Η Νόρα Δράκου είναι αθλήτρια κολύμβησης με συμμετοχή σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα, αλλά και σε 2 Ολυμπιακούς (Λονδίνο και Ρίο), πετυχαίνοντας σημαντικές διακρίσεις. Τα τελευταία χρόνια ανήκει στην ομάδα του Παναθηναϊκού, ενώ παράλληλα σπουδάζει στο τμήμα φιλολογίας στην Πάτρα.

Μέσα από τη συνέντευξή της μας περιγράφει πόσο δύσκολο είναι να συνδυάζεις τις σπουδές με τον πρωταθλητισμό. Παρόλα αυτά πιστεύει ότι όλα μπορούν να συνδυαστούν με σωστό προγραμματισμό, διάθεση και όρεξη για δουλειά. Θεωρεί πως δυνατός άνθρωπος είναι αυτός που μπορεί να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες με αισιοδοξία, με χαμόγελο και αποφασιστικότητα.

Τις αρέσουν τα σπορ και όταν βρίσκει ευκαιρία ασχολείται πολύ με το ποδήλατο, τη ζωγραφική και το θέατρο. Για τον αθλητισμό στη χώρα μας μάς είπε πως τα τελευταία χρόνια διανύει μια άνοδο. Αρκετοί αθλητές διακρίνονται στο εξωτερικό και πολλοί από αυτούς κατέχουν υψηλή θέση στην παγκόσμια κατάταξη. Το ίδιο ισχύει και στην κολύμβηση.

Κλείνοντας, μας αποκαλύπτει τα όνειρά της, ποιος είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος, ενώ στέλνει με τη σειρά της το δικό της μήνυμα προς τους νέους. Σημείωση: Να ευχαριστήσουμε τον Κύριο Κώστα Αμοιρίδη για την πρώτη φωτογραφία της συνέντευξης και την Κυρία Αθανασία Μπούρνα για την τρίτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΝΟΡΑΣ ΔΡΑΚΟΥ

Από ποια ηλικία ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη κολύμβηση;

Από τριών ετών. “Επαγγελματικά” από τα 16 μου.

Πόσες ώρες την εβδομάδα κάνεις προπόνηση;

30 – 35 ώρες. Περίπου 5 – 6  ώρες την ημέρα.

Παράλληλα σπουδάζεις στο τμήμα φιλολογίας Πατρών. Πόσο εύκολο είναι να συνδυαστεί με τον πρωταθλητισμό;

Αρκετά δύσκολο με το σύστημα της Ελλάδος. Οι σπουδές και ο αθλητισμός είναι δύο πράγματα που κινούνται παράλληλα ενώ θα έπρεπε να “τέμνονται”. Οι προπονήσεις είναι πολύωρες απαιτητικές, τα ταξίδια πολλά και από την άλλη η σχολή δύσκολη απαιτητική και που χωρίς παρακολούθηση περνιέται δύσκολα.

Παρ ’όλα αυτά πιστεύω και πίστευα ότι όλα μπορούν να συνδυαστούν με σωστό προγραμματισμό, διάθεση και όρεξη για δουλειά. Προσπαθώ να κατεβαίνω σε όλες τις εξεταστικές να μιλάω με τους συμφοιτητές μου και να περνάω όσα περισσότερα μαθήματα μπορώ.

Τι σημαίνει για εσένα ή συμμετοχή σου στους ολυμπιακούς αγώνες;

Είναι ένα παιδικό όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Βρίσκεσαι ανάμεσα στους κορυφαίους του κόσμου, είσαι μέρος μιας παγκόσμιας γιορτής και τα συναισθήματα που γεμίζεις είναι απερίγραπτα. Επίσης όταν εξασφαλίζεις το όριο διανύεις μια απίστευτη διαδρομή γεμάτη συναισθηματικές αλλαγές, σωματική κόπωση που σε κάνει δυνατότερο και ακόμα πιο ανυπόμονο για το μεγάλο στόχο.

