ΑρχικήΑφιερώματαΜουσική σκηνήU2 - Ο Μπόνο και η παρέα του.

U2 – Ο Μπόνο και η παρέα του.

"U2, το συγκρότημα με τους εκατομμύρια φίλους σε όλο το κόσμο που γεμίζουν τα στάδια σε κάθε συναυλία τους. Ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά τους, η φωνή του Bono αλλά και η κιθάρα του Edge"

Το συγκρότημα από το Δουβλίνο της Ιρλανδίας, εμφανίστηκε το 1976 στο χώρο της rock και μέχρι και σήμερα είναι ένα συγκρότημα με πάρα πολλούς φίλους σε όλο τον κόσμο, σε κάθε συναυλία τους τα στάδια είναι γεμάτα. Δημιουργήθηκε μέσα σε δύσκολους καιρούς αφού στην Ιρλανδία τα πράγματα δεν ήταν και τόσο καλά με την θρησκευτική διαμάχη που υπήρχε. Χαρακτηριστικό γνώρισμα του συγκροτήματος η φωνή του Μπόνο και η κιθάρα του Edge, Οι ήχοι που μας μεταφέρουν ανήκουν στο χώρο της rock – Punk και Alternative rock.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή 

Χαρακτηριστικό γνώρισμα του συγκροτήματος, η φωνή του Bono και η κιθάρα του Edge

Η Παρέα δημιουργήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου του 1976 όταν 8 έφηβοι αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα συγκρότημα. Τα πράγματα όμως δεν ήταν εύκολα, για ένα χρόνο σχεδόν προσπαθούσαν να βρουν το όνομα αλλά και ποιοι τελικά θα συνεχίσουν. Έτσι αρχικά ονομάστηκαν σε “Feedback” ακολούθησε το “The Hype” και το 1977 κατέληξαν στο όνομα (U2). Άλλαξε όμως και η σύνθεση του συγκροτήματος και από οχτώ μέλη κατέληξαν σε τέσσερα. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως το συγκρότημα αγαπήθηκε πρώτα από τον κόσμο και μετά ακολούθησαν πωλήσεις αλλά και θετικές κριτικές μουσικών και περιοδικών εκείνων των χρόνων.

Τα μέλη του συγκροτήματος:

 • Bono, (φωνητικά).
 • The Edge, (κιθάρα, πλήκτρα και όταν χρειάζεται και φωνητικά).
 • Adam Clayton, (Μπάσο).
 • Larry Mullen,jr, (Ντράμς και κρουστά).

Η δεκαετία του 80′ και η μουσική τους πορεία

To “One Love” – 1992, νούμερο ένα σε ολόκληρο τον κόσμο. Το “With Or Without you” τραγούδι που έχει να πει πάρα πολλά, είναι από τις γνωστές επιτυχίες τους

Την δεκαετία του 80′ οι U2 ήρθαν για να ταράξουν τα νερά της rock προσπαθώντας να φέρουν το εναλλακτικό σκηνικό του, δεν μπορούμε να πούμε ότι αγαπήθηκαν αμέσως αλλά με την επίμονή τους και την σκληρή δουλειά τους (κυκλοφόρησαν έξι δίσκους) το συγκρότημα κατάφερε να καταξιωθεί σε αυτή τη δεκαετία. Συγκεκριμένα όταν κυκλοφόρησαν το πέμπτο άλμπουμ με τίτλο “The Joshua Tree” το 1987 αναγνωρίστηκε η φωνή του Bono αλλά και η κιθάρα το Edge. Η επόμενη δεκαετία (του 90′) ήταν δύσκολη όχι μόνο για τους U2 αλλά και για όλη τη σκηνή του rock. Οπότε για να επιβιώσεις θα έπρεπε σίγουρα να πειραματιστής σε νέους κυρίως ήχους που θα έπρεπε να ήταν και αγαπητοί στους φίλους που είδη είχαν αποκτήσει. 

