ΑρχικήΣυνεντεύξειςΚαλλιτέχνεςΧρήστος Μπότσης: "Ο πυρήνας του καλλιτέχνη είναι το κοινό"

Χρήστος Μπότσης: “Ο πυρήνας του καλλιτέχνη είναι το κοινό”

"Συνέντευξη με τον νέο ταλαντούχο ερμηνευτή Χρήστο Μπότση"

Ο Χρήστος Μπότσης αγαπά το τραγούδι και αντλεί έμπνευση από τις ανθρώπινες εμπειρίες και το φυσικό κόσμο. Κέντρο του πάντα είναι ο άνθρωπος… Επιδιώκει το μουσικό δρόμο που γεφυρώνει το παρελθόν με το παρόν, λέει χαρακτηριστικά! Μας αποκαλύπτει τον άνθρωπο που τον έχει επηρεάσει καλλιτεχνικά! Μας μιλά για το πρώτο του προσωπικό άλμπουμ και τα συναισθήματα του γι αυτό!

Πιστεύει πως το διαδίκτυο επηρεάζει τη μουσική βιομηχανία αφού όλα πλέον γίνονται με σα από εκεί. Για αυτόν η αλήθεια είναι τα πάντα! “Μόνο ο αληθινός άνθρωπος κερδίζει”! Μας λέει. Ο φόβος του είναι να μη χαθεί η ουσία της μουσικής, να μην υπερισχύει το εφήμερο! Τέλος στέλνει το δικό του ξεχωριστό μήνυμα σε όλους μας!

Διαβάστε την συνέντευξη του Χρήστου Μπότση

Συνέντευξη με τον ερμηνευτή Χρήστο Μπότση

Πως θα συστηνόσουν στον κόσμο που δεν σε γνωρίζει;

Καταρχάς σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία. Είμαι ο Χρήστος Μπότσης, άνθρωπος της διπλανής πόρτας που αγαπώ πολύ το τραγούδι. Είμαι αδερφός των αδερφών μου, παιδί των γονιών μου και αδερφός των φίλων μου.

Είμαι ένας καλλιτέχνης που αντλεί έμπνευση από την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης εμπειρίας και την ομορφιά του φυσικού κόσμου. Μέσα από τα έργα μου, προσπαθώ να εξερευνήσω βαθύτερες αλήθειες και συναισθήματα με κέντρο μου πάντοτε τον άνθρωπο. Λατρεύω τα ζώα και τη φύση, την αισθητική και το καλό φαγητό (θα αδυνατίσω όμως). 

Ποια είναι η μουσική ταυτότητα του Χρήστου Μπότση και πάνω σε ποιο μουσικό δρόμο θα ήθελε να περπατήσει; 

Αν και μισώ τις ταμπέλες, επιδιώκω να περπατήσω σε ένα μουσικό δρόμο που γεφυρώνει το παρελθόν με το παρόν, φέρνοντας στην επιφάνεια διαχρονικές αξίες και συναισθήματα μέσα από νέες  προσεγγίσεις. Αυτός ο δρόμος με οδηγεί σε μια διαρκή αναζήτηση νέων ήχων και μορφών έκφρασης, ενώ παράλληλα παραμένω πιστός στις ρίζες μου. Μεγάλωσα με Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Γκάτσο, Ξαρχάκο, Μαρκόπουλο, Μικρούτσικο. Νομίζω θα κουβαλώ πάντα μέσα μου αυτούς τους τιτάνιους ανθρώπους και το μεγάλο τους έργο. Είναι αξίες ζωής οι εμπνευστές μας.

Υπάρχουν καλλιτέχνες που σε έχουν επηρεάσει θετικά;

Η Μαρία Δημητριάδη. Την θεωρώ την μεγαλύτερη δραματική τραγουδίστρια της γενιάς της. Οι ερμηνείες της ήταν γεμάτες πάθος και πολιτική ευαισθησία. Θεωρώ πως έχει αποτελέσει έμπνευση για πολλούς. Είναι πολύ σημαντικό με τη δύναμη της μουσικής να μεταφέρεις μηνύματα και να επηρεάσεις την κοινωνία. Έβαλε ένα λιθαράκι σημαντικό στον κόσμο. 

Μίλησέ μας για το άλμπουμ “Τρίτη νύχτα” που κυκλοφορεί από την δισκογραφική εταιρία Cobalt Eclectic.

Είναι το πρώτο μου προσωπικό άλμπουμ και είμαι πολύ χαρούμενος για το όλο εγχείρημα. Αποτελείται από έξι τραγούδια, έξι διαφορετικές εποχές με συναισθήματα που ήθελα να καταθέσω. Είναι ένας δίσκος πολυσυλλεκτικός που θα μου επιτρέψετε να αναφέρω όλους τους δημιουργούς.

