Μάνος Σύρμας: “Η μουσική είναι παιδεία. Εξελίσσει και καλλιεργεί τον άνθρωπο”

"Μάνος Σύρμας, ένας νέος χαρισματικός τραγουδιστής με ξεχωριστή χροιά γεμάτη συναίσθημα. Μας συστήνεται μέσα από την διασκευή “θα μπορούσες” σε συνεργασία με την Panik"

Συνέντευξη με τον Μάνο Σύρμα, ένας πολλά υποσχόμενος καλλιτέχνης με εξαιρετικές ερμηνείες, όπλο του; Η ξεχωριστή χροιά γεμάτη συναίσθημα. Γράφει μουσική και στίχους, παίζει κιθάρα και κάνει μαθήματα φωνητικής ενώ ήδη διαθέτει πτυχίο ψυχολογίας. Ο Μάνος Σύρμας έχει ήδη γοητεύσει το κοινό μέσα από τις ζωντανές του εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές αλλά και σε τηλεοπτικές εκπομπές. Mας συστήνεται δισκογραφικά μέσα από την διασκευή “θα μπορούσες”.

Στην συνέντευξη που μας παραχώρησε μας αποκαλύπτει πως από 3 ετών έδειξε την κλίση του προς την μουσική. Μας μιλά για τα όνειρά του αλλά και για τις προσδοκίες του. Ισχυρίζεται πως, ακόμα και αν έχεις ταλέντο, χρειάζεται δουλειά, προσπάθεια και επιμονή για την εξέλιξη, επιτυχία. Πιστεύει ότι η μουσική εξελίσσει και καλλιεργεί τον άνθρωπο και την παρομοιάζει σαν γέφυρα επικοινωνίας με τον συναισθηματικό μας κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΣΥΡΜΑ

Πότε ήταν η πρώτη σου επαφή με το τραγούδι;  

Από πολύ μικρός δηλαδή από την ηλικία των τριών περίπου χρόνων άρχισα να δείχνω ενδιαφέρον για τη μουσική και το τραγούδι. Ζητούσα από τους γονείς μου να μου αγοράσουν παιχνίδια όπως κιθάρες και μικρόφωνα (ψεύτικα). Κυρίως για αυτά ενδιαφερόμουν Και περνούσα πολλές ώρες μέσα στο σπίτι παίζοντας με αυτά και έκανα ότι τραγουδάω σε κόσμο.

Έκανε εντύπωση το γεγονός ότι σ’ αυτή την ηλικία μπορούσα να θυμάμαι τα λόγια και να τραγουδάω κάποια τραγούδια όπως μπορεί βέβαια ένα μικρό παιδί να τραγουδήσει και να αρθρώσει τις λέξεις. Εκεί οι γονείς μου κατάλαβαν ότι υπάρχει μία κλίση προς τη μουσική

Ένας πολλά υποσχόμενος καλλιτέχνης, μας συστήνεται δισκογραφικά μέσα από την διασκευή “θα μπορούσες”

Πότε ένιωσες ότι έχεις καλλιτεχνική φλέβα; Τελικά αυτό κληρονομείται; 

Μάλλον το κατάλαβα περίπου στην ηλικία των 7 ετών, εκεί άρχισα να ζητάω από τους γονείς μου να κάνω μαθήματα κιθάρας. Και κάπως έτσι ξεκίνησε, όσο περνούσαν τα χρόνια ήθελα να ασχολούμαι και με άλλα μουσικά όργανα και στην πορεία στο σχολείο ξεκίνησα να συμμετέχω στις μουσικόθεατρικές ομάδες.  

Δεν ξέρω αν τελικά αυτό κληρονομείται. Πιστεύω πως όλοι οι άνθρωποι έχουν την μουσική μέσα τους. Τα ταλέντα ξεδιπλώνονται μέσα από το περιβάλλον, τα ερεθίσματα και διαμορφώνονται και αναπτύσσονται μέσα από την εκπαίδευση, την προσπάθεια και την επιμονή! Σίγουρα μπορεί να έχει κάποιος έμφυτο ένα ταλέντο λόγου χάρη μια καλή φωνή, Αλλά πιστεύω ότι το κομμάτι της προσπάθειας και της δουλειάς είναι αναγκαίο. 