Οι U2  παρόλο τις δυσκολίες κυκλοφόρησαν τρεις δίσκους και με την πετυχημένη περιοδεία τους στις αρχές της δεκαετίας κατόρθωσαν και παρέμειναν στην κορυφή των αγαπημένων συγκροτημάτων στο μουσικό κοινό. Έτσι ήταν φυσικό αφού το συγκρότημα μεταλλάσσονταν εύκολα να είναι παρόν και στην επόμενη δεκαετία (2000 – 2010), βέβαια με λίγο πιο συμβατικό ήχο αλλά σίγουρα με μουσικές που ήταν γνώριμες από το παρελθόν. Με τρεις ακόμα δίσκους την δεκαετία 2000 – 2010 και με τα περισσότερα βραβεία οι U2 μπήκαν στη λίστα του περιοδικού Rolling Stones των 100 μεγαλύτερων καλλιτεχνών όλων των εποχών και μάλιστα στη 22 θέση.

Το συγκρότημα στην μουσική του παρουσία έχει κυκλοφορήσει συνολικά πάνω από 12 στούντιο άλμπουμ, έχει πουλήσει πάνω από 150 εκατομμύρια αντίτυπα, έχει κερδίσει 22 βραβεία Grammy και μάλιστα έχει το ρεκόρ αφού κανένα συγκρότημα μέχρι στιγμής δεν έχει κερδίσει τόσα. Ένα ακόμα αξιοσημείωτο γεγονός του συγκροτήματος είναι ότι κάθε συναυλία του είναι sold out και ότι η παρουσία του κόσμου είναι πέρα από τις πωλήσεις των άλμπουμ πετυχημένη. Ο κόσμος ήταν και είναι πάντα παρών στις συναυλίες του συγκροτήματος δίνοντας το δικό του ξεχωριστό στίγμα.

Η μουσική τους, τα λόγια τους σε πράξη 

Δημιουργήθηκε μέσα σε δύσκολους καιρούς αφού στην Ιρλανδία τα πράγματα δεν ήταν και τόσο καλά με την θρησκευτική διαμάχη που υπήρχε

Είναι γνωστό ότι οι U2 στους στίχους τους αλλά και στο μουσικό τους ύφος μιλούν για το κοινωνικοπολιτικό σκηνικό του κόσμου σχολιάζοντάς το, πολλές φορές περνώντας χριστιανικά και πνευματικά στοιχεία και εικόνες. Βάση του μουσικού τους ύφος το συγκρότημα ήταν παρών και πρωτεργάτες από την πρώτη στιγμή της ίδρυσή του, στον αγώνα κατά της κοινωνικής αδικίας σε ολόκληρο τον κόσμο συμμετέχοντας πάντα σε όλες τις εκδηλώσεις που γίνονταν ανά τον κόσμο με άλλους καλλιτέχνες.

Η κοινωνική αδικία, η φτώχεια, η πείνα ήταν μερικά από τα βασικότερα θέματα των U2 και ειδικότερα του Μπόνο. Ταξίδια και συναυλίες έγιναν γι αυτό το λόγο στην Αφρική, αγώνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Κλείνοντας όλοι θυμόμαστε την συνάντηση του Μπόνο με τους ισχυρότερους ηγέτες του κόσμου προσπαθώντας να μεταφέρει αλλα και να τους εξηγήσει για το τι κάνουν στον πλανήτη μας όλοι όσοι έχουν την εξουσία. Σε αυτό το πλαίσιο συναντήθηκε και με τον τότε πλανητάρχη Μπους όπου σε πολλούς φίλους δεν άρεσε η συγκεκριμένη κίνησή του αφού θεωρήθηκε ως προδοσία και ότι έγινε για διαφημιστικούς λόγους, από το μέρος του.

Φτάνοντας στο τέλος του αφιερώματος και πριν διαβάσετε την δισκογραφία τους να σας αναφέρουμε κάποιες μεγάλες τους επιτυχίες κυρίως για εσάς που δεν γνωρίζεται το συγκρότημα. Επιτυχίες που αγαπήσαμε ακούγοντας τες από τα ραδιόφωνα: To “One Love” – 1992, νούμερο ένα σε ολόκληρο τον κόσμο. Το “With Or Without” τραγούδι που έχει να πει πάρα πολλά, το “In The Name Of Love” και μια από τις τελευταίες τους μεγάλες επιτυχίες των τελευταίων χρόνων με τίτλο “Perfect Day” κ.α

Η δισκογραφία του συγκροτήματος U2

 • Boy – 1980.
 • October – 1981.
 • War – 1983.
 • The Unforgettable Fire – 1984.
 • The Joshua Tree – 1987.
 • Rattle And Hum – 1988.
 • Achtung Baby – 1991.
 • Zooropa – 1993.
 • Pop – 1997.
 • All That You Can’t Leave Behind – 2000.
 • How To Dismantle An Atomic Bomb – 2004.
 • No Lime On The Horizon – 2009.
 • Songs Of Innocence – 2014.
 • Songs Of Experience – 2017.

