Μαρία Βακάλη: “Tο ρεμπέτικο ενέχει έναν ρομαντισμό και μια αμεσότητα”
"Συνέντευξη με την Μαρία Βακάλη, ερμηνεύτρια του ρεμπέτικου αλλά και του παραδοσιακού τραγουδιού"
Με καταγωγή από τη Λέσβο και γεννημένη σε ένα σπίτι που η μουσική ήταν διάχυτη, ήταν φυσικό επόμενο να προκύψει το ενδιαφέρον της για το τραγούδι και συγκεκριμένα με το ρεμπέτικο. Θεωρεί πως το ρεμπέτικο ενέχει έναν ρομαντισμό και μια αμεσότητα. Μέσα από πολλούς τραγουδιστές ξεχωρίζει, ακούει, θαυμάζει και μελετά τη Μαριάννα Παπαμακαρίου, την Ανατολή Μαριόλα και τη Σεμέλη Παπαβασιλείου.
Πιστεύει πως είναι δύσκολο να αναδειχθεί μια μουσική που δεν ακολουθεί την τάση της εποχής ή λόγω του ανταγωνισμού και των δημοσίων σχέσεων. Μας παρουσιάζει το δικό της σκεπτικό σε σχέση με το εάν μέσα από την παραδοσιακή μουσική διαφυλάσσονται οι ρίζες ενός λαού. Θεωρεί πως όποιος έχει επαφή με τη μουσική, με οποιοδήποτε τρόπο, αποκτά ευαισθησία και συνείδηση!
Μας αποκαλύπτει ότι της αρέσει να πειραματίζεται σε είδη παραδοσιακού τραγουδιού! Πιστεύει πως η μελέτη είναι αυτή που μπορείς να ελέγξεις και μπορεί να σε κάνει καλύτερο στην πορεία σου ως καλλιτέχνης. Νιώθει ευχαριστημένη από τη μουσική της πορεία ως τώρα γιατί βλέπει να πραγματοποιούνται οι προσδοκίες της με αργό και σταθερό ρυθμό. Το μήνυμα της σε εμάς είναι να είμαστε ο εαυτός μας και να τολμάμε!!!
Διαβάστε την συνέντευξη της Μαρίας Βακάλη
Πώς προέκυψε το ενδιαφέρον σου για το τραγούδι;
Το τραγούδι ήρθε στη ζωή μου πολύ φυσικά μιας και μεγάλωσα στη Λέσβο, φημισμένη για την παράδοση της στην μουσική και όχι μόνο. Εκτός αυτού υπήρχαν επιρροές και μέσα από το ίδιο το σπίτι, αφού ο πατέρας μου ασχολούνταν κι εκείνος με το τραγούδι, οπότε μου ήταν οικείο.
Τί σε έκανε να προτιμήσεις, κατά κύριο λόγο, το ρεμπέτικο και όχι κάποιο άλλο είδος μουσικής;
Πιστεύω πως η φωνή μου αλλά και εγώ σαν άνθρωπος μπορώ να υποστηρίξω το συγκεκριμένο είδος. Πιθανότατα αυτό να συμβαίνει και λόγω των ακουσμάτων όπως προανέφερα. Επίσης μου αρέσει και το νιώθω πια κομμάτι μου, οπότε ήταν φυσικό επόμενο να ασχοληθώ με αυτό.
Ποια ήταν τα μουσικά σου ακούσματα στην παιδική σου ηλικία;
Μέσα στο σπίτι ακούγονταν κυρίως λαϊκά τραγούδια αλλά και ελαφρολαϊκά και ποπ της εποχής. Ωστόσο στο περιβάλλον του νησιού κυριαρχούσε η παραδοσιακή μουσική και στο πλαίσιο των πολλών εκδηλώσεων που διοργανώνονταν, ακούγονταν παραδοσιακά, σμυρνέικα, νησιωτικά. Οπότε θα έλεγα μία μίξη αυτών.
Θεωρείς ότι το ρεμπέτικο είναι αρκετά διαδεδομένη μουσική στην Ελλάδα;
Πιστεύω πως έχει κάνει ένα μικρό άνοιγμα η νέα γενιά προς το ρεμπέτικο αλλά δεν είναι αρκετά διαδεδομένη. Μιλώ συγκριτικά με την ποπ και την ελαφρολαϊκή σκηνή. Ίσως να οφείλεται στο ότι το συγκεκριμένο είδος μουσικής και ό,τι εκφράζει, δεν αντιπροσωπεύει την εποχή μας. Επίσης πολλοί ακούν «ρεμπέτικο» και το συνδέουν με ουσίες και πιώματα και αυτή ιδέα να τους απωθεί. Ωστόσο το ρεμπέτικο δεν είναι μόνο αυτό. Για μένα ενέχει έναν ρομαντισμό και μια αμεσότητα που μου λείπει σήμερα.