Τι σημαίνει για σένα “δυνατός άνθρωπος”; θεωρείς ότι είσαι μία απ αυτούς;

Για μένα δυνατός είναι ο άνθρωπος που μπορεί να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες με αισιοδοξία με χαμόγελο και αποφασιστικότητα. Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τη ζωή όπως τους έρχεται και που δεν δειλιάζουν μπροστά σε καμία δυσκολία. Ο αθλητισμός πιστεύω σε κάνει δυνατό. Σε μαθαίνει να αντέχεις τον πόνο να μην λυγίζεις στην αποτυχία και να δουλεύεις κάθε μέρα και πιο σκληρά για να πετύχεις τον στόχο σου.  Οπότε πιστεύω οι αθλητές στην πλειοψηφία τους είναι δυνατοί.

Έχεις λάβει μέρος σε αρκετούς σημαντικούς αγώνες. Ποιος είναι ο επόμενος σου στόχος;

Φέτος ετοιμάζομαι για το παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα γίνει στην Νότια Κορέα τον Ιούλιο. Επιπρόσθετα ξεκινάει να μετράει το όριο για την Ολυμπιάδα του 2020 από τον Μάρτιο οπότε μέσα στην χρονιά είναι και η επίτευξη του ορίου ένας στόχος μου.

Έχεις στερηθεί πράγματα λόγω της κολύμβησης;

Πάντοτε όποιο δρόμο και να διαλέξεις στη ζωή σου κάτι χάνεις κάτι κερδίζεις. Δεν μπορώ να πω ότι έχω στερηθεί. Σίγουρα υπάρχουν πράγματα που δεν έχω κάνει όπως τα παιδιά της ηλικίας μου όμως η ανταμοιβή που παίρνω από όλο αυτό το πανέμορφο ταξίδι που έχω κάνει με την κολύμβηση είναι ανεκτίμητη.

Ποιοι είναι οι άνθρωποι που σε στηρίζουν για να είσαι αυτή που είσαι σήμερα;

Σίγουρα η οικογένεια μου. Είναι αυτή που με στηρίζει στο σύνολο της σε ότι χρειαστώ και ονειρεύεται μαζί μου. Μετά η ομάδα μου που είναι πίσω από εμένα και δουλεύει για εμένα, οι χορηγοί μου το φυσιοθεραπευτήριο physiomedica, το πατρινό ζαχαροπλαστείο Εντελβάις και η Herbalife και η ομάδα που ανήκω ο Παναθηναϊκός.

Όλοι οι άνθρωποι που έχουν περάσει όλα αυτά τα χρόνια από δίπλα μου και στηρίζουν αυτό που κάνω είτε χρηματικά είτε ηθικά είτε ψυχολογικά. Όλοι τους ο καθένας με τον τρόπο του βοηθάει στην προσπάθεια που κάνω.

Αν γύριζες τον χρόνο πίσω τι θα άλλαζες;

Δεν νομίζω ότι θα άλλαζα κάτι. Έχω κάνει κάποιες επιλογές με τα καλά τους και τα κακά τους  τις στήριζα, τις στηρίζω και είναι και αυτές που με έχουν οδηγήσει εδώ. Το αν θα μπορούσαν τα πράγματα να ήταν διαφορετικά καλύτερα ή χειρότερα δεν με απασχολούσε ποτέ.

Μπορείς να μας αναφέρεις κάποιες σημαντικές σου στιγμές από τους αγώνες που σε έκαναν να τους θυμάσαι ακόμα και σήμερα;

Η πρώτη μου Ολυμπιάδα και η στιγμή που έπιασα το όριο για αυτή είναι κάτι που θα με ακολουθεί πάντα. Καθώς και η επιστροφή μου μετά την εγχείρηση στον ώμο το 2013. Μετά από 1.5 χρόνο αποχής κατάφερα να μπω στους 8 καλύτερους του κόσμου. Είναι η στιγμή που θα μου θυμίζει πάντα ότι η θέληση μπορεί να μετακινήσει και βουνά.