Έγραψαν οι Νίκος Μωραΐτης, Γιώργος Κυριάκος, Κώστας Τσίρκας, Γεράσιμος Ευαγγελάτος, Λίνα Δημοπούλου, Θέμης Καραμουρατίδης, Αλέξανδρος Κούρος, Στέλλα Καμπανού, Σταύρος Σταύρου, Βίκυ Γεροθόδωρου και Νίκος Μερτζάνος. Ο Νίκος Μερτζάνος υπογράφει όλη την ενορχήστρωση του άλμπουμ καθώς έχουμε τραγουδήσει μαζί το «Έτσι Γενικά». Είμαι ευγνώμων γιατί μεγάλωσα ακούγοντας αυτούς τους δημιουργούς και σήμερα έγραψαν για μένα. Είναι επίσης τεράστια τιμή η συμμετοχή του Κώστα Μακεδόνα με το τραγούδι – ντουέτο «Καινούργιοι Άνθρωποι », τον οποίο εκτιμώ επίσης βαθιά και τον ευχαριστώ.

Τέλος, η διασκευή της «Ασπιρίνης» μέσα στον δίσκο, 20 χρόνια μετά την πρώτη ερμηνεία της Νατάσσας Μποφίλιου μου έδωσε ένα μεγάλο βήμα να ακουστούν τα τραγούδια μας. Μπορεί να μιλάω γι’ αυτό το άλμπουμ ατέλειωτες ώρες αλλά σας προτρέπω να το ακούσετε καθώς και να δείτε τα δυο υπέροχα κλιπ που έχει σκηνοθετήσει η Φαίδρα Νταϊόγλου. Θα τα βρείτε στο κανάλι της αγαπημένης μου εταιρείας Cobalt Eclectic.

Εξώφυλλο άλμπουμ “Τρίτη Νύχτα”

Ποια στοιχεία πρωταγωνιστούν στο άλμπουμ;

Ο Νίκος Μερτζάνος έχει αγκαλιάσει τα τραγούδια, κάνοντας ενορχηστρώσεις με μια νέα ματιά δημιουργώντας ένα ενδιαφέρον και φρέσκο ηχητικό τοπίο. Ο συνδυασμός παραδοσιακών ακουστικών οργάνων με ηλεκτρονικούς ήχους και εφέ προσδίδει μια σύγχρονη διάσταση στο άλμπουμ.

Τα τραγούδια έχουν έντονη συναισθηματική φόρτιση, με στόχο να μεταφέρουν τις βαθύτερες σκέψεις και συναισθήματα μου στους ακροατές. Το είχα ανάγκη αυτό. Να διηγηθώ ιστορίες προσφέροντας μια ολοκληρωμένη ακουστική εμπειρία με όλες μου τις επιρροές μέχρι σήμερα. 

Πόσο δύσκολο η εύκολο είναι σήμερα να πρωταγωνιστήσει στα μουσικά δρώμενα ένα νέο άλμπουμ από έναν νέο σε εισαγωγικά καλλιτέχνη. Ο κόσμος παίζει το δικό του ρόλο σε αυτό; 

Σήμερα, η πρωταγωνιστική παρουσία ενός νέου άλμπουμ από έναν νέο (ή “νέο” σε εισαγωγικά) καλλιτέχνη στα μουσικά δρώμενα μπορεί να είναι τόσο δύσκολη όσο και εύκολη. Το σίγουρο είναι πως δεν υπάρχει καμία συνταγή επιτυχίας. Ο μουσικός κόσμος είναι υπερκορεσμένος με νέο υλικό καθημερινά, κάνοντας δύσκολη την ανάδειξη ενός νέου άλμπουμ.

Φυσικά, η προώθηση ενός άλμπουμ απαιτεί σημαντική οικονομική επένδυση για παραγωγή, διανομή και διαφήμιση που οι καλλιτέχνες κάνουν πια με δικά τους χρήματα. Η τεχνολογία έφερε νέους τρόπους αυτοπροβολής που αυτό εν μέρει είναι θετικό γιατί είσαι αυτός που θες να είσαι, αλλά είναι άπειρο το περιεχόμενο που κανείς δεν διαβάζει και δεν ακούει πια σε βάθος.

Πόσες φορές διαβάσαμε έναν τίτλο και πήγαμε παρακάτω; Χρειάζεται τρομερή δουλειά για να μείνεις στην ουσία.  Όμως ο τελικός κριτής είναι το κοινό. Ο πυρήνας του καλλιτέχνη είναι το κοινό. Δεν ξέρω να σας πω πως θα ήταν αν ένας καλλιτέχνης δεν βρίσκει κοινό επειδή δεν αφορά αυτό που κάνει. Πιστεύω είναι πολύ δύσκολο. Εγώ έχω την τύχη, ο πυρήνας μας συνεχώς να μεγαλώνει που κυριολεκτικά ξεκίνησε από 5 ανθρώπους. 

Ποιες προκλήσεις αντιμετώπισες ερμηνευτικά έως την ολοκλήρωση του άλμπουμ;

Είναι πολύ δύσκολο να βρεις συναισθήματα και να τα φέρεις στην επιφάνεια όταν δεν είσαι σε αυτή τη συναισθηματική κατάσταση. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη δοκιμασία. Τα επιμέρους όπως η διαφορά του στούντιο από ένα live, οι τόνοι των τραγουδιών και το ύφος με δυσκόλεψαν αλλά ως ένα βαθμό. 

