ΑρχικήΡεπορτάζΓεγονότα17 Νοεμβρίου 1973, ημέρες πολυτεχνείου.

17 Νοεμβρίου 1973, ημέρες πολυτεχνείου.

"Εκείνη την χρονιά ήδη ο φοιτητόκοσμος είχε αρχίσει να αντιδρά με αφορμή νόμους της χούντας που επηρέαζαν τις σπουδές τους. Το όλο σκηνικό είχε αρχίσει έντονα από τις 14 Νοεμβρίου"

Η μέρα Πολυτεχνείου, 17 Νοεμβρίου 1973, μια από τις κορυφαίες αντιδικτατορικές εκδηλώσεις κατά της χούντας των συνταγματαρχών στη χώρα μας. Εκείνη την χρονιά ήδη ο φοιτητόκοσμος είχε αρχίσει να αντιδρά με αφορμή νόμους της χούντας που επηρέαζαν τις σπουδές τους. Το αποκορύφωμα όλων αυτών των εκδηλώσεων, (καταλήψεις, αποχή από τα μαθήματα) ήταν η 17 Νοεμβρίου με τα αποτελέσματα που όλοι μας γνωρίζουμε.

Τα σπουδαιότερα γεγονότα της 17 Νοεμβρίου

Στο πολυτεχνείο οργανώθηκαν ομάδες, συνεργεία φοιτητών όπου έβγαιναν έξω και μοίραζαν πλακάτ, έγραφαν στους τοίχους, σε λεωφορεία κ.α

Το όλο σκηνικό είχε αρχίσει έντονα από τις 14 Νοεμβρίου, όταν οι φοιτητές μαζεύτηκαν στο προαύλιο και αποφάσισαν την αποχή από τα μαθήματα. Η συνέχεια μεταφέρθηκε και σε άλλες σχολές, (Νομική, Ιατρική κ.α) Όσο περνούσαν οι ώρες όλο και περισσότεροι φοιτητές άρχισαν να συγκεντρώνονται στο πολυτεχνείο. 

Έτσι το απόγευμα της ίδιας ημέρας δημιουργήθηκε η συντονιστική επιτροπή του πολυτεχνείου αλλά και σε άλλες σχολές έχοντας καθήκον τη καθοδήγηση της εξέγερσης. Οι φοιτητές είναι πλέον έτοιμοι για όλα έτοιμοι να δώσουν τα πάντα ακόμα και την ζωή τους. Η απόφαση ήταν πλέον μία, ΚΑΤΑΛΗΨΗ του πολυτεχνείου.

Οι κινήσεις των φοιτητών

Αμέσως ομάδες προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τους πολίτες της Αθήνας ενημερώνοντάς τους για το λόγο της κατάληψης αλλά και ζητώντας την βοήθειά τους στο αγώνα, που μόλις είχε αρχίσει. Επίσης στήθηκε γρήγορα και ένας ραδιοφωνικός σταθμός όπου ενημέρωνε για το τι γίνεται μέσα στο πολυτεχνείο αλλά και όλες τις κινήσεις έξω από αυτό.

Στο πολυτεχνείο οργανώθηκαν ομάδες περιφρούρησης, ομάδες, συνεργεία φοιτητών όπου έβγαιναν έξω και μοίραζαν πλακάτ, έγραφαν στους τοίχους, σε λεωφορεία κ.α συνθήματα όπως, “Ζήτω η ελευθερία”, “Κάτω η χούντα”, “Δημοκρατία” κ.α Ένα ακόμα αξιοσημείωτο ήταν η δημιουργία και ενός μικρού νοσοκομείου στο χώρο.

Η Αντίδραση της χούντας

Η θυσία και ο αγώνας των φοιτητών ήταν η αρχή του τέλους για τη επταετία της δικτατορίας των συνταγματαρχών στη Ελλάδα

Ήταν φυσικό η χούντα να απαντήσει άμεσα, άλλωστε είχε άμεση ενημέρωση και από την αρχή της χρονιάς η επεμβάσεις της ήταν πάντα πολύ γρήγορες. Οι μυστικοί πράκτορες κατέκλυσαν αμέσως τους χώρους γύρω από το πολυτεχνείο ώστε να εμποδίσει τη προσέλευση του κόσμου που ήταν συγκλονιστική στα καλέσματα των φοιτητών.  

Στις 16 Νοεμβρίου η χούντα αντιλαμβάνεται πως η κατάσταση ξεφεύγει και περνάει στη βία. Μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις με γκλόπ, δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες προσπαθούν να διαλύσουν το πλήθος που βρίσκεται έξω από το πολυτεχνείο. Η κατάσταση γίνεται ακόμα δύσκολη για τους δικτάτορες καθώς η επέμβαση της αστυνομίας δεν έχει το αποτέλεσμα που θέλουν.

