ΑρχικήΣυνεντεύξειςΔημοφιλείςΤραϊάνα Ανανία: "Δεν περνάει μια μέρα, χωρίς να σκεφτώ κάτι καλλιτεχνικό"

Τραϊάνα Ανανία: “Δεν περνάει μια μέρα, χωρίς να σκεφτώ κάτι καλλιτεχνικό”

"Ηθοποιός, τραγουδίστρια και χορεύτρια, η Τραϊάνα, βάζει το δικό της στίγμα στην καλλιτεχνική σκηνή"

Μέσα από την συνέντευξη της Τραϊάνα στο Young People.gr, μας δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα την ίδια και την πορεία της στο χώρο. Μας παρουσιάζει τα νέα της τραγούδια, μας εξηγεί την πορεία της δημιουργίας τους αλλά και την ανάγκη που έχει η ίδια, να μεταφέρει στο κοινό τα συναισθήματά της, μέσα από τις δημιουργίες της. Εκφράζει την άποψή της σχετικά με τις θεατρικές σχολές και κατά πόσο θεωρεί ότι μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά έναν νέο ηθοποιό, ενώ μας στέλνει και το δικό της μήνυμα για μια πιο όμορφη ζωή.

Η Τραϊάνα Ανανία, αποτελεί μια πετυχημένη ηθοποιό της γενιάς της, η οποία όμως δεν καθησυχάζεται, αλλά προσπαθεί και δοκιμάζει τις δυνατότητές της και σε άλλες μορφές τέχνης, όπως ο χορός και η μουσική. Ασχολήθηκε από μικρή ηλικία με τον χορό, συνέχισε με τις θεατρικές της σπουδές και μαθήματα φωνητικής, με αποτέλεσμα να έχει συμμετάσχει τόσο σε θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές, όσο και ως τραγουδίστρια σε διάφορα μουσικά σχήματα. Γράφει η ίδια τα τραγούδια της και τα πάντα αποτελούν έμπνευση για δημιουργία, όπως παραδέχεται και η ίδια.

Διαβάστε τη συνέντευξη της Τραϊάνα Ανανία

Γράφει η ίδια τα τραγούδια της και τα πάντα αποτελούν έμπνευση για δημιουργία, όπως παραδέχεται και η ίδια

Τραγουδίστρια, ηθοποιός, χορεύτρια. Είσαι ένας άνθρωπος της τέχνης, που δεν επαναπαύεται και συνέχεια δοκιμάζει τις δυνατότητές του. Τί είναι αυτό που σε παρακινεί σε αυτή την αναζήτηση;

Είναι αναπόφευκτο! Δε γίνεται να περάσει μια μέρα χωρίς να  σκεφτώ κάτι καλλιτεχνικό, οτιδήποτε. Θα ακούσω μια φράση και μπορεί να σημειώσω δυο στιχάκια τα οποία θα γυρνάνε και θα ξαναγυρνάνε στο μυαλό μου. Ξαφνικά μπορεί να μου γεννηθεί μια ιδέα σεναρίου για βιντεοκλίπ. Οτιδήποτε μπορεί να με εμπνεύσει, ένας χώρος, μια εικόνα, ένα ρούχο, ένα τοπίο, μια προσωπικότητα, κάτι που θα μου τραβήξει τη προσοχή μέσα στη μέρα μου, στη βόλτα μου. Ακόμα και στον ύπνο μου μπορεί να δω κάτι τόσο έντονο και ζωντανό που να με επηρεάσει. Έτσι είναι η καθημερινότητα μου. Μόνο όταν βλέπω σειρές και ταινίες ξεκουράζεται η φαντασία μου.

Παράλληλα με τις σπουδές σου, ξεκίνησες την φοίτησή σου στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή Ίασμος. Πόσο σημαντικό είναι να σπουδάσει κάποιος υποκριτική, έτσι ώστε να γίνει ένας ολοκληρωμένος ηθοποιός;

Όχι παράλληλα. Δυστυχώς μέσω πανελληνίων πέρασα στη Πάντειο στο τμήμα κοινωνικής κ πολιτικής που δεν ήταν πρώτη μου επιλογή και κάτι που με ενδιέφερε… οπότε απλώς γράφτηκα. Οι μόνες σπουδές που έχω ολοκληρώσει είναι της υποκριτικής. Σαν εμπειρία ήταν ωραία αλλά δεν έμαθα και πολλά από εκεί μη γελιόμαστε!

