ΑρχικήΑφιερώματαΜουσική σκηνήΧάρις Αλεξίου, η μεγάλη φωνή.

Χάρις Αλεξίου, η μεγάλη φωνή.

"Το κάθε τραγούδι της ένα νόημα, ένα ταξίδι και η φωνή ο οδηγός. Τράβηξε το ενδιαφέρον μέσα από τα τραγούδια που μόνο αυτή μπορεί να ερμηνεύσει έτσι. Και όλα όσα κατάφερε τα πέτυχε με την αγάπη της για το τραγούδι και την σκληρή δουλεία της"

Η Χάρις Αλεξίου με πραγματικό όνομα Χαρίκλεια Ρουπάκα. Γεννήθηκε στη Θήβα, στις 27 Δεκεμβρίου του 1950. Είναι μία από τις δημοφιλέστερες Ελληνίδες τραγουδίστριες και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ελληνικού τραγουδιού από τη δεκαετία του ΄70. Ένας άνθρωπος που ζει την κάθε στιγμή της ζωής της αλλά κυρίως τις μεγάλες συναυλίες της. 

Έχει ερμηνεύσει πολλές μεγάλες επιτυχίες διαφορετικών μουσικών στυλ (δημοτικά, ρεμπέτικα, παλιά, σύγχρονα και έντεχνα λαϊκά, μπαλάντες). Έχει συνεργαστεί με  τους μεγαλύτερους τραγουδιστές, μουσικοσυνθέτες και στιχουργούς παλαιότερους και νεότερους, είτε δισκογραφικά, είτε σε μουσικές σκηνές, συναυλίες.

Η Χαρίκλεια Ρουπάκα γεννήθηκε στη Θήβα, στις 27 Δεκεμβρίου του 1950

Αξίζει να σημειωθεί το σχόλιο του Στέλιου Καζαντζίδη σε μια από τις συνεντεύξεις του, χαρακτηρίζοντας την φωνή της τραγουδίστριας, ως “μεγάλη φωνή, ότι καλύτερο έχει βγάλει αυτός ο τόπος”.

Έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις

Η Χάρις Αλεξίου είναι στις πρώτες θέσεις μεταξύ μεγάλων Ελλήνων τραγουδιστών όπως, Γιάννης Πάριος και Γιώργος Νταλάρας κυρίως σε πωλήσεις προσωπικών δίσκων από το 1970 έως και σήμερα σύμφωνα μέσα από έρευνες των ανθρώπων της μουσικής.

Η μουσική πορεία της Αλεξίου 

Το 1970 είναι η χρονιά που η 19χρονη Χάρις Αλεξίου πρωτομπαίνει στη δισκογραφία με το τραγούδι “Όταν πίνει μια γυναίκα”. Τότε αρχίζει η μεγάλη καριέρα μιας από τις καλύτερες Ελληνίδες τραγουδίστριες.

Κατά την διάρκεια της δεκαετίας του ’70 ερμήνευσε πολλές ελληνικές επιτυχίες και συμμετείχε σε πολλούς δίσκους διαφορετικών σύνθετων και στιχουργών. Για την ακρίβεια το 1979 ηχογραφεί προσωπικό δίσκο με την εξαίρετη  μπαλάντα “Όλα σε θυμίζουν”. Οι πωλήσεις του δίσκου εκτοξεύτηκαν στα ύψη, έχοντας θεαματική άνοδο στην καριέρα της.

Στη συνέχεια κατά την διάρκεια της δεκαετίας του ’80 διατήρησε το λαϊκό προφίλ της όμως δεν έλειψαν και οι ευαίσθητες ερμηνείες στους δίσκους της. Επίσης την ίδια περίοδο επιστρέφει στις “ρίζες” της, στο δημοτικό τραγούδι. Κάνει πολλές ζωντανές συναυλίες και συνεργασίες που την βοηθούν έντονα ακολουθώντας ανοδική πορεία στην καριέρα της. Ένα από τα πιο αγαπημένα και μαγικά τραγούδια της δεκαετίας αυτής είναι η μπαλάντα “Πίστα από φώσφορο”.