Αποφασίζεται η επέμβαση του στρατού

Ο στρατός περικυκλώνει τους γύρω χώρους του πολυτεχνείου, με άρματα μάχης, πεζοναύτες, και άντρες της περιβόητης ΕΣΑ. Όλοι καταλαβαίνουν ότι κάτι ετοιμάζεται αλλά κανείς δεν περίμενε όλο αυτό που θα ακολουθούσε. Οι φοιτητές ζητούν διαπραγματεύσεις, το αίτημά τους απορρίπτεται. Στις 3 τα ξημερώματα της 17 Νοεμβρίου το άρμα που βρίσκεται απέναντι από τη πύλη του πολυτεχνείου παίρνει εντολή να εισβάλει. Η στιγμή της εισβολής του τανκ, είναι χαραγμένοι στη μνήμη σε όλους μας. Οι πρώτοι νεκροί και τραυματίες είναι πλέον γεγονός.

“Η θυσία και ο αγώνας των φοιτητών το Νοέμβριο του 1973 ήταν η αρχή του τέλους για τη επταετία της δικτατορίας των συνταγματαρχών στη Ελλάδα”

Η Αντίστροφη μέτρηση

Ένα ανελέητο κυνηγητό έχει μόλις αρχίσει, μέσα στου χώρους αλλά και έξω από το πολυτεχνείο. Οι νεκροί ξεπερνούν τους 37 ενώ οι τραυματίες εκατοντάδες. Η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος της χούντας ήδη είχε αρχίσει. Η θυσία και ο αγώνας των φοιτητών το Νοέμβριο του 1973 ήταν η αρχή του τέλους για τη επταετία της δικτατορίας των συνταγματαρχών στη Ελλάδα. Μια στιγμή μνήμης για όλους όσους χάθηκαν αλλά και για όλους όσους έδωσαν τον αγώνα τους τιμάμαι κάθε χρόνο στις 17 Νοεμβρίου κάθε χρόνο.

Βίντεο Αφιέρωμα

Π. Βούλγαρης - Το Χρονικό της Δικτατορίας 1967-1974 Full movie
Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΩΝ

Σημείωση: Στην ενότητα, “Γεγονότα: του YoungPeople.gr γίνεται μια απλή καταγραφή των (μεγάλων) στιγμών, αλλά και καθημερινών θεμάτων όπως, παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, Aids κ.α

Το ζήτημα είναι να μάθουμε να νιώθουμε καλά με αυτό που είμαστε, γεμάτοι ατέλειες...

Μυριέλλα Κουρεντή

Ηθοποιός

Δεν μπορώ να διανοηθώ την ζωή μου χωρίς φαντασία, θα είναι πάντα η δύναμη και το στήριγμά μου...

Ιζαμπέλλα Φουλόπ

Ηθοποιός

Related Articles

Read Interesting Site Topics The Most Popular Interview

Τραύματα βαθιά και ανομολόγητα.

Η κακοποίηση και η βία, δεν είναι μόδα της εποχής. Δεν έχουν φύλο, ηλικία, μήτε χρώμα. Δεν έχουν σωστό...

Χάλασε η φάση.

Η αγάπη ήξερα πως δεν σκοτώνει, δεν οπλίζει κανένα χέρι, δεν χτυπάει, δεν πονάει, δεν δολοφονεί. Πόσο χάλασε θεέ...

Giannis Antetokounmpo, MVP Made In Sepolia.

Σίγουρα αυτό δεν είναι το πρώτο άρθρο που συναντάει κανείς για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο ούτε και το τελευταίο βέβαια...

“40 + βγαίνω” με τον Θανάση Αλευρα στο VOX.

Ύστερα από τις πρόσφατες επιτυχημένες εμφανίσεις του στην "Ταράτσα του Φοίβου" και στην επιθεώρηση "Τι ζούμε ρε;" στο Θέατρο Άλσος,...

Γιάννης Γρόσης: “Η μουσική μιας κοινωνίας είναι και ο καθρέφτης της”

Ο Γιάννης Γρόσης αποτελεί έναν ανερχόμενο, λαϊκό καλλιτέχνη, ο οποίος μας συστήθηκε μέσα από το τηλεοπτικό μουσικό παιχνίδι "X...

Daphne Lawrence. Το νέο της βίντεο κλιπ “Σιγουριά”

Η Daphne είναι το πρόσωπο που κρύβεται πίσω από τα κορυφαία hits «Αμαρτίες» & «Λίγο Λίγο» της Αναστασίας (σε συνεργασία με τον Γιώργο Καλογεράκο), αλλά και αυτή η εντυπωσιακή...