Το να σπουδάσεις υποκριτική στην Ελλάδα δεν έχει ιδιαίτερη αξία πιστεύω. Λίγοι είναι οι καθηγητές που αξίζουν τους οποίους μπορείς να τους βρεις και σε σεμινάρια που κάνουν οι ίδιοι, να μάθεις πραγματικά, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσεις τα 3.000-4.000 το χρόνο για πλήρη φοίτηση σε ιδιωτική δραματική σχολή. Αν είσαι καλός και το ‘χεις που λένε η εμπειρία των μαθημάτων στην υποκριτική θα στο επιβεβαιώσει ακόμα περισσότερο. Επίσης αν «δεν το ‘χεις» θα το εμπεδώσεις και αυτό… που είναι καλό… γιατί πολλοί θέλουν να γίνουν ηθοποιοί αλλά όταν πας στη σχολή συνειδητοποιείς αν είσαι για αυτό.

Ουσιαστικά αυτό που κερδίζεις πηγαίνοντας σε μια σχολή είναι η ευκαιρία να κάνεις γνωριμίες, να σε ξεχωρίσει κάποιος καθηγητής και να μαθαίνεις για casting. Αυτό συνέβη και σε μένα! Η πρώτη μου θεατρική δουλειά ήρθε μέσα από τη σχολή. Δε ξέρω αν πλέον έχουν βελτιωθεί τα πράγματα, αλλά τότε που αποφοίτησα εγώ το 2011 άκουγα τα χειρότερα για τις περισσότερες ιδιωτικές δραματικές σχολές.

Προτιμάς ρόλους οι οποίοι είναι κοντά στην προσωπικότητα σου ή είσαι πρόθυμη να πειραματίζεσαι με κόντρα, σε εσένα, ρόλους;

Δεν έχω προτιμήσεις! Τους ρόλους δε τους διαλέγεις! Συνήθως σε διαλέγουν αυτοί! Σίγουρα είναι πιο ενδιαφέρον να αλλάζεις ρόλους για να ανακαλύπτεις περισσότερα πράγματα για σένα και να μη «καίγεσαι»… να μη σου φοράνε τη ταμπέλα συγκεκριμένων ρόλων π.χ. της  κακιάς, της χαζής κτλ.

Έχεις συμμετάσχει σε πολλά πετυχημένα σήριαλ τα τελευταία χρόνια. Ποιο είναι το πιο σημαντικό “μάθημα” που έχεις αποκομίσει στη μέχρι τώρα πορεία σου;

Να μην ενθουσιάζομαι γρήγορα. Καλό είναι να δίνεις χρόνο και χώρο σε μια συνεργασία καθώς εξελίσσεται να τη παρατηρείς. Γίνονται πολλά στα γυρίσματα. Είναι πολλές ώρες, έντονη η πίεση. Υπάρχουν παραγωγές που φροντίζουν τους ηθοποιούς, οι περισσότερες όμως είναι πρόχειρες πράγμα που κάνει τη διαδικασία ακόμη πιο δύσκολη. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να είσαι επαγγελματίας, διακριτικός, διαβασμένος και να θέτεις τα όρια σου με κομψό και άμεσο τρόπο. Δε χρειάζεται να φτάνεις στα όρια σου για να φύγεις από μια ψυχοφθόρα κατάσταση… μπορείς να φύγεις και νωρίτερα. Αυτά έμαθα!

Ασχολήθηκε από μικρή ηλικία με τον χορό, συνέχισε με τις θεατρικές της σπουδές και μαθήματα φωνητικής

Είσαι στα πρώτα βήματα ως τραγουδοποιός. Γνωρίζουμε ότι γράφεις η ίδια τους στίχους και την μουσική των τραγουδιών σου. Αποτελεί προτέρημα για εσένα, το να μπορεί ο κάθε καλλιτέχνης να μεταδώσει στο κοινό, τα δικά του συναισθήματα μέσα από τις συνθέσεις του;

Δεν το βλέπω ως προτέρημα! Το βλέπω ως ανάγκη! Εγώ έχω την ανάγκη και το κάνω. Οι περισσότεροι τραγουδιστές ερμηνεύουν τραγούδια άλλων στιχουργών και συνθετών. Είναι υπέροχο να σου εμπιστεύονται τα τραγούδια τους οι δημιουργοί. Αν τα λόγια τους σε εκφράζουν νιώθεις σαν να τα έγραψες εσύ. Εγώ προς το παρόν έχω τα δικά μου που θέλω να παρουσιάσω, όμως δε θα πω όχι σε τραγούδια που έχουν γράψει άλλοι για μένα.

