ΑρχικήΣυνεντεύξειςΑθλητέςΝίκος Κοσμάς: "Ο δρόμος του πρωταθλητισμού δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα"

Νίκος Κοσμάς: “Ο δρόμος του πρωταθλητισμού δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα”

"Παγκόσμιος και Πανευρωπαϊκός πρωταθλητής στο Καράτε, ο Νίκος Κοσμάς αποτελεί ένα παράδειγμα προς μίμηση στον αθλητισμό"

Ο Νίκος Κοσμάς αποκαλύπτει στη συνέντευξή του για το Youngpeople.gr, τα πρώτα του βήματα στο χώρο του αθλητισμού, και συγκεκριμένα στο Καράτε, την επίδραση που έχει στην ζωή του η φιλοσοφία του αθλήματός του, αλλά και την σημασία της σωστής επιλογής ενός προπονητή για μια επιτυχημένη πορεία. Όπως εξηγεί και ο ίδιος, το Καράτε μπήκε τυχαία στη ζωή του, ύστερα από παρότρυνση της μητέρας του και έμελλε να γίνει η μεγαλύτερη του αγάπη.  

Μέλος της Εθνικής μας ομάδας από το 2006, με πολλά μετάλλια στην κατοχή του, αποτελεί έναν από τους πιο πετυχημένους αθλητές της χώρας μας. Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με το Καράτε σε ηλικία μόλις 9 ετών, ενώ για 3 χρόνια βρισκόταν στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης στην κατηγορία U21. Υπήρξε πρωταθλητής Ευρώπης το 2010 και 2012 και επιπλέον έχει πολλές διακρίσεις σε παγκόσμια τουρνουά.

Διαβάστε τη συνέντευξη του Νίκου Κοσμά

Μέλος της Εθνικής μας ομάδας από το 2006, με πολλά μετάλλια στην κατοχή του

Νίκος Κοσμάς. Αθλητής του καράτε και μέλος της Εθνικής μας ομάδας, με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό σου. Πως ήταν η πορεία σου μέχρι να φτάσεις σε αυτές τις επιτυχίες;

Σίγουρα όχι εύκολη. Ο δρόμος του πρωταθλητισμού δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Απαιτεί πολύ προσπάθεια, επιμονή, υπομονή, πίστη στον στόχο και ο κινητήριος μοχλός όλων είναι το κίνητρο. Το δικό μου κίνητρο ήταν ότι ήθελα να γίνω ο καλύτερος σε αυτό που έκανα.

Γνωρίζουμε ότι ξεκίνησες την ενασχόλησή σου με το Καράτε, σε ηλικία μόλις 9 ετών. Πόσο δύσκολο ήταν να ισορροπήσεις τα θέλω της ηλικίας, με τις θυσίες του αθλητισμού;

Είναι σίγουρα μια περίεργη διαδικασία. Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά βάση των σημερινών κοινωνικών δεδομένων, απλά εκπαιδεύονται και ψυχαγωγούνται. Εγώ, όπως και όλα τα παιδάκια που επιλέγουν αυτόν τον δρόμο από τόσο νεαρή ηλικία πρέπει να προπονούνται αρκετές ώρες, να θέτουν στόχους και να είναι συγκεντρωμένα σε αυτούς. Δεν θεωρώ πως έκανα θυσίες. Θυσίες έκαναν οι αρχαίοι στους θεούς τους.

Εγώ έκανα επιλογές. Όπως και ο καθένας μας. Επιλέγουμε που θέλουμε να δαπανήσουμε το χρόνο μας και την ενέργεια  μας. Για παράδειγμα επέλεγα να μην ακολουθώ την παρέα μου σε όλες τις εξόδους, γιατί μπορεί να είχα προπόνηση. Αυτό που θέλω απλά να επισημάνω είναι ότι αυτές οι επιλογές θα πρέπει να γίνονται από το ίδιο το άτομο, ακόμα και ανήλικο και όχι από τους γονείς ή τους προπονητές. Το παιδί θα πρέπει να αποφασίζει ποιον δρόμο θέλει να ακολουθήσει, οι υπόλοιποι απλά του δείχνουμε τον τρόπο.