Ο Μάνος Σύρμας έχει σπουδάσει ψυχολογία, παίζει κιθάρα κάνει μαθήματα φωνητικής αλλά και γράφει στίχους και μουσική, διαβάζουμε στο βιογραφικό σου. “Παιδεία – Μουσική”: Κατά πόσο αυτές οι έννοιες είναι συνυφασμένες για σένα;  

Θεωρώ ότι αυτές οι δύο έννοιες είναι άρρηκτα συνυφασμένες. Η μουσική είναι παιδεία. Εξελίσσει και καλλιεργεί τον άνθρωπο. Δεν είναι τυχαίο που από τα αρχαία χρόνια αποτελεί σημαντικό μέρος της εκπαίδευσης των παιδιών. Τα οφέλη της είναι πολυδιάστατα και δρα σαν γέφυρα επικοινωνίας με το συναισθηματικό μας κόσμο που είναι κάτι πολύ σημαντικό. 

Υπάρχουν καλλιτέχνες που έχουν επιδράσει θετικά στη μουσική σου πορεία; Εάν ναι, ανάφερέ μας μερικούς.  

Από μικρός ακούω πολλά είδη μουσικής και ξένης και ελληνικής και έτσι έχω ακούσει αλλά και μελετήσει πάρα πολλούς καλλιτέχνες. Θεωρώ πως κάθε καλλιτέχνης που έχω ακούσματά του, έχει έχει θετική επίδραση σε αυτό που κάνω. Όλοι οι καλλιτέχνες έχουν κάποια στοιχεία που τους κάνουν ξεχωριστούς. 

Έχεις κάνει διασκευή το τραγούδι “Θα μπορούσες” σε μουσική Γιώργου Σαμπάνη και στίχους Νίκου Γρίτση. Πώς προέκυψε αυτή η διασκευή, γιατί το συγκεκριμένο τραγούδι; 

Το τραγούδι αυτό μου το πρότεινε ο Νίκος Γρίτσης. Πίστευε το συγκεκριμένο τραγούδι και θεώρησε πως θα μου ταιριάζει, ότι είναι πάνω μου. Στη συνέχεια εγώ άκουσα το τραγούδι, το μελέτησα και με άγγιξε. Ήθελα να το πω, και αποφασίσαμε με την Panik ότι θα είναι το πρώτο. 

Η ερμηνεία σου είναι ομολογουμένως για εμάς που την ακούσαμε εντυπωσιακή. Πόσο δύσκολο ήταν για εσένα να καταφέρεις να φτάσεις σε αυτό το επίπεδο, ποια συνταγή ακολούθησες;

Σας ευχαριστώ πολύ. Χαίρομαι που ακούω ότι αρέσει ερμηνεία μου! Εκτός από την μελέτη και τα μαθήματα φωνητικής πολύ σημαντικό κομμάτι της ερμηνείας πιστεύω είναι ότι ένιωσα το τραγούδι και ότι με άγγιξε. 

Το “Θα μπορούσες” είναι το τραγούδι με το οποίο ουσιαστικά συστήνεσαι στη μουσική σκηνή και κυκλοφορεί με την υπογραφή της Panik Records, συνοδευόμενο από το σχετικό video clip. Τι σηματοδοτεί για σένα το “Θα μπορούσες”; 

Είναι ένα τραγούδι που ξυπνάει πολλά συναισθήματα σε κάποιον. Αυτό για μένα είναι πολύ σημαντικό γιατί ίσως στην εποχή που ζούμε λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής να έχουμε έλλειψη συναισθημάτων. Κάτι πολύ σημαντικό επίσης είναι ότι αυτό το τραγούδι γεννήθηκε από τη συνεργασία Του Γιώργου Σαμπάνη με το Νίκου Γρίτση οι οποίοι είναι κορυφαίοι στο είδος τους. Αισθάνομαι τυχερός που το ξεκίνημα μου έχει την υπογραφή τους Και τους ευχαριστώ γι’ αυτό, όπως και την PANIK records για την ευκαιρία που μου έδωσε σε αυτό το ξεκίνημα. 

Το “Θα μπορούσες” είναι ένα δύσκολο ερμηνευτικά τραγούδι καθώς το συναίσθημα παίζει τον κύριο ρόλο. Ποια είναι πιστεύεις η πιο δυνατή στιγμή του; (μια λέξη, μια φράση – έκφραση – η μια έννοια);  

Όλες οι φράσεις είναι πολύ φορτισμένες συναισθηματικά. Αν πρέπει να πω ότι κάποια φράση κάνει την πιο δυνατή στιγμή του είναι το “μόνο εσύ θα μπορούσες, μόνο”. Πως γίνεται μόνο ένας συγκεκριμένος άνθρωπος, να μπορεί να αλλάζει όλη σου τη ζωή; Πως γίνεται από αυτόν τον συγκεκριμένο άνθρωπο να εξαρτάται η Ευτυχία και το χαμόγελο σου; Αυτό είναι η αγάπη και ο έρωτας που υπάρχουν μέσα σε αυτό το τραγούδι και σε αυτή τη φράση που για μένα είναι η πιο έντονη. 