Πιστεύεις ότι είναι ικανή μια μελωδία να εκφράσει τα πιο βαθιά συναισθήματα των ανθρώπων;

Εννοείται αυτό! Υπάρχουν κομμάτια που με κάνουν να ανατριχιάζω και να κλαίω από συγκίνηση με τον ήχο τους και τα συναισθήματα που μου διεγείρουν.

Έχεις κυκλοφορήσει τρία singles. Θα θέλαμε κάποια λόγια για το καθένα (από που εμπνεύστηκες, ποια τα μηνύματα, ποιοι βοήθησαν κ.α.)

Με βοήθησε ο Θεός πρώτα απ’ όλα, είναι σαν να μου τα έκανε δώρο! Και τα 3 αυτά κομμάτια ήταν τα πιο «εύκολα» κομμάτια μου. Καθαρή και σπαρταριστή έμπνευση και πως το εννοώ… Τις περισσότερες φορές όταν γράφω ένα κομμάτι μπορεί να μου πάρει μια εβδομάδα να το τελειώσω ή και μήνες. Να το πιάνω δηλαδή να το αφήνω και να το ξαναπιάνω. Ε.., αυτά τα κομμάτια βγήκαν με τη μία. Το «λέω να σε ερωτευτώ» ήταν το πιο παλιό σε σειρά γραφής τους και το «αυτή» ήταν το τελευταίο.

Σημαντικό παράγοντα στο αποτέλεσμα έπαιξε η παραγωγή – ενορχήστρωση του James Papageorgiou και τον σημαντικότερο ρόλο έπαιξε η Walnut entertainment, η δισκογραφική μου, που τα αγάπησε και θέλησε να τα στηρίξει. Νοηματικά αν το δεις έχουν μια συνοχή μεταξύ τους. Ουσιαστικά είναι και οι τρεις φάσεις του έρωτα. Η γνωριμία, ο χωρισμός που είναι ακόμα φρέσκος και το «αυτή» περιγράφει τη φάση του χωρισμού που δεν ξεπερνιέται γιατί… δεν είναι ακόμα η ώρα να ξεπεραστεί. Ακόμα μετράει ο ένας για τον άλλο. Το «τρελή» πήρε τις καλύτερες κριτικές από άτομα του χώρου και πολλά συγκινητικά μηνύματα από το κόσμο. Μου έστειλαν πως ταυτίζονται πολύ και τους έχει καθηλώσει το πόσο αντιπροσωπευτικό μιας κατάστασης είναι αυτό το κομμάτι.

Ποια είναι για εσένα η βαρύτητα των όρων συναίσθημα και λογική; Πόσο επηρεάζουν τις επιλογές  της ζωή σου;

Το ζητούμενο είναι η εξισορρόπηση της βαρύτητας των δυο μέσα στη καθημερινότητα. Όσο μεγαλώνω σίγουρα μαθαίνω να διαχειρίζομαι καλύτερα το συναίσθημα μου και πιστεύω αυτό είναι αποτέλεσμα αρκετής προσπάθειας. Αυτό που μου αρέσει εμένα και το απολαμβάνω είναι ότι έχω καλή σχέση με το συναίσθημα μου και κυρίως τη χαρά μου και την αγάπη μου, δε φοβάμαι να τα δείξω… πια.

Η Τραϊάνα Ανανία, αποτελεί μια πετυχημένη ηθοποιό της γενιάς της

Πόσο επαναστάτρια είσαι στην προσωπική σου ζωή;

Μου κάνει λίγο εντύπωση η συγκεκριμένη ερώτηση. Επανάσταση κάνει κάποιος όταν καταπιέζεται, όταν το περιβάλλον του δε του επιτρέπει να λειτουργεί όπως θα ήθελε και έτσι επαναστατώντας προσπαθεί  να κερδίσει τα δικαιώματα του. Επανάσταση έκανα στην εφηβεία μου. Αμφισβήτησα και αντέδρασα προκειμένου να διαμορφώσω τη δική μου προσωπικότητα. Πλέον επαναστάσεις δε χρειάζεται να κάνω, ειδικά στη προσωπική μου ζωή, όπου συναναστρέφομαι πλέον κυρίως, με ψυχές που μιλάμε την ίδια γλώσσα. Δεν συμβιβάζομαι, είμαι αληθινή. Ψάχνω να βρω ανθρώπους να μου ταιριάζουν και να υπάρχει αλληλοεκτίμηση. Δε ψαρώνω με επιδείξεις πλούτου και εξουσίας και κυρίως δε ντρέπομαι για τίποτα. Δε φοβάμαι να μείνω μόνη και όταν είμαι ερωτευμένη ξαναζώ την εφηβεία μου… τώρα αν φαίνεται επαναστατικό αυτό…;!

