
H Χελώνα Caretta Caretta στη ζωή μας: Μια Κραυγή για Προστασία.
"Η Σύγκρουση Ανθρώπου και Φύσης στις Παραλίες της Ελλάδας και η Αγωνία για το Μέλλον ενός Εμβληματικού Είδους"
Είναι τόσο όμορφο να βλέπεις γύρω σου όλα αυτά που έχουν δημιουργηθεί για εμάς τους ανθρώπους, και τόσο λυπηρό να παρακολουθείς αυτή την ομορφιά να καταστρέφεται από τη βλακώδη συμπεριφορά μας. Μιλάω για τη φύση και, κυρίως, για τα πλάσματα που την περιβάλλουν.
Θέλω να μιλήσω και να καταγγείλω την συμπεριφορά των απλών, καθημερινών ανθρώπων – όχι μόνο αυτών που κατέχουν την εξουσία, οι οποίοι, χωρίς αμφιβολία, φέρουν τεράστια ευθύνη για την κατάσταση του πλανήτη μας. Θέλω να εστιάσω σε εμάς.
Το θέμα μου είναι η χελώνα Caretta Caretta και η κατάσταση που επικρατεί στις περισσότερες παραλίες της Ελλάδας, ειδικά στα νησιά του Ιονίου και στις ακτές της Πελοποννήσου. Εκεί, η Caretta Caretta βγαίνει στην ξηρά για να γεννήσει τα αυγά της. Έχω τη χαρά κάθε καλοκαίρι, εδώ και πολλά χρόνια, να ταξιδεύω σε αυτά τα μέρη και αυτό που αντικρίζω με στεναχωρεί βαθύτατα.

Οι Δύο Όψεις του Νομίσματος: Αδιαφορία και Αυταπάρνηση
Παρατηρώ δύο διαφορετικούς κόσμους. Από τη μία, βλέπω αφιλοκερδείς εθελοντές να περπατούν χιλιόμετρα παραλιών κάθε βράδυ για να εντοπίσουν φωλιές της χελώνας Caretta Caretta και να τις σηματοδοτήσουν. Αυτά τα σημάδια προειδοποιούν τους λουόμενους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αυτά τα σημεία, που, ας σημειωθεί, είναι μικροσκοπικά σε έκταση (περίπου 1×1 μέτρο).
Υπάρχουν, όμως, και φωτεινές εξαιρέσεις: παραλίες και άνθρωποι που με έχουν εκπλήξει με την ευαισθησία τους. Γίνονται πραγματικοί σωματοφύλακες αυτών των φωλιών, προστατεύοντάς τες με τιμή. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα δυστυχώς έχω δει σε πολλές άλλες παραλίες, όπου οι φωλιές καταστρέφονται για… πλάκα, ή, όπως συχνά συμβαίνει, από οικονομικά συμφέροντα.
Είναι προφανές πως υπάρχουν και απολίτιστοι, αμόρφωτοι άνθρωποι που παρακολουθούν τα παιδιά τους να ξεθάβουν αυγά και να παίζουν “αυγοπόλεμο”, και αντί να τους εξηγήσουν τη σημασία της προστασίας, τους επιδοκιμάζουν. Όλα αυτά διαδραματίζονται μπροστά στα μάτια πολλών λουομένων, χωρίς καμία απολύτως αντίδραση. Είναι πραγματικά απίθανο πώς εμείς οι άνθρωποι μπορούμε να κάνουμε ταυτόχρονα τόσα καλά και τόσο κακά.
Η Σύγκρουση: Αδιαφορία vs. Συμφέρον
Η μία περίπτωση μπορεί να χαρακτηριστεί ως απλή άγνοια ή αδιαφορία, ενώ η άλλη φέρει τη σφραγίδα του συμφέροντος, καθώς πίσω της κρύβεται το χρήμα. Πολλές παραλίες, δυστυχώς, εκμεταλλεύονται αλόγιστα για το κέρδος, σαν να αποτελούν ιδιωτικό κτήμα.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ενοικιαζόμενες ομπρέλες. Ιδιοκτήτες συνεργάζονται με δήμους, γεμίζοντας την παραλία από άκρη σε άκρη με ομπρέλες – όσο περισσότερες, τόσο μεγαλύτερο το κέρδος. Το πρόβλημα προκύπτει όταν μια χελώνα εμφανιστεί και αφήσει τα αυγά της σε μια τέτοια παραλία.
Παρόλο που οι ομάδες εθελοντών εντοπίζουν πολλές φωλιές και προσπαθούν να προειδοποιήσουν για την παρουσία των αυγών, δεν μπορούν να είναι παντού και να λειτουργούν ως “αστυνόμοι”.
Το αποτέλεσμα; Την επόμενη μέρα, τα αυγά έχουν αφαιρεθεί και βρίσκονται σπασμένα μόλις λίγα μέτρα μακριά (από ποιόν άραγε;). Αυτή είναι η “προειδοποίηση” προς τις χελώνες ότι εκεί “απαγορεύονται” οι γεννήσεις.
Αυτά τα δύο σκηνικά διαδραματίστηκαν μπροστά στα δικά μου μάτια, μάλιστα στην ίδια, ιδιαίτερα τουριστική, παραλία. Δυστυχώς, δεν μπορώ να αναφέρω το όνομά της, καθώς συχνά, αντί να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι, λογοδοτούν οι καταγγέλλοντες.

Τι Μπορούμε να Κάνουμε: Συμμετοχή και Ευαισθητοποίηση
Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να προσπαθούμε και να συμμετέχουμε στη μάχη ανάμεσα στη χελώνα Caretta Caretta και τον απολίτιστο άνθρωπο, που με κάθε τρόπο προσπαθεί να την αφανίσει.
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε όλους εκείνους τους ανθρώπους που περπατούν χιλιόμετρα καθημερινά φροντίζοντας τις Caretta Caretta. Μπορούμε να το κάνουμε με απλούς τρόπους:
- Ενημερώνοντας όταν βλέπουμε μια χελώνα να προσπαθεί να επιβιώσει.
- Καταγγέλλοντας την απαράδεκτη συμπεριφορά ανθρώπων.
- Διαδίδοντας το μήνυμα μέσω site, blogs, ή και προσωπικών κύκλων.
Ένας τέτοιος σημαντικός χώρος είναι ο ΑΡΧΕΛΩΝ, ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Για περισσότερες πληροφορίες και τρόπους συμμετοχής, μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα τους: www.archelon.gr.
Ας προσπαθήσουμε όλοι να γίνουμε “τα μάτια” όλων αυτών των ανθρώπων. Ας αυξήσουμε τον αριθμό των ανθρώπων που προστατεύουν και φροντίζουν τη χελώνα Caretta Caretta.
Σημείωση: Ο συντάκτης του άρθρου θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.
Με τον όρο “ανακύκλωση” εννοούμε την διαδικασία επαναχρησιμοποίησης πρώτων υλών, δηλαδή την επεξεργασία συγκεκριμένων απορριμμάτων για την δημιουργία νέων προϊόντων. Μερικά από αυτά είναι [...]
Ήταν βράδυ και διάβαζα όταν χτύπησε το κινητό μου και ξεκίνησε μια ατέλειωτη συζήτηση γεμάτη σκέψεις, προβληματισμούς, αγωνία και στενοχώρια για το τι συμβαίνει [...]
Κάθε χρόνο, στις 5 Ιουνίου, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος μας υπενθυμίζει κάτι θεμελιώδες: το μέλλον του πλανήτη μας είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις δικές [...]