Τι ρόλο παίζουν στη ζωή σου, αλλά και στη μουσική σου πορεία, τα μαθήματα φωνητικής και μια κιθάρα;  

Πολύ σημαντικό ρόλο και τα δύο. Ένας τραγουδιστής μοιάζει με έναν αθλητή που κάνει γυμναστική για να πετύχει τους στόχους του. Όσο αφήνει το σώμα του χωρίς γυμναστική τόσο θα τον αφήνει κι αυτό πίσω. Αντίθετα όσο γυμνάζεται τόσο θα εξελίσσεται στο άθλημά του. Έτσι είναι και τα μαθήματα φωνητικής στον τραγουδιστή για μένα, η βάση της εξέλιξης της φωνής.

Η κιθάρα είναι όπως λέω συχνά η σύντροφος μου. Είναι ένα μέσο επικοινωνίας, έκφρασης συναισθημάτων και δημιουργίας για μένα, ασχολούμαι και παίζω από πολύ μικρός και δεν μπορώ να με φανταστώ να ζω χωρίς μία κιθάρα Και χωρίς μουσικά όργανα γενικότερα. 

Τι δυνατότητες έχει να εξελιχθεί ένας νέος μουσικός, τραγουδοποιός στη χώρα μας, πιστεύεις ότι του δίνονται οι ευκαιρίες; 

Πιστεύω ότι δίνονται ευκαιρίες γενικά Και σε Συνάρτηση με σκληρή δουλειά και αγάπη γι’ αυτό που κάνεις φέρουν αποτέλεσμα. 

Εκτός από τη μουσική με τι άλλο σου αρέσει να ασχολείσαι στον ελεύθερο σου χρόνο;  

Στον ελεύθερό μου χρόνο μου αρέσει να ασχολούμαι με τη γυμναστική και συγκεκριμένα με το άθλημα της πυγμαχίας. Μου αρέσουν οι εκδρομές και βόλτες στη φύση με φίλους και την οικογένεια μου. Επίσης ασχολούμαι και με τον εθελοντισμό, είναι κάτι πολύ σημαντικό γιατί στις μέρες μας πολλοί άνθρωποι έχουν ανάγκη και το συναίσθημα του να προσφέρεις και να βοηθάς το συνάνθρωπο είναι μοναδικό. στον ελεύθερό μου χρόνο επίσης διαβάζω, κυρίως ψυχολογία, είναι κάτι που σπούδασα και μου αρέσει πολύ, καθώς κάνω και μεταπτυχιακό στην κλινική ψυχολογία. 

Τι είναι αυτό που ονειρεύεται ο Σύρμας, αλλά δεν το έχει πραγματοποιήσει ακόμα; Τι προσδοκίες έχεις για το μέλλον;  

Είναι ωραίο να έχεις όνειρα και προσδοκίες. Θέλω να εξελίσσομαι ως άνθρωπος, να είμαι ευτυχισμένος και χαρούμενος με αυτά που κάνω και τις επιλογές μου Και να μπορέσω να κάνω μία καριέρα πάνω σ’ αυτό που αγαπώ και θέλω από μικρό παιδί, το τραγούδι.  

Ποιο μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στους νέους μέσα από το Young People.GR; 

να μη σταματήσουν ποτέ να ονειρεύονται, να παλεύουν για τους στόχους τους και τα θέλω τους Και να ζουν με συναισθήματα

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ “ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ”

Μάνος Σύρμας - Θα Μπορούσες - Official Music Video

Το “Θα μπορούσες” κυκλοφορεί από τα ψηφιακά καταστήματα μουσικής από την Panik Records

Σημείωση: Για την πραγματοποίηση της συνέντευξης του Μάνου Σύρμα συνεργάστηκαν: Στην επιμέλεια η ομάδα έκφρασης και υλοποίησης ενώ στην σύνταξη των ερωτήσεων η Αθηνά Μιλτιάδη – Δήμητρα (Mika) Αλεξανδροπούλου. Ευχαριστούμε τον Μάνο Σύρμα και την δισκογραφική Panik Records και ειδικότερα τον K. Βαγγέλη Θεοδώρου για την πραγματοποίηση της συνέντευξης.

Δημοφιλείς Συνεντεύξεις