Έχεις δηλώσει ότι δεν επέλεξες εσύ το Καράτε, αλλά αυτό εσένα. Τι ήταν αυτό που σε γοήτευσε στο συγκεκριμένο άθλημα;

Η πειθαρχία και ο σεβασμός. Είναι αστείο κάθε φορά που το εξιστορώ και μου έρχεται στο μυαλό. Αλλά ήμουν αρνητικός στο να ξεκινήσω αυτό το άθλημα και έγινε με παρότρυνση της μητέρας μου. Είχα δεχτεί μια «τιμωρία» λόγω αλαζονικής συμπεριφοράς στο σπίτι και δεν μου επέτρεπε να ξεκινήσω ποδόσφαιρο που τόσο αγαπούσα. Στην προσπάθεια της όμως να ξεκινήσω οποιοδήποτε άλλο άθλημα, έπεσε στο τραπέζι και το άθλημα του Καράτε. Στην αρχή γέλασα και της απάντησα με ένα μεγάλο ΟΧΙ. Με τα πολλά με έπεισε να πάμε να παρακολουθήσουμε μια προπόνηση και αυτό ήταν…κόλλησα! Μου έκανε τρομερή εντύπωση που ένα γκρουπ 30 παιδιών της ηλικίας μου σεβόντουσαν και πειθαρχούσαν μπροστά σε μια ανθρώπινη φιγούρα, χωρίς αντιλογία και χωρίς εκείνος να προσπαθεί να επιβληθεί. Αυτή η φιγούρα έμελλε να είναι ο δάσκαλος μου.

Έχεις καταφέρει να κατακτήσεις χρυσό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα και την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Αυτές οι επιτυχίες, σου προκάλεσαν ακόμα πιο έντονα την επιθυμία για εξέλιξη στο άθλημά σου;

Για μένα ήταν η επιβεβαίωση σε αυτό που πίστευα μέχρι εκείνη την στιγμή. Ότι μπορώ να γίνω ο καλύτερος αν πραγματικά προσπαθούσα πολύ. Το θέμα είναι ότι ο άνθρωπος οφείλει να καταλάβει ότι δεν συναγωνιζόμαστε κανέναν επί της ουσίας, παρά μόνο τον εαυτό μας και αυτό όχι δεν είναι μόνο μια θεωρία. Ήξερα μέσα μου πως αν σαν Νίκος καταφέρω να φτάσω την μέγιστη απόδοση του δικού μου εαυτού θα καταταζόμουν υψηλά. Αυτό με βοήθησε γιατί δεν αναλωνόμουν με τις προσπάθειες των γύρω μου. Ήξερα πως και αυτοί προσπαθούν για το ίδιο και έλεγα: «πως όταν φτάσεις το δικό σου 10 στα 10 Νίκο τότε θα είσαι ο καλύτερος» και έτσι έγινε. Προφανώς όταν επιτυγχάνεις τους στόχους σου, ‘’γλυκαίνεσαι” και θέτεις ήδη τον επόμενο στόχο, αφού όπως είναι γνωστό «εχθρός του καλού, είναι το καλύτερο»

Προσωπικά νιώθω ευλογημένος, γιατί έτυχε να έχω εξαιρετικούς δασκάλους που ήταν πάντα δίπλα μου και δεν με δίδαξαν μόνο Καράτε

Το Καράτε αποτελεί ένα άθλημα που απαιτεί αντίληψη και αυτοσυγκέντρωση. Αυτά τα χαρακτηριστικά σε έχουν βοηθήσει και στους υπόλοιπους τομείς της ζωής σου;

Πιστεύω πως ναι. Είναι πολλά τα χαρακτηριστικά του Καράτε που έχω φέρει και στην κοινωνική μου, αλλά και στην επαγγελματική μου ζωή εξίσου, πολλές φορές νομίζω κιόλας αναπόφευκτα, αφού το Καράτε δεν είναι απλά ένα άθλημα, αλλά τρόπος ζωής. Έχει μια βαθιά φιλοσοφία και σαφώς με έχει βοηθήσει πολύ στην ζωή μου σε πολλούς τομείς. Δεν αρκούν 2 γροθιές και 2 κλωτσιές για να πεις ότι κάνεις Καράτε. Πιστεύω πολύ σε αυτό το άθλημα και σε αυτά που μπορεί να προσφέρει σε έναν ασκούμενο του. Η αγάπη μου για αυτό το άθλημα είναι πολύ μεγάλη, μια ένδειξη για αυτό είναι πως εδώ και αρκετά χρόνια το σύμβολο του είναι χαραγμένο πάνω μου με την μορφή τατουάζ.