Επίλογος

Την δεκαετία του 80 οι U2 ήρθαν για να ταράξουν τα νερά της rock

U2 το συγκρότημα με τους εκατομμύρια φίλους σε όλο το κόσμο που γέμιζαν και γεμίζουν τα στάδια σε κάθε συναυλία τους. Ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά τους; η φωνή του Bono αλλά και η κιθάρα του Edge. Ιδρυτής του συγκροτήματος ήταν ο Larry Mullen, jr και το αρχικό όνομα ήταν “Feedback” το 1977 μετανομάστηκε σε “The Hype” και λίγο μετά σε “U2”. Ο δρόμος πλέον είχε χαρακτή προς χαρά όλων των μουσικόφιλών.

Το συγκρότημα στην αρχή της μουσικής πορείας του δέχτηκε αρνητική κριτική ότι ο ήχος του έμοιαζε με άλλα συγκροτήματα εκείνης της εποχής. Όμως ο κόσμος είχε άλλη γνώμη καθώς γέμιζε όλα τα στάδια όπου εμφανιζόντουσαν. Το 1987 με το άλμπουμ “The Joshua Tree” το συγκρότημα U2 αγαπήθηκε από τον κόσμο της μουσικής τόσο που ακολούθησαν και οι κριτικές, αφού η κιθάρα και η φωνή του Bono έκαναν πωλήσεις ρεκόρ για εκείνη την εποχή.

Βίντεο συγκροτήματος U2

U2 – With Or Without You (Live in Boston 2001)

U2 - Beautiful Day (Official Music Video)

Σημείωση: Το άρθρο – αφιέρωμα για το συγκρότημα U2, θα ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με την εισροή πληροφοριών και ειδήσεων από όσο το δυνατόν αξιόπιστων πηγών που θα αφορούν το συγκεκριμένο συγκρότημα! Οι συντάκτες απλώς επιμελούνται τις πληροφορίες. Παρακάτω αναγράφονται οι πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το αφιέρωμα.

Μας Είπαν...

Διαβάστε το μήνυμα τους...

"Να μη φοβούνται να εξερευνούν και να εκφράζουν τη σκιά τους"...

Καραμίχος

Ηθοποιός

"Να ακολουθούν την καρδιά τους και να μην κάνουν εκπτώσεις στα θέλω και στην αξιοπρέπεια τους"...

Κρονάκη

Δημοσιογράφος

Σχετική Αρθρογραφία

Frank Sinatra, ο πιο σημαντικός μουσικός καλλιτέχνης όλων των εποχών.

Francis Albert Sinatra, (Frank Sinatra) έχει χαρακτηριστεί από τους...

Steven Wilson, μια σύγχρονη μουσική ιδιοφυΐα.

Γεννημένος το Νοέμβριο του 1967 στο Kingston του Λονδίνου,...

Whitney Houston 1963 – 2012, η χρυσή φωνή της δεκαετίας του ’80.

Γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1963 στην Αμερική και συγκεκριμένα...

Muse: Οι πιο alternative ανάμεσα στους alternative.

Ένα alternative rock συγκρότημα, δημιουργήθηκε το 1994 από μερικούς...

- Read Interesting Site Topics The Most Popular Interview

Amy Winehouse, η φωνή που συνδυάζει Soul, Jazz αλλά και r&b.

Μια από τις νεαρότερες φωνές που κατάφεραν να αφήσουν εποχή είναι αυτή της Amy Winehouse. Το ταλέντο της ήταν εμφανές από τα πρώτα χρόνια της ζωής της, όπως...

Δύο τόσο διαφορετικά γράμματα, και όμως γραμμένα από το ίδιο πρόσωπο.

Όταν ενημερώθηκα ότι υπάρχει αυτή η στήλη σκέφτηκα πως ήταν...

Οι ανθρώπινες σχέσεις σήμερα.

Ανθρώπινες σχέσεις... Μια έννοια, δύο λέξεις, πολλές ερμηνείες και...

- New Post & Article Archive