Ποιο πιστεύεις πως είναι το μέλλον του συγκεκριμένου είδους μουσικής;
Θέλω να πιστεύω πως αφού υπάρχουν νέα παιδιά που μελετούν και παίζουν αυτή τη μουσική, θα διατηρηθεί το κοινό που ακούει ρεμπέτικα στο επίπεδο που είναι σήμερα!
Θα ήθελες να μας αναφέρεις 2-3 τραγουδιστές που είναι για σένα κορυφαίοι και για πιο λόγο;
Θα ήθελα να πω πολλές και πολλούς! Ωστόσο θα πω την Μαριάνα Παπαμακαρίου, την Ανατολή Μαριόλα και την Σεμέλη Παπαβασιλείου! Τις θεωρώ κορυφαίες στο είδος τους, άρτιες φωνές όπως και θαυμάζω όλη την καλλιτεχνική τους υπόσταση. Μου αρέσει να τις ακούω και τις μελετάω!
Πιστεύεις ότι υπάρχουν τραγούδια που αν κυκλοφορούσαν άλλη εποχή θα είχαν μεγαλύτερη ή λιγότερη επιτυχία;
Γενικά πιστεύω πως ζούμε σε μία εποχή που δεν είναι τόσο εύκολο να γίνει ένα κομμάτι επιτυχία στον ίδιο βαθμό που γινόταν παλιά. Σε κάθε εποχή αλλάζουν και τα κριτήρια για ένα επιτυχημένο κομμάτι.
Είναι δύσκολο να αναδειχθεί μια μουσική που δεν ακολουθεί την τάση της εποχής και λόγω του ανταγωνισμού αλλά και των δημοσίων σχέσεων. Σήμερα νιώθω πως η πολλή πληροφορία που προσφέρεται στο κοινό, το κάνει αχόρταγο. Υπάρχουν διαμάντια σήμερα που δεν ακούγονται στο ευρύ κοινό.
Πιστεύεις ότι μέσα από την παραδοσιακή μουσική διαφυλάσσει ο κάθε λαός τις ρίζες του;
Σίγουρα υπάρχουν στοιχεία του κάθε λαού στην μουσική του. Δεν μπορώ να πω αν διαφυλάσσονται οι ρίζες. Θα έλεγα πως με κάποιον τρόπο διαδίδονται στοιχεία τους στις επόμενες γενιές.
Το ποσοστό των νέων που ακούν παραδοσιακή μουσική είναι μικρότερο σε σχέση με εκείνο της μουσικής σκηνής του σήμερα. Καθώς υπάρχει εξέλιξη, η μουσική δεν μπορεί να μην ακολουθήσει. Πάντως βλέπω ότι γίνονται και απόπειρες διασκευών και είναι κι αυτός ένας τρόπος διάδοσης πιστεύω.
«Παιδεία – Μουσική»: Κατά πόσο αυτές οι έννοιες είναι συνυφασμένες για σένα;
Αρκετά συνυφασμένες θα έλεγα. Πιστεύω πως ακούγοντας ή και ασχολούμενοι με τη μουσική με οποιονδήποτε τρόπο, δημιουργείται ευαισθησία και συνείδηση.
Έχεις ερμηνεύσει, ασχοληθεί με άλλα είδη μουσικής;
Δεν έχω ασχοληθεί με άλλα είδη. Νιώθω πως χρειάζεται πολλή μελέτη για να διαμορφώσεις άλλο ύφος τραγουδίσματος, όπως ας πούμε jazz ή ποπ. Ωστόσο μου αρέσει να πειραματίζομαι σε είδη παραδοσιακού τραγουδιού!
Έμφυτο ταλέντο ή σκληρή εργασία; Ή ο συνδυασμός και των δύο μπορούν να έχουν αποτέλεσμα, την καλή πορεία ενός καλλιτέχνη; Ποια είναι η άποψή σου;
Σίγουρα συμβάλουν και τα δύο στο να ξεχωρίσει ένας καλλιτέχνης! Βέβαια το ταλέντο ή θα σου τύχει ή δεν θα σου τύχει. Η μελέτη είναι κάτι που μπορείς να ελέγξεις και μπορεί να σε κάνει κάθε φορά ακόμα καλύτερη.