Τα τραγούδια έχουν έντονη συναισθηματική φόρτιση, με στόχο να μεταφέρουν τις βαθύτερες σκέψεις και συναισθήματα μου στους ακροατές

Στο “Τρίτη νύχτα” οι συνεργασίες πολλές. Τι πιστεύεις ότι σου έδωσαν και τι μετράει για εσένα περισσότερο σε μια συνεργασία;

Μου υπενθύμισαν στο να παραμείνω πιστός στο όνειρο μου και στις αξίες μου γενικά. Όταν σε εμπιστεύονται τόσο τεράστιου βεληνεκούς άνθρωποι, η ευγνωμοσύνη και η χαρά είναι το λιγότερο. Μου έδειξαν τον δρόμο και έγραψαν με βάση τον Χρήστο. Με άκουσαν. Άκουσαν αυτά που είχα ανάγκη να πω. Μου έδωσαν τη σκυτάλη με τον πιο ωραίο τρόπο. 

Ένας χαρακτηριστικός στίχος τραγουδιού, ποιήματος, μια έκφραση από κάποιο βιβλίο που ίσως σηματοδοτεί τη ζωή σου ή απλά σε αγγίζει.

Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει. Αγαπημένο ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ.

Πιστεύεις ότι το διαδίκτυο έχει επηρεάσει τη μουσική βιομηχανία;

Και βέβαια ναι. Τα πάντα γίνονται μέσω διαδικτύου πια. 

Ποια στοιχεία πιστεύεις πως θα πρέπει να έχει ένα καλλιτέχνης για να αφήσει το στίγμα του στην μουσική.

Την αλήθεια του. Πιστεύω πως ο αληθινός άνθρωπος πάντα κερδίζει. Μπορεί να χάσει πολλές φορές αλλά θα έχει μαζί του αυτούς που αξίζει να έχει.  Στα πάντα είναι η αλήθεια μας παιδιά.

Σε φοβίζουν στη μουσική κάποια πράγματα, εάν ναι ποια;

Με φοβίζει μόνο όπως είπα και παραπάνω να μην χάσουμε την ουσία. Δεν μπορεί να υπερισχύει το εφήμερο γενικά. Από την άλλη η ιστορία έχει αποδείξει πως το μεγάλο έργο έχει διαχρονική ισχύ. Με φοβίζει όμως πως πολλοί νέοι ακούν φθηνό ρεπερτόριο.

Μελλοντικά σχέδια του Χρήστου Μπότση που θα ήθελε να μοιραστεί μαζί μας;

Σε λίγες μέρες θα ανακοινωθεί ένα πολύ σημαντικό opening act που θα κάνω στη πόλη μου τη Θήβα καθώς και οι καλοκαιρινές μου εμφανίσεις. 

Ποιο μήνυμα θα ήθελες να στείλεις μέσα από το YoungPeople.GR

Με όλα αυτά που συμβαίνουν τριγύρω μας να είμαστε με την σωστή – αληθινή πλευρά της ιστορίας. Μόνο έτσι θα νικήσει ο άνθρωπος. 

Βίντεο Χρήστος Μπότσης

Χρήστος Μπότσης - Τρίτη Νύχτα | Official Audio Release

Σημείωση: Για την ολοκλήρωση της συνέντευξης του Χρήστου Μπότση συνεργάστηκαν: Στην επιμέλεια η ομάδα Έκφρασης και Υλοποίησης. Ευχαριστούμε τον Χρήστο Μπότση και την υπεύθυνη επικοινωνίας Κ. Τζίνα Φουντουλάκη για την πραγματοποίηση της συνέντευξης.

Μας Είπαν...

Διαβάστε το μήνυμα τους...

"Να μη φοβούνται να εξερευνούν και να εκφράζουν τη σκιά τους"...

Καραμίχος

Ηθοποιός

"Να ακολουθούν την καρδιά τους και να μην κάνουν εκπτώσεις στα θέλω και στην αξιοπρέπεια τους"...

Κρονάκη

Δημοσιογράφος

Σχετική Αρθρογραφία

- Read Interesting Site Topics The Most Popular Interview

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, 5 Ιουνίου.

Από το 1972 έχει καθιερωθεί η συγκεκριμένη ημέρα, (5 Ιουνίου), από τα Ηνωμένα Έθνη, ο σκοπός είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου για την προστασία του πλανήτη. Πρέπει ο...

Η σημασία της ανακύκλωσης στη ζωή του ανθρώπου.

Με τον όρο "ανακύκλωση" εννοούμε την διαδικασία επαναχρησιμοποίησης πρώτων...

Δύο τόσο διαφορετικά γράμματα, και όμως γραμμένα από το ίδιο πρόσωπο.

Όταν ενημερώθηκα ότι υπάρχει αυτή η στήλη σκέφτηκα πως ήταν...

- New Post & Article Archive