Το ταλέντο και η σκληρή δουλειά μπορούν να φτάσουν έναν αθλητή πολύ ψηλά. Η σωστή επιλογή προπονητή ωστόσο, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες επιτυχίας. Πόσο καθοριστικός ήταν για εσένα ο προπονητής σου;

Ίσως είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας. Πολλές φορές με ρωτάνε. Ποια είναι η πιο καλή πολεμική τέχνη κλπ. Η απάντηση μου είναι πάντα η ίδια. Όλες οι πολεμικές τέχνες «καλές» είναι, το θέμα είναι ο προπονητής να είναι «καλός». Εννοώντας πως στο άθλημα μας δεν αρκεί κάποιος να είναι απλά ένας τύπος που δείχνει 5 κινήσεις και τις μαθαίνεις, ωφελεί να είναι δάσκαλος όπως το ονομάζουμε στο χώρο μας, αφού θεωρώ επιτελεί κοινωνικό έργο και όχι απλά ένα επάγγελμα.

Προσωπικά νιώθω ευλογημένος, γιατί έτυχε να έχω εξαιρετικούς δασκάλους που ήταν πάντα δίπλα μου και δεν με δίδαξαν μόνο Καράτε, αλλά ανάμεσα σε πολλά αλλά μου έμαθαν τον όρο της αυτοεξέλιξης και πως να είμαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου μέσα και έξω από το τατάμι και για να το πετύχει κάποιος αυτό χρειάζεται να καταβάλει ψυχή και αγάπη για αυτό που κάνει και αυτό έλαβα και θα τους είμαι ευγνώμων για αυτό για πάντα.

Ως αθλητής και ως άνθρωπος, πως θα ήθελες να εμπνέεις τους υπόλοιπους ανθρώπους με την παρουσία σου;

Είναι μεγάλο βάρος στην πλάτη κάποιου να γνωρίζει πως μπορεί να εμπνεύσει ή να επηρεάσει έστω ελάχιστα κάποιον. Αν θα συνέβαινε ή αν συμβαίνει, θα ήθελα να καταλάβει μέσα από την δίκη μου ιστορία και διαδρομή, πως τίποτα δεν είναι απίθανο. Όποια και να είναι η τωρινή σου κατάσταση μπορείς να γίνεις αυτό που επιθυμείς θέτοντας στόχους και κατεύθυνση προς αυτούς. Δεν σου εγγυάται κανείς ότι ο δρόμος θα είναι εύκολος. Αλλά αν πραγματικά το θέλεις και παλεύεις για αυτό, αργά ή γρήγορα θα συμβεί. Προσωπικά δεν ξεκίνησα με τους καλύτερους οιωνούς την πορεία μου. Ξεκίνησα από πολύ χαμηλά και πάλεψα για ότι έχω κατακτήσει μέχρι σήμερα και αυτό από μόνο του είναι η απόδειξη σε αυτό που αναφέρω πιο πάνω.

Σίγουρα όχι εύκολη. Ο δρόμος του πρωταθλητισμού δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα

Ο αθλητισμός πρέπει να υπάρχει στην ζωή των παιδιών από μικρή ηλικία. Θεωρείς ότι η ένταξη τακτικών ενημερώσεων σχετικά με τα ήδη υπάρχοντα αθλήματα στα σχολεία, αποτελεί ένα μέσο παρότρυνσης για τα παιδιά;

Οπωσδήποτε ο αθλητισμός θα πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι στην ζωή των παιδιών. Μέσω του αθλητισμού πέραν της σωματικής άσκησης, δημιουργούνται και άλλες προστριβές που έχουν να κάνουν με την προσωπικότητα, τις κοινωνικές σχέσεις κλπ. Όποτε θεωρώ πως είναι απαραίτητη η ύπαρξη του. Με την διαδικασία τακτικών ενημερώσεων από ανάλογους ανθρώπους του αθλητισμού θεωρώ πως ναι τα παιδιά θα εμπνευστούν και θα αναλογιστούν τις αξίες και τις προσφορές του αθλητισμού στην ζωή τους.