Γεννήθηκες και μεγάλωσες στο νησί της Λέσβου. Πόσο εύκολη ήταν η προσαρμογή σου εδώ στην Αθήνα;
Στην Αθήνα ήρθα συστημένη, αν μπορώ να το πω έτσι. Ήμουν στα Ιωάννινα για σπουδές και όταν αποφάσισα να έρθω, με βοήθησαν φίλοι έτσι ώστε να δικτυωθώ. Είμαι περίπου πέντε χρόνια εδώ και νιώθω ευχαριστημένη από την μουσική μου πορεία ως τώρα γιατί βλέπω να πραγματοποιούνται οι προσδοκίες μου με αργό και σταθερό ρυθμό.
Τι προτιμάς να κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου;
Μου αρέσει πολύ να βρίσκομαι με την παρέα μου, είτε έξω για να ακούσουμε μουσική είτε σε σπίτια. Επίσης μου αρέσει να φτιάχνω χειροτεχνίες. Πέρα από αυτά θα διαβάσω βιβλία, θα πάω σινεμά ή θα λιώσω στο Netflix χαχα!
Υπάρχει κάτι που σε ανησυχεί σε σχέση με το επάγγελμα του τραγουδιστή;
Νομίζω η ανησυχία πολλών τραγουδιστών και τραγουδιστριών είναι το να περάσουν αυτό που τραγουδούν εκείνη τη στιγμή, στον κόσμο. Εγώ αυτόν τον καιρό τραγουδώ σε μαγαζιά που προσφέρουν φαγητό και όπως λέμε με ομότεχνες φίλες «δεν είναι εύκολο να ανταγωνιστείς την μπριζόλα»!
Κατά τ’ άλλα θέλω να είμαι ο εαυτός μου όταν τραγουδάω και ακόμα και όταν δεν έχω κέφι, να είμαι με αυτήν την διάθεση εκεί και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!
Τι είναι αυτό που σου δίνει θάρρος να συνεχίσεις και να μην εγκαταλείπεις τα όνειρά σου;
Το τραγούδι είναι κάτι που μου αρέσει και νιώθω να εκφράζομαι μέσα από αυτό. Πολλές φορές έχω την αίσθηση του «τα είπα και ξαλάφρωσα»! Αυτό το νιώθω σαν ένα δώρο που μου δόθηκε και αν μπορώ να πω ότι κάτι μου δίνει θάρρος είναι η αίσθηση αυτή.
Μερικά από τα επόμενα σχέδια που θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας;
Αρχικά να πω πως έχω κάνει κάποιες όμορφες συνεργασίες με μουσικούς που εκτιμώ πολύ. Μία από αυτές είναι ο φίλος μου πλέον Γεράσιμος Παπαδόπουλος! Μετά από την συμμετοχή μου στο τραγούδι “Saalouny el nass” με την καταπληκτική Ribal Webbe και τον ίδιο, ετοιμάζουμε ένα ακόμη κομμάτι με ανατολίζουσα διάθεση, σε στίχους και μουσική του ίδιου. Επίσης σε λίγο καιρό θα κυκλοφορήσει και ένα κομμάτι το οποίο είναι ντουέτο. Είμαι πολύ χαρούμενη για αυτές τις συνεργασίες!
Ποιο μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στους νέους μέσα από το Young People.GR
Θα πρότεινα να είναι ο εαυτός τους και να τολμούν!
Βίντεο με Μαρία Βακάλη
Instagram Μαρία Βακάλη
Σημείωση: Για την ολοκλήρωση της συνέντευξης της Μαρίας Βακάλη συνεργάστηκαν: Στην επιμέλεια αλλά και στην σύνταξη των ερωτήσεων η Ομάδα Έκφρασης και Υλοποίησης. Ευχαριστούμε την Μαρία Βακάλη για την πραγματοποίηση της συνέντευξης.
Δημοφιλείς Συνεντεύξεις
Η Ιωάννα Σιαμπάνη κατάγεται από τη Λάρισα και μένει [...]
Ο πενταμελής θίασος Αντάμα, μια γυναικεία υπόθεση, με αφορμή [...]
Η ηθοποιός και σκηνοθέτρια Πολυξένη Καζάκου γεννήθηκε στην Αθήνα. [...]
Μέσα από την συνέντευξη της Τραϊάνα στο Young People.gr, [...]
Η Μυριέλλα Κουρεντή γεννήθηκε στην Αθήνα στις 18 Αυγούστου. [...]
Την αγάπη του για την τέχνη, την διαφορά ανάμεσα [...]
Με αφορμή την χιουμοριστική, αλλά και γεμάτη προκαταλήψεις φράση [...]