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σου σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο;

Ο στόχος μου είναι εδώ και αρκετά χρόνια ο ίδιος. Είναι η ευτυχία. Αυτό που ορίζω εγώ ευτυχία, είναι η ψυχική ηρεμία και η αρμονία. Να μη μένουν απωθημένα, άλυτα πράγματα μέσα μου και να περνάω όμορφες ημέρες ζωής. Αν μαζί με αυτό προκύψει και μια  επιτυχημένη επαγγελματική πορεία… καλώς να ‘ρθει.

Ποιο είναι το μήνυμα που θα ήθελες να στείλεις μέσα από το Young People.gr

Εύχομαι όλοι μας να είμαστε ωραίοι τύποι και ωραίες τύπισσες. Να μας ενώνει η αγάπη και όχι ο φόβος. Να ζούμε στην αβλάβεια και να μην πειράζουμε το συνάνθρωπο μας αλλά να τον βοηθάμε. Εύχομαι ο καθένας μας να έχει τη ψυχή να αναγνωρίζει τα λάθη του και να ζητάει συγχώρεση. Είναι πολύ όμορφο να ζούμε με αγάπη και συγχώρεση. Είναι όμορφο να ζούμε χωρίς ταμπού και ενοχές. Είναι όμορφο να είμαστε όλοι η βέλτιστη εικόνα του εαυτού μας και να μην εγκαταλείπουμε, ούτε να επαναπαυόμαστε σε αυτό τον αγώνα.

Μακριά, όσο μπορείτε από τις ειδήσεις, το κινητό και την εικονική πραγματικότητα. Εύχομαι βόλτες στη φύση και αθλητισμό σε όλους!

Καλή χρονιά μέσα από τη καρδιά μου. Καλή δύναμη.

Βίντεο & Social Media

Τραϊάνα Ανανία - Αυτή (Official Music Video)

“Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να είσαι επαγγελματίας, διακριτικός, διαβασμένος και να θέτεις τα όρια σου με κομψό και άμεσο τρόπο”

– Τραϊάνα Ανανία –

Σημείωση: Για την ολοκλήρωση της συνέντευξης της Τραϊάνα Ανανία συνεργάστηκαν: Στην επιμέλεια η ομάδα Έκφρασης και Υλοποίησης ενώ στην σύνταξη των ερωτήσεων η Ιωάννα Καριώρη. Ευχαριστούμε την Τραϊάνα Ανανία για την συνέντευξη.

Μας Είπαν...

Διαβάστε το μήνυμα τους...

"Να μη φοβούνται να εξερευνούν και να εκφράζουν τη σκιά τους"...

Καραμίχος

Ηθοποιός

"Να ακολουθούν την καρδιά τους και να μην κάνουν εκπτώσεις στα θέλω και στην αξιοπρέπεια τους"...

Κρονάκη

Δημοσιογράφος

Σχετική Αρθρογραφία

Κωνσταντίνος Ελματζίογλου: “Το δημιουργικό άγχος, υπάρχει και είναι πολύ γλυκό αίσθημα!”

Ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Ελματζίογλου μας μιλάει για τη υποκριτική...

Ειρήνη Παπαδοπούλου: “Οι πιο σημαντικές αξίες είναι η ταπεινότητα και η εξέλιξη”

Συνέντευξη με την Ειρήνη Παπαδοπούλου, μια από τις δημοφιλείς...

Xanthi: “Τα ενήλικα ακούσματά μας καθορίζονται πολύ από την επαφή μας με τη μουσική στην εφηβεία”

Συνέντευξη με την Xanthi, ερμηνεύτρια τραγουδοποιό και ανεξάρτητη παραγωγό....

Έλενα Παπαπαναγιώτου: “Ο κόσμος αγαπά και στηρίζει πάντα το αληθινό”

Η Έλενα Παπαπαναγιώτου είναι μια καλλιτέχνης που διανύει ήδη...

- Read Interesting Site Topics The Most Popular Interview

Καμία απόσταση δεν εμποδίζει την αληθινή επιθυμία.

Οι σχέσεις ανέκαθεν περνούσαν από δοκιμασίες. Μία από αυτές είναι η απόσταση. Τα αντίο στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι δύσκολα. Πόσο μάλλον όταν τα λες στον άνθρωπό...

Μια γλυκιά και αθώα ανάμνηση της εφηβείας.

Τα πρώτα σχολικά χρόνια, γύρω στα 5, ένιωσα το...

Ο έρωτάς σου, η δύναμή σου…

Είναι όμορφο να είσαι ερωτευμένος. Η καρδιά σου να...

- New Post & Article Archive