Η Χάρις Αλεξίου και το στίγμα της

Το 1970 είναι η χρονιά που η 19χρονη Χάρις Αλεξίου πρωτομπαίνει στη δισκογραφία με το τραγούδι “Όταν πίνει μια γυναίκα”

Με το πέρασμα των χρόνων παρατηρούμε όλο και περισσότερο την μεγάλη άνοδο της Χάρις Αλεξίου στον χώρο του τραγουδιού. Συνεχίζει από την δεκαετία του ’90 μέχρι και το 2009 να ηχογραφεί καινούργιους δίσκους όπως ο “Δι ευχών” κ.α. εγκαινιάζοντας την ενασχόληση της με ένα διαφορετικό ύφος μουσικής με ροκ, και έντεχνες επιρροές. 

Για την ακρίβεια ο συγκεκριμένος δίσκος συζητήθηκε, επικρίθηκε στο τέλος όμως αγαπήθηκε όσο λίγοι από τους δίσκους της καριέρας της. Καταφέρνει την ίδια δεκαετία (του ’90) να παρουσιαστεί ως ολοκληρωμένη δημιουργός με τον δίσκο “Οδός Νεφέλης 88” γράφοντας η ίδια την μουσική και τους στίχους σε 10 από τα 12 τραγούδια της.

Και όμως δεν έχει τελειώσει εκεί η καριέρα της, πραγματοποιεί μεγάλες και αξιοθαύμαστες συναυλίες με μεγάλο κοινό (2008 – 2010). Είναι από τις λίγες Ελληνίδες τραγουδίστριες που πραγματοποιεί Ευρωπαϊκή περιοδεία και το Μάιο του 2011 βραβεύεται με “Una vita per la musica – Giglio d’Oro” (“Μια ζωή για τη μουσική”), από το Ίδρυμα “Premio Galileo 2000”. 

Ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια που περιλαμβάνεται σε αυτήν την περίοδο (2009) είναι και η μπαλάντα “Ο άνθρωπος μου”. Η Χάρις Αλεξίου συνεχίζει ακόμα και σήμερα να μας χαρίζει τραγούδια και δίσκους κάνοντας όλους όσους αγαπούν την καλή μουσική ευτυχισμένους.

Υπάρχουν πολλοί, καλοί και λατρεμένοι δίσκοι με αγαπημένα τραγούδια όμως θα σας προτείνω κάποιους σύμφωνα με τα τραγούδια που αρέσουν σε εμένα.

Επιλεγμένη δισκογραφία της Χάρις Αλεξίου. 

  • “Η αγάπη θα σε βρει όπου και να’σαι” – (2009).
  • “Χάρις Αλεξίου”: Αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο – (2007).
  • “Γυρίζοντας τον κόσμο και ένα φιλί του κόσμου” – (2006).
  • “Ανθολόγιο” – (2004).
  • “Ως την άκρη του ουρανού σου” – (2003).
  • “Χάρις Αλεξίου 2” – (1976).

Η Προσωπική Ζωή της Χάρις Αλεξίου 

Κατάφερε από μικρή ηλικία να αναγνωριστεί και να αγαπηθεί χωρίς αθέμιτα μέσα παρά μόνο με την “μεγάλη φωνή” της

Η προσωπική της ζωή μπορεί να χαρακτιρίστει με 2 λέξεις, απλή και ήρεμη. Έχει κάνει δυο γάμους με τον Αχιλλέα Θεοφίλου και τον Σωτήρη Μπασιάκο. Έχει υιοθετήσει ένα γιο τον Μάνο, ο οποίος πήρε το όνομα του από τον αγαπημένο της φίλο Μάνο Λοΐζο (μουσικοσυνθέτης).