Έχεις κάποια σχέδια για το μέλλον;

Πάντα έχω σχέδια. Όπως πιστεύω όλοι οφείλουμε να έχουμε. Σίγουρα διανύουμε μια περίεργη περίοδο όλοι μας, αλλά αυτό δεν με κάνει να σταματώ να θέτω στόχους και να προσπαθώ για αυτούς. Ένας βασικός μου στόχος είναι με το πέρας όλης αυτής της κατάστασης που βιώνουμε να ανοίξω τον δικό μου αθλητικό χώρο με πολεμικές τέχνες και fitness. Παράλληλα δουλεύω σε αρκετά projects όσον αφορά το Digital Marketing και την εστίαση στον επαγγελματικό τομέα. Αγωνιστικά βρίσκομαι σε μια φάση, όπου προσπαθώ να ξεπεράσω έναν χρόνιο τραυματισμό που με ταλαιπωρεί και υπολογίζω το επόμενο διάστημα και αν μας το επιτρέπει η πανδημία να είμαι έτοιμος να αγωνιστώ.

Ποιο μήνυμα θα ήθελες να στείλεις μέσω του Young People.gr

Να έχετε στόχους, θέληση και πλάνο για την επίτευξη τους. Ακόμα και τώρα που οι καιροί είναι περίεργοι και ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις σαν ανθρωπότητα και τοποθετούμαστε συνεχώς σε νέα δεδομένα, οφείλουμε να είμαστε δημιουργικοί και παραγωγικοί όσο αυτό μας επιτρέπεται. Να αποφεύγετε την αδράνεια στην ζωή σας και να ζείτε την μαγεία της κάθε στιγμής, βλέποντας με χαμόγελο πάντα το μέλλον. Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.

Social media Nikos Kosmas

“ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΩΡΙΝΗ ΣΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΕΙΣ ΘΕΤΟΝΤΑΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣ ΑΥΤΟΥΣ”

– Νίκος Κοσμάς –

Σημείωση: Για την ολοκλήρωση της συνέντευξης του Νίκου Κοσμά συνεργάστηκαν: Στην επιμέλεια η ομάδα Έκφρασης και Υλοποίησης ενώ στην σύνταξη των ερωτήσεων η Ιωάννα Καριώρη. Ευχαριστούμε το Νίκο Κοσμά για τη συνέντευξη.

Μας Είπαν...

Διαβάστε το μήνυμα τους...

"Να μη φοβούνται να εξερευνούν και να εκφράζουν τη σκιά τους"...

Καραμίχος

Ηθοποιός

"Να ακολουθούν την καρδιά τους και να μην κάνουν εκπτώσεις στα θέλω και στην αξιοπρέπεια τους"...

Κρονάκη

Δημοσιογράφος

Σχετική Αρθρογραφία

Ειρήνη Παπαδοπούλου: “Οι πιο σημαντικές αξίες είναι η ταπεινότητα και η εξέλιξη”

Συνέντευξη με την Ειρήνη Παπαδοπούλου, μια από τις δημοφιλείς...

Xanthi: “Τα ενήλικα ακούσματά μας καθορίζονται πολύ από την επαφή μας με τη μουσική στην εφηβεία”

Συνέντευξη με την Xanthi, ερμηνεύτρια τραγουδοποιό και ανεξάρτητη παραγωγό....

Έλενα Παπαπαναγιώτου: “Ο κόσμος αγαπά και στηρίζει πάντα το αληθινό”

Η Έλενα Παπαπαναγιώτου είναι μια καλλιτέχνης που διανύει ήδη...

- Read Interesting Site Topics The Most Popular Interview

Καμία απόσταση δεν εμποδίζει την αληθινή επιθυμία.

Οι σχέσεις ανέκαθεν περνούσαν από δοκιμασίες. Μία από αυτές είναι η απόσταση. Τα αντίο στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι δύσκολα. Πόσο μάλλον όταν τα λες στον άνθρωπό...

Ο Χουλιγκανισμός στην Ελλάδα.

Ως χουλιγκανισμός αναφέρεται η ανάρμοστη και βίαιη συμπεριφορά οπαδών αθλητικών...

Όταν δυο διαφορετικές ζωές θέλουν να γίνουν ένα…

Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι τόσο περίεργες αλλά και τόσο...

- New Post & Article Archive