Σοφία Μανουσάκη: “Το ταλέντο είναι σαν μια ακατέργαστη πέτρα, η παιδεία είναι αυτή, που το μετατραπεί σε πολύτιμο λίθο”
"Σοφία Μανουσάκη, μια ταλαντούχα νέα ερμηνεύτρια που καθημερινά και μέσα από τις εμφανίσεις της αποδεικνύει το επίπεδο σε πλούσια χαρακτηριστικά φωνής που διαθέτει"
Σοφία Μανουσάκη, στα 15 της ξεκίνησε μαθήματα φωνητικής χωρίς να έχει στο μυαλό της ότι θα κάνει καριέρα, μια τυχαία συνάντηση όμως της άλλαξε όλες τις σκέψεις… Μας περιγράφει την πρώτη της συνάντηση με τον ανυπέρβλητο, όπως τον χαρακτηρίζει, Μίκη Θεοδωράκη! Πιστεύει ότι η παιδεία είναι συνυφασμένη με τη μουσική και ότι η μουσική έχει τη δύναμη να μας επηρεάζει…
Η επιτυχία της ερμηνείας της μας λέει ότι ίσως οφείλεται στην εξάσκηση, τη μελέτη και το συναίσθημα. Μας ενημερώνει για το νέο της προσωπικό άλμπουμ και μας μιλά για μια από τις πιο όμορφες συναυλίες που έχει ζήσει και για το πόσο μεγάλη ευθύνη νιώθει και γιατί. Τέλος μας ενημερώνει για τα επόμενα σχέδια της και στέλνει το δικό της μήνυμα μέσα από το Young People.GR
Λίγα Λόγια: Η Σοφία Μανουσάκη είναι μια από τις πιο ταλαντούχες γυναικείες φωνές της μουσικής σκηνής. Μίκης Θεοδωράκης και Στέφανος Κορκολής ήταν και είναι οι άνθρωποι που έδωσαν στην Μανουσάκη τα εφόδια, για αυτή την πορεία. Ως “Αποκάλυψη μεγατόνων” την χαρακτήρισέ ο Θεοδωράκης δίνοντάς της, την ευκαιρία να ερμηνεύσει γνωστές επιτυχίες, αλλά και σε πρώτη εκτέλεση τραγούδια του. Ενώ με τον Κορκολή ως μόνιμη συνεργάτης συμμετέχει σε συναυλίες όπως σε Ηρώδειο κ.α
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ
Πότε και πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με το τραγούδι;
Από πολύ μικρή ηλικία μου άρεσε ν’ ακούω μουσική και να τραγουδάω μελωδίες πολλών και διαφορετικών ειδών και γι’ αυτό θεωρώ πως έχουν ευθύνη οι γονείς μου, διότι γεννήθηκα και μεγάλωσα σ’ ένα σπίτι με δυο υπέροχους ανθρώπους, οι οποίοι αν και δεν είχαν ασχοληθεί με την τέχνη της μουσικής, τους άρεσε πάρα πολύ να ακούνε μουσική.
Σε οποιαδήποτε περίσταση είτε στις οικογενειακές μας διακοπές είτε στις γιορτές μας είτε στις βόλτες μας, με αποτέλεσμα από πολύ νεαρή ηλικία να έχω ακούσει μελωδίες πολλών δεκαετιών πριν, όπως Θεοδωράκη, Χατζηδάκι, Πλέσσα, Χατζηνάσιο, Σπανό, τεράστιες επιτυχίες ξένων συγκροτημάτων, μέχρι τα τραγούδια που άκουγα στην εφηβεία μου.
Μεγαλώνοντας, όμως, μεγάλωνε και η αγάπη μου για το τραγούδι κι έτσι αποφάσισα, στην ηλικία των 15 χρόνων, να ξεκινήσω μαθήματα φωνητικής, στο Βενιζέλειο ωδείο Χανίων με καθηγήτρια την Δέσποινα Δρακάκη. Ήθελα να πάω στο ωδείο για δική μου ευχαρίστηση και εξέλιξη, χωρίς να έχω στο μυαλό μου να κάνω καριέρα.
