Οι V.V.I.A., το μουσικό δίδυμο που αποτελείται από την In Atlas (Στίνε) και τη Venus Volcanism (Ρένα), επιστρέφουν με το νέο τους άλμπουμ “I Knew You Before We Met”, (κυκλοφορεί από Inner Ear Records) μια δουλειά που σημαίνει πολλά περισσότερα από μια απλή κυκλοφορία. Είναι η ιστορία μιας επανασύνδεσης, μιας υπέρβασης δυσκολιών και μιας αναγέννησης της δημιουργικής τους σχέσης μετά από πέντε χρόνια.
Η συνάντησή τους στην δανέζικη εξοχή, σε μια κρύα καλύβα, σημαδεύτηκε από απρόοπτα και προκλήσεις, αλλά λειτούργησε ως καταλύτης για τη δημιουργία οκτώ κομματιών που αντικατοπτρίζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα αυτών των δέκα έντονων ημερών.
Μέσα από τις απαντήσεις τους, η In Atlas μας ταξιδεύει στην πανκ σκηνή της Κοπεγχάγης που διαμόρφωσε την αίσθηση της κοινότητας και την επαναστατική της ενέργεια, καθώς και στην επιθετική techno και industrial σκηνή της Αθήνας που την επηρέασε βαθιά.
Η Venus Volcanism, από την άλλη, αναφέρεται στην απροσδόκητη γέννηση του άλμπουμ και στην υπερηφάνεια για την ολοκλήρωση αυτού του προσωπικού έργου. Μαζί, αναλύουν τη μοναδική συμβολή του theremin στον ήχο τους, τις επιρροές τους από την δεκαετία του ’80 και νεότερους καλλιτέχνες, και στέλνουν ένα δυνατό μήνυμα για τη σημασία των πλατωνικών σχέσεων.
Η αναμονή για την εμφάνισή τους στο Deep South Trip Festival στην Κρήτη και τα μελλοντικά τους σχέδια μας γεμίζουