητα να προσφέρω στον συνάνθρωπο, να τον βοηθάω υπηρετώντας την αλήθεια.

Η δημοσιογραφία έχει δοκιμάσει τις αντοχές μου, έχει χτίσει τον χαρακτήρα μου και  έχει διαμορφώσει την προσωπικότητά μου.

Τι συμβουλή θα δίνατε σε ένα νέο παιδί που θέλει να ακολουθήσει το επάγγελμά σας;

Συνηθίζω να λέω στους νέους που είτε έχει τύχει να διδάξω δημοσιογραφία είτε έχουν κάνει πρακτική δίπλα μου ότι ένας δημοσιογράφος για να αντέξει  στο επάγγελμα και για να είναι ευτυχισμένος ασκώντας το, πρέπει να είναι “τρελός” γι’ αυτό. Να έχει  αυτοπεποίθηση, θάρρος και θράσος.

Είναι ένα πολύ δύσκολο και συγχρόνως πολύ ενδιαφέρον επάγγελμα που δεν το βαριέσαι ποτέ. Απαιτεί αφοσίωση, μελέτη  και επιθυμία για διαρκή βελτίωση. Έχει τεράστιο ανταγωνισμό και κυρίως για τους νέους στον  χώρο δεν διαθέτει ωράριο. Οι απολαβές είναι ικανοποιητικές για λίγους. Τη μαγεία της δημοσιογραφίας την ανακαλύπτεις με τα χρόνια κι όχι από την πρώτη επαφή με το επάγγελμα. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή για να πετύχεις την καταξίωση και να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του τηλεθεατή, του ακροατή η του αναγνώστη.

Πως είναι η δημοσιογραφία στην Ελλάδα; Πως θα την χαρακτηρίζατε;

Στην εποχή των social media και των fake news με την πληθώρα των αδιασταύρωτων ειδήσεων ίσως ο ρόλος του Δημοσιογράφου να είναι πιο ουσιαστικός από ποτέ. Ο Δημοσιογράφος πρέπει με εμπεριστατωμένα στοιχεία να παρουσιάζει την αλήθεια. Πολλές φορές όμως στη χώρα μας Δημοσιογραφοι έχουν κατηγορηθεί για υποκινούμενη  δημοσιογραφία με αποτέλεσμα τα ΜΜΕ να αντιμετωπίζονται με δυσπιστία.

Στην Περιφερεια ωστόσο οι Δημοσιογράφοι ασκούμε τη Δημοσιογραφία αμερόληπτα. Στο Star Κεντρικής Ελλάδας οι επαγγελματίες Δημοσιογράφοι εργαζόμαστε με τον προσανατολισμό, της αντικειμενικής ενημέρωσης του τηλεθεατή χωρίς κανένα συμφέρον.

Η καταιγίδα θα περάσει και θα μας αφήσει διδάγματα

Τι σας κράτησε περισσότερο από δύο δεκαετίες στο Star Κεντρικής Ελλάδας και τι έχετε αποκομίσει από όλο αυτό;

Η εξελισσόμενη πορεία του Star Κ.Ε είναι εντυπωσιακή. Με πολύ δουλειά κι επαγγελματισμό η διοίκηση και το προσωπικό καταφέραμε να το ανεβάσουμε  στις πρώτες θέσεις των Περιφερειακών Τηλεοπτικών σταθμών.  Το ασφαλές εργασιακό περιβάλλον, οι άνθρωποι που συνεργάζομαι και η αγάπη του κόσμου,  με κρατούν στο κανάλι για περισσότερο από δύο δεκαετίες.

Η κορύφωση της επαγγελματικής αναγνώρισης της δουλειάς μου  ήρθε πριν από έναν χρόνο με το βραβείο του Ιδρύματος Δημοσιογραφίας Αθ, Μπότση που αποτελεί την ανώτατη διάκριση Δημοσιογράφου στη χώρα μας. Η αγάπη που εισπράττω καθημερινά από τους τηλεθεατές μου δίνει δύναμη να συνεχίσω και θέλω να τους πω και από εδώ ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Παρουσιάζετε καθημερινά τα Μεσημβρινά Γεγονότα  στις 14:30. Διαβάζοντας κάποιος το βιογραφικό σας μπορεί να δει το πλήθος προγραμμάτων που έχετε παρουσιάσει τα χρόνια που είστε ενεργή στον κλάδο. Κοιτάζοντας πίσω αλλά και αναλογιζόμενη τη θέση σας τώρα, οδηγηθήκατε εκεί που θέλατε;

Η καταξίωση στο επάγγελμα είναι εξαιρετικά αργή.  Το δελτίο ειδήσεων διαμορφώνει το κύρος του κάθε τηλεοπτικού σταθμού. Καθορίζει το προφίλ του μέσου. Η πρωτοτυπία που διακρίνει τα Μεσημβρινά Γεγονότα είναι η μεγάλη διάρκεια καθημερινής live παρουσίασης των ειδήσεων. Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους τηλεοπτικούς σταθμούς  Πανελλαδικής και Περιφερειακής εμβέλειας που διαθέτουν σύντομα μεσημεριανά δελτία, η ενημέρωση στο Star το μεσημέρι διαρκεί  μιάμιση ώρα. 