Όταν η καθηγήτρια μου άκουσε τις φωνητικές μου δυνατότητες, μου πρότεινε παράλληλα να μπω στην Μικτή Χορωδία Δήμου Χανίων. Συνέχισα τις σπουδές μου στο ωδείο, μέχρι που συνάντησα εντελώς τυχαία τον σπουδαίο συνθέτη και πιανίστα Στέφανο Κορκολή. Τότε ήταν η στιγμή, που άλλαξε όλες μου τις σκέψεις σχετικά με το τι θα έκανα επαγγελματικά, αφού μέχρι τότε σκόπευα ν’ ασχοληθώ με την πληροφορική.
Ποιοι είναι οι πρώτοι άνθρωποι που σας ενθάρρυναν να μοιραστείτε το ταλέντο σας με τον κόσμο;
Οι συμμαθητές μου, οι συμμαθήτριες μου και άτομα από το οικογενειακό μου περιβάλλον.
Παρά το νεαρό της ηλικίας σας έχετε συνεργαστεί με μεγάλους Έλληνες συνθέτες, πως αισθάνεστε γι’ αυτό;
Μόνο τυχερή θα μπορούσα να αισθάνομαι, που μου δόθηκε η δυνατότητα να γνωρίσω από κοντά και να συνεργαστώ επί σκηνής, με τους σπουδαίους Μίμη Πλέσσα, Γιάννη Σπανό, Γιώργο Χατζηνάσιο, Στέφανο Κορκολή, Αντώνη Μιτζέλο.
Ο κάθε ένας μία ιστορία, τεράστιες προσωπικότητες, με ατελείωτα τραγούδια στο ρεπερτόριο τους και διαχρονικές επιτυχίες, που έχουμε όλοι αγαπήσει.
“Μίκης Θεοδωράκης”. Μας περιγράφετε με λίγα λόγια την ανάμνηση από την πρώτη συνάντηση μαζί του;
Ένιωσα δέος γνωρίζοντας τον ανυπέρβλητο Μίκη Θεοδωράκη. Άκουγα τα τραγούδια του από μικρή. Γνώριζα τι σήμαινε Μίκης Θεοδωράκης αλλά είναι πολύ διαφορετικό να τον έχεις μπροστά σου, σε απόσταση αναπνοής. Αυτή η συνάντηση ήταν το ωραιότερο δώρο, που μου επιφύλασσε η ζωή.
Ήταν συγκινητική στιγμή και θα μείνει ανεξίτηλη στην μνήμη μου, ειδικά, όταν μου ζήτησε, στο σπίτι του, στου Φιλοπάππου, να του ερμηνεύσω τους «Δρόμους Παλιούς» του Μανώλη Αναγνωστάκη με τον Στέφανο Κορκολή στο πιάνο και τον ίδιο να με διευθύνει. Τα λόγια που είπε για μένα μετά την ακρόαση, τα κρατάω στην καρδιά και στο μυαλό μου να με συντροφεύουν και να παίρνω δύναμη.
ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΤΟΥ Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΜΕ ΤΗΝ Σ. ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ
Οι ερμηνείες σας είναι ομολογουμένως εντυπωσιακές. Πόσο δύσκολο είναι για εσάς να καταφέρνετε να είστε σε αυτό το επίπεδο; Υπάρχει κάποια “συνταγή”;
Σας ευχαριστώ πολύ. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια συνταγή, ίσως η καθημερινή εξάσκηση, η μελέτη και το συναίσθημα να είναι ένας συνδυασμός, που δημιουργεί αυτό το αποτέλεσμα. Δεν ξέρω αν μπορώ να το εξηγήσω διαφορετικά. Προκύπτουν αβίαστα αυτές οι ερμηνείες και σκοπός μου είναι να «βγαίνει» προς τα έξω η αλήθεια μου.
Ερμηνεύσατε το τραγούδι “Ερωτευόμαστε ξανά” , σε μουσική Στέφανου Κορκολή & στίχους Γεράσιμου Ευαγγελάτου, για τη σειρά του Αντ1 “Παγιδευμένοι”. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;
Εκείνη την περίοδο ο Στέφανος Κορκολής ήδη είχε συνθέσει τη μουσική για την συγκεκριμένη σειρά, όταν προέκυψε η «ανάγκη» ενός τραγουδιού για μία συγκεκριμένη σκηνή. Ήταν αιφνιδιαστικό, διότι έπρεπε να συμβεί σε πολύ λίγες ημέρες. Ο Στέφανος τηλεφώνησε στον Γεράσιμο και δημιουργήθηκε αυτό το τραγούδι, το οποίο είχα την τύχη να μου το εμπιστευθούν οι δημιουργοί του. Χαίρομαι πολύ που ο κόσμος ταυτίστηκε με το συγκεκριμένο τραγούδι και έτσι το συμπεριλάβαμε στα τραγούδια του νέου μου άλμπουμ.
Με αφορμή το τελευταίο σας τραγούδι, για τη Σοφία Μανουσάκη, “Τι είναι ν΄ αγαπάς;”
Είναι το τέταρτο τραγούδι από το καινούριο μου άλμπουμ, μία δυναμική μπαλάντα με πολύ απαιτητική μελωδική γραμμή, σε συνδυασμό με ρομαντικό και άμεσο στίχο. Ο κόσμος το έχει αγαπήσει πάρα πολύ και με χαροποιεί ιδιαίτερα αυτό.
Η αγάπη, κατά την προσωπική μου άποψη, είναι η πιο όμορφη έκφανση της ανθρώπινης ψυχής. Είναι ένα δώρο, που ανήκει σε όλους αλλά κάποιες φορές το χαραμίζουμε είτε διαλέγοντας λάθος ανθρώπους να το μοιραστούμε είτε λάθος τρόπους να το προσφέρουμε και αυτό, ίσως να συμβαίνει, εξαιτίας του εγωισμού και της υπερβολικής αγάπης, που έχουμε για τον εαυτό μας, αφού την σημερινή εποχή, οι περισσότεροι αγαπάμε τους εαυτούς μας πιο πολύ από τους ανθρώπους, που έχουμε γύρω μας.
Μαθαίνουμε πως ετοιμάζετε το νέο σας δίσκο. Θα θέλαμε να μας δώσετε μια εικόνα. Με ποιους συνεργάζεστε; Ποιο θα είναι το μουσικό ύφος του; Πόσα τραγούδια θα περιέχει;
Το νέο μου προσωπικό άλμπουμ είναι σε στίχους του Γεράσιμου Ευαγγελάτου και σε μουσική του Στέφανου Κορκολή. Είναι δυο σπουδαίοι δημιουργοί, που εκτιμώ και σέβομαι απεριόριστα και είμαι πολύ χαρούμενη για αυτήν μας την συνεργασία. Αυτός ο δίσκος είναι ένας δίσκος ονείρων.
Ενορχηστρωτικά κινείται σε ροκ – ποπ «μονοπάτια». Έχουν γραφτεί πολλά τραγούδια, τα οποία θα κυκλοφορούν σταδιακά, αρχικά σε ψηφιακή μορφή και μετά, σε συνεννόηση με τους συνεργάτες μου και την δισκογραφική εταιρεία Heaven Music, που μ’ εκπροσωπεί, θα επιλέξουμε οχτώ από αυτά, τα οποία θα κυκλοφορήσουν σε βινύλιο.
Προς το παρόν έχουν κυκλοφορήσει ήδη το «Ερωτευόμαστε Ξανά», που αγαπήθηκε πολύ από την επιτυχημένη σειρά «Παγιδευμένοι», το ντουέτο «Κακό Μπελάς» που είχα τη χαρά να το ηχογραφήσω μαζί με τον αγαπημένο μου φίλο Πάνο Μουζουράκη, το «Δυο Σκιές» και το πιο πρόσφατο με τίτλο «Τι είναι ν’ αγαπάς», που διανύει μία ανοδική πορεία εισπράττοντας καθημερινά πολύ όμορφα σχόλια. Το αμέσως επόμενο single με τίτλο «Γεράνια» θα κυκλοφορήσει στο τέλος του μήνα.
Πριν κάποιες ημέρες διοργανώθηκε κονσέρτο στο οποίο ερμηνεύσατε μελοποιημένη ποίησή του Κ. Καβάφη, Ο. Ελύτη και Γ. Σεφέρη σε μουσική Στέφανου Κορκολή. Πώς είδατε να ανταποκρίνεται ο κόσμος σε αυτό; Θέλετε να μας μιλήσετε γι΄αυτή την εμπειρία;
Τα συγκεκριμένα ποιήματά του Κ.Π.Καβάφη «Ένας Γέρος», «Το Σπίτι της ψυχής» καθώς και οι μελοποιήσεις των ποιημάτων «Στέρνα», «Τούτο το σώμα» του Γιώργου Σεφέρη και «Το Κοχύλι» του Οδυσσέα Ελύτη είναι σε μουσική Στέφανου Κορκολή, ο οποίος επιμελήθηκε και τις ενορχηστρώσεις των υπολοίπων μελοποιημένων ποιημάτων της παράστασης.
Ήταν μία μυσταγωγική βραδιά, ο κόσμος τραγουδούσε και χειροκροτούσε με πολύ ενθουσιασμό ακόμα και ενδιάμεσα στα τραγούδια. Υπήρχε μία μοναδική ενέργεια και ανταλλαγή συναισθημάτων εκείνο το βράδυ. Από τις πιο όμορφες συναυλίες, που έχω ζήσει.
Η παρουσία σας σε σκηνές είναι ένα μεγάλο κομμάτι της μουσικής σας πορείας. Έχετε άγχος; αφού καλείστε να ερμηνεύεται σπουδαία τραγούδια. Ποια είναι τα συναισθήματά σας;
Φυσικά και υπάρχει άγχος, ειδικά όταν ερμηνεύω διαχρονικά τραγούδια, που έχουν αγαπηθεί, ερμηνευθεί και χαρακτηριστεί από σπουδαίες φωνές. Η ευθύνη είναι μεγάλη και η προσπάθεια μου εξίσου μεγάλη, ώστε να μπορέσω να τα αποδώσω με τον δικό μου τρόπο.
Κάποια στιγμή είπατε: “Δεν έχω μεγαλύτερο όνειρο, γιατί ήδη νιώθω ότι το ζω.”! Η αλήθεια είναι ότι για έναν νέο άνθρωπο αυτό φαντάζει πρωτόγνωρο. Πώς είναι να αγγίζει κάποιος το όνειρό του;
Ευτυχία αλλά και ευθύνη γιατί τα όνειρα δεν κρατάνε για πάντα.
Μια φράση, πρόταση, που σας έρχεται στο μυαλό για τον καθένα ξεχωριστά: Μίκης Θεοδωράκης, Γεράσιμος Ευαγγελάτος, Στέφανος Κορκολής.
Μίκης Θεοδωράκης: Μουσική ιδιοφυΐα
Γεράσιμος Ευαγγελάτος: Ο τέλειος συνδυασμός του ποιητή με τον στιχουργό.
Στέφανος Κορκολής: σπουδαίος βιρτουόζος, μεγάλος συνθέτης.
“Παιδεία – Μουσική”: Κατά πόσο αυτές οι έννοιες είναι συνυφασμένες για εσάς;
Απαραίτητο εφόδιο για όποιον έχει ταλέντο. Θεωρώ πως μόνο του το ταλέντο δεν φτάνει, αν δεν υπάρχει η αντίστοιχη καλλιέργεια, που την δίνει μόνο η παιδεία. Και όταν αναφέρομαι στην παιδεία, δεν εννοώ μόνο την μουσική παιδεία.
Αναφέρομαι γενικότερα στο ότι ένας άνθρωπος, που ασχολείται με τη μουσική, θα πρέπει να έχει γενικότερες γνώσεις πάνω στο θέατρο, στο κινηματογράφο, στη ζωγραφική και αυτομάτως όλα αυτά υποστηρίζουν το χάρισμα, που ενδεχομένως έχει. Το ταλέντο είναι σαν μια ακατέργαστη πέτρα, η παιδεία είναι αυτή, που το μετατραπεί σε πολύτιμο λίθο.
Ένας χαρακτηριστικός στίχος τραγουδιού, ποιήματος, μια έκφραση από κάποιο βιβλίο που έχει σηματοδοτήσει τη ζωή σας;
Από το ποίημα «Ένας Γέρος» του Κ.Π.Καβάφη:
«Ξέρει που γέρασε πολύ, το νιώθει το κοιτάζει
και εντούτοις ο καιρός που ήταν νέος μοιάζει σαν χθες.
Τι διάστημα μικρό τι διάστημα μικρό.»
Ένα βιβλίο του Λεο Μπουσκάλια με τίτλο «Να ζεις, ν’ αγαπάς και να μαθαίνεις».
Πιστεύετε πως η μουσική μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητά μας θετικά ή αρνητικά;
Το πιστεύω. Και το έχω παρατηρήσει και στον εαυτό μου. Η μουσική με συντροφεύει σε οποιαδήποτε ψυχολογική κατάσταση κι αν βρίσκομαι και λειτουργεί σαν φάρμακο στην ψυχή. Αλλά από την άλλη, προφυλάσσω τον εαυτό μου από μουσικές ή τραγούδια, που μπορεί να βλάψουν την αισθητική μου.
Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;
Ετοιμάζουμε την live παρουσίαση δίσκου – συναυλία, στις 27 Νοεμβρίου, στην μουσική σκηνή Σφίγγα, μαζί με εφτά υπέροχους μουσικούς. Αυτά τα τραγούδια ανήκουν στο δεύτερο καινούριο στην σειρά άλμπουμ, το οποίο κυκλοφορεί από την Heaven Music με επανεκτελέσεις αγαπημένων τραγουδιών. Σε αυτήν την παρουσίαση φυσικά θα ερμηνεύσω τραγούδια και από την προσωπική μου δουλειά αλλά και τραγούδια, που έχουμε όλοι αγαπήσει. Θα ήθελα να τονίσω πως η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Στείλτε το δικό σας μήνυμα στους αναγνώστες του Young People.GR
Εύχομαι σε όλες τις αναγνώστριες και σε όλους τους αναγνώστες, παρ’ όλες τις δυσκολίες της ζωής, που έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε καθημερινά, να μην χάσουν ποτέ το χαμόγελο τους, την πίστη τους και να προσέχουν τους εαυτούς τους και τους ανθρώπους, που αγαπάνε.
ΒΙΝΤΕΟ ΣΟΦΙΑ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΟΦΙΑ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ
Σημείωση: Για την ολοκλήρωση της συνέντευξης της Κ. Σοφίας Μανουσάκη συνεργάστηκαν: Στην επιμέλεια η Ομάδα Έκφρασης και Υλοποίησης. Ευχαριστούμε τη Κ. Σοφία Μανουσάκη & την δισκογραφική εταιρία Heaven Music και τους συνεργάτες της για την πραγματοποίηση της συνέντευξης.
Δημοφιλείς Συνεντεύξεις
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη αλλά έζησε τα σχολικά της χρόνια [...]
Οι ηθοποιοί Μαρία Καμπούρη, Παναγιώτης Κοντάρης, Νίκος Παλιούρας, Παύλος [...]
Η Μαρία Κουτσουρλή, ερμηνεύτρια με ιδιαίτερη και αισθαντική φωνή. [...]
Ο Μύρωνας Στρατής ξεκίνησε τη πορεία του στην μουσική παίζοντας πιάνο [...]
Ο Νίκος Απέργης μιλά στο Young People.gr για την [...]
Nea is a Swedish singer and songwriter with almost [...]
Από την τηλεοπτική σειρά “Λένη” και “κανείς δεν λέει [...]