Δεν θέλησε να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας μέσα από την προσωπική της ζωή αλλά μέσα από την δουλεία της, το οποίο και κατάφερε.

Ο Επίλογος 

H Χάρις Αλεξίου μια από τις καλύτερες Ελληνίδες τραγουδίστριες, έχει καταφέρει τόσα στην καριέρα της αλλά πάνω από όλα στις καρδιές μας. Οι περισσότεροι που ακούν τα τραγούδια της νιώθουν την μεγάλη αγάπη που έχει αυτός ο άνθρωπος γι’αυτό που κάνει. Κατάφερε από μικρή ηλικία να αναγνωριστεί και να αγαπηθεί χωρίς αθέμιτα μέσα παρά μόνο με την “μεγάλη φωνή” της.

Το κάθε τραγούδι της ένα νόημα, ένα ταξίδι και η φωνή ο οδηγός. Τράβηξε το ενδιαφέρον μέσα από τα τραγούδια που μόνο αυτή μπορεί να ερμηνεύσει έτσι. Και όλα όσα κατάφερε τα πέτυχε με την αγάπη της για το τραγούδι και την σκληρή δουλεία της. Η καριέρα της θεαματική, οι δίσκοι αμέτρητοι, οι πωλήσεις τεράστιες παρόλα αυτά παρέμεινε απλή, ταπεινή και μοναδική.

Βίντεο Χάρις Αλεξίου

Χάρις Αλεξίου - Ένα Φιλί | Haris Alexiou - Ena fili | Official Video Clip HD
Χάρις Αλεξίου - Θεός αν είναι (Γυρίζοντας τον κόσμο Live)

Σημείωση:Το άρθρο, αφιέρωμα για την Χάρις Αλεξίου, θα ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με την εισροή πληροφοριών και ειδήσεων από όσο το δυνατόν αξιόπιστων πηγών που θα αφορούν το συγκεκριμένο καλλιτέχνη!!! Οι συντάκτες απλώς επιμελούνται τις πληροφορίες. Παρακάτω αναγράφονται οι πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το αφιέρωμα. 

Μας Είπαν...

Διαβάστε το μήνυμα τους...

"Να μη φοβούνται να εξερευνούν και να εκφράζουν τη σκιά τους"...

Καραμίχος

Ηθοποιός

"Να ακολουθούν την καρδιά τους και να μην κάνουν εκπτώσεις στα θέλω και στην αξιοπρέπεια τους"...

Κρονάκη

Δημοσιογράφος

Σχετική Αρθρογραφία

Frank Sinatra, ο πιο σημαντικός μουσικός καλλιτέχνης όλων των εποχών.

Francis Albert Sinatra, (Frank Sinatra) έχει χαρακτηριστεί από τους...

Steven Wilson, μια σύγχρονη μουσική ιδιοφυΐα.

Γεννημένος το Νοέμβριο του 1967 στο Kingston του Λονδίνου,...

Whitney Houston 1963 – 2012, η χρυσή φωνή της δεκαετίας του ’80.

Γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1963 στην Αμερική και συγκεκριμένα...

Muse: Οι πιο alternative ανάμεσα στους alternative.

Ένα alternative rock συγκρότημα, δημιουργήθηκε το 1994 από μερικούς...

- Read Interesting Site Topics The Most Popular Interview

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, 5 Ιουνίου.

Από το 1972 έχει καθιερωθεί η συγκεκριμένη ημέρα, (5 Ιουνίου), από τα Ηνωμένα Έθνη, ο σκοπός είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου για την προστασία του πλανήτη. Πρέπει ο...

Είμαι 17 χρονών και η ζωή μου δεν είναι οι πανελλήνιες.

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς μπήκα...

Η ζωή μέσα από τα μάτια ενός αδέσποτου.

Πόσες φορές έχουμε έρθει αντιμέτωποι με γατάκια και σκυλάκια...

- New Post & Article Archive