Στον ελεύθερο σου χρόνο τι σου αρέσει να κάνεις;

Μου αρέσουν πολύ όλα τα σπορ οπότε όποτε μου βρίσκεται ευκαιρία προσπαθώ να παίζω κάποιο. Γενικά μου αρέσει πολύ το ποδήλατο η ζωγραφική και το θέατρο.

Με ποιους τρόπους κατορθώνει κάποιος να αγγίξει τα όνειρα του; υπάρχει συνταγή;

Η συνταγή είναι μια. Η θέληση και η προσήλωση στο όνειρο και σε λίγο μικρότερο βαθμό το ταλέντο. Μικρότερη μου έλεγαν “άμα θες κάτι πολύ το σύμπαν συνωμοτεί να το πετύχεις”. Την κορόιδευα αυτή τη φράση από το πανέμορφο βιβλίο του Κοέλιο.

Μεγαλώνοντας διαπίστωσα ότι πράγματα που δεν πίστευα ποτέ ότι θα καταφέρω τα έχω κατακτήσει. Πάντα πίστευα σε κάτι παραπάνω από αυτό που μπορούσα να πετύχω και πάντα δούλευα πολύ σκληρά για αυτό. Είναι πολύ όμορφο να ονειρεύεσαι και να κυνηγάς κάτι με όλες σου τις δυνάμεις και πηγαίνοντας κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες. Δεν πρέπει ποτέ να τα παρατάς και πάντα να ονειρεύεσαι να κάνεις παραπάνω πράγματα από αυτά που νομίζεις ότι μπορείς.

Πως βλέπεις τα πράγματα στην Ελλάδα στον χώρο του αθλητισμού και ειδικά στο χώρο της κολύμβησης;

Ο αθλητισμός στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια διανύει μια άνοδο, αρκετοί αθλητές διακρίνονται στο εξωτερικό και πολλοί από αυτούς κατέχουν υψηλή θέση στη παγκόσμια κατάταξη. Το ίδιο ισχύει και στην κολύμβηση. Υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι αθλητές που μπορούν να ανεβάσουν την κολύμβηση αρκετά ψηλά.

Όμως χρειάζεται λίγη παραπάνω βοήθεια από την πολιτεία. Ένας προγραμματισμός τετραετίας. Οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες βοηθούν πολύ όμως δεν είναι αρκετές. Υπάρχουν οι αθλητές που παίρνουν τα μετάλλια και πρέπει να στηριχτούν όμως υπάρχουν και πίσω από αυτούς πολλοί αθλητές που δεν είναι μεταλλιούχοι αλλά είναι πολύ κοντά.

Αυτοί οι αθλητές χρειάζονται στήριξη και μεθοδευμένη προσπάθεια από την πολιτεία για να μπορέσουν να στηρίξουν την προετοιμασία τους ώστε τα να αυξηθεί ο αριθμός των μεταλλίων και η χώρα μας να ακούγεται σε όλο τον κόσμο.

Ποιο μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στη σημερινή νεολαία μέσα από το Young People.gr

Ήθελα να πω στα νέα παιδιά να έχουν όνειρα να έχουν φιλοδοξίες και να κυνηγούν ένα στόχο όποιος και αν είναι αυτός. Ο καθένας έχει το δικό του. Η φιλοδοξία και ο στόχος κρατούν το σώμα σου και το μυαλό σου σε εγρήγορση, Δεν επαναπαύεσαι και πάντα προσπαθείς για κάτι. Τέλος θα ήθελα να τους πω να βάλουν τον αθλητισμό στη ζωή τους. Και να γίνει τρόπος ζωής τους. Τα οφέλη που θα αποκομίσουν θα τους ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή.

Σημείωση: Για την ολοκλήρωση της συνέντευξης της αθλήτριας Νόρας Δράκου, συνεργάστηκαν, στην επιμέλεια η Ομάδα Έκφρασης και Υλοποίησης, ενώ στην επιμέλεια των ερωτήσεων η Κασσιανή Ζήκα. Ευχαριστούμε την Αθλήτρια κολύμβησης Νόρα Δράκου για την πραγματοποίηση της συνέντευξης.

Δημοφιλείς Συνεντεύξεις