Υψηλά ιστάμενα πολιτικά πρόσωπα, αυτοδιοικητικοί, διακεκριμένοι επιστήμονες,   δημοφιλείς καλλιτέχνες,  και άνθρωποι του Πνεύματος, εμπιστεύονται την παρουσίασή τους στο δελτίο.  Με εγκυρότητα, επαγγελματισμό, αμεσότητα και αμεροληψία, τα Μεσημβρινά Γεγονότα αποτελούν την ενημερωτική φωνή της Περιφέρειας Στερεάς και αυτό με κάνει να αναλογίζομαι ότι πράγματι έχω οδηγηθεί επαγγελματικά, εκεί που ήθελα.

Τη μαγεία της δημοσιογραφίας την ανακαλύπτεις με τα χρόνια κι όχι από την πρώτη επαφή με το επάγγελμα

Έχει υπάρξει στιγμή που να έχετε μετανιώσει για την επαγγελματική σας επιλογή;

Ούτε μία.  Από την επιτυχημένη επιλογή του επαγγέλματος εξαρτάται και η ισορροπημένη ή όχι ζωή ενός ανθρώπου. Είμαι ευτυχής που κάθε πρωί όταν ξυπνάω θέλω με ευχαρίστηση να πηγαίνω στη δουλειά μου.

Πόση αγχωτική είναι η δουλειά σας; Και ποιοι οι παράγοντες που την κάνουν αγχωτική;

Η ταχύτητα που απαιτεί η μετάδοση της πληροφορίας αγχώνει τον Δημοσιογράφο που χρειάζεται πολύ λίγο χρόνο για να καταγράψει την είδηση να τη διασταυρώσει και να την ανακοινώσει από το μέσο που εργάζεται. Άλλοι παράγοντες μπορεί να είναι η κάλυψη της διάρκειας μιας εκπομπής, η εύρεση θεμάτων ή καλεσμένων. 

Πολλές φορές με ρωτάνε «δεν αγχώνεσαι όταν είσαι στον τηλεοπτικό αέρα; Όταν παίρνεις συνέντευξη από ένα πολύ γνωστό πρόσωπο;» Η απάντησή μου είναι ότι η εμπειρία και η σωστή προετοιμασία νικάει πάντα το άγχος.

Τι επάγγελμα θα έκανε η Θώμη Παληού αν δεν ήταν δημοσιογράφος;

Η καθημερινή μου επαφή με τα προβλήματα της κοινωνίας και η επικοινωνία μου με ανθρώπους της πολιτικής και της αυτοδιοίκησης για την προσπάθεια επίλυσής τους αποτελεί  διαρκή επιδίωξή μου οπότε σίγουρα θα έκανα ένα επάγγελμα που θα είχε σχέση με τα κοινά.

Λαμβάνοντας υπόψη τη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα αλλά και στον πλανήτη, τι προμηνύει το μέλλον;

Η πρωτοφανής δυσκολία που βιώνει η χώρα μας αφορά όλο τον πλανήτη. Οι συνέπειες της πανδημίας είναι τεράστιες με σημαντικότερη την ανθρώπινη απώλεια. Η κρίση επηρεάζει το κοινωνικό και το οικονομικό μοντέλο των χωρών. Ο φόβος, οι ψυχολογικές επιπτώσεις, η μείωση του εισοδήματος, η απώλεια θέσεων εργασίας αποτελούν πληγές με αργή επούλωση.

Η μετάβαση στην κανονικότητα δεν θα είναι εύκολη. Ωστόσο μόνο η ελπίδα και η αισιοδοξία μπορούν να δράσουν ως αντίδοτο της πανδημίας τούτη την ώρα. Συναισθήματα που πρέπει ο καθένας να καλλιεργήσει μέσα από απλές καθημερινές χαρές της ζωής για να περιμένει να έρθουν καλύτερες μέρες. Η καταιγίδα θα περάσει και θα μας αφήσει διδάγματα. Διδάγματα υπομονής, πίστης, ελπίδας που δεν πρέπει να ξεχάσουμε.

Σημείωση: Για την ολοκλήρωση της συνέντευξης της Θώμης Παληού συνεργάστηκαν: Στην επιμέλεια η ομάδα Έκφρασης και Υλοποίησης ενώ στην σύνταξη των ερωτήσεων Ο Θανάσης Τσιωλης. Ευχαριστούμε την Κ. Θώμη Παληού για την πραγματοποίηση της συνέντευξης.

Μας Είπαν...

Διαβάστε το μήνυμα τους...

"Να μη φοβούνται να εξερευνούν και να εκφράζουν τη σκιά τους"...

Καραμίχος

Ηθοποιός

"Να ακολουθούν την καρδιά τους και να μην κάνουν εκπτώσεις στα θέλω και στην αξιοπρέπεια τους"...

Κρονάκη

Δημοσιογράφος

Σχετική Αρθρογραφία

- Read Interesting Site Topics The Most Popular Interview

Νίκος Παπάζογλου, ο τραγουδοποιός, ο “εργάτης”, Ο “Ινδιάνος” της Ελληνικής μουσικής.

Ο Μουσικός, ο ερμηνευτής, αλλά και δισκογραφικός παραγωγός. Με ένα κόκκινο φουλάρι πάντα στις εμφανίσεις του επί σκηνής έδωσε την ευκαιρία να τον χαρακτηρίσουν ως τον "Ινδιάνο" Της...

Η ζωή μέσα από τα μάτια ενός αδέσποτου.

Πόσες φορές έχουμε έρθει αντιμέτωποι με γατάκια και σκυλάκια...

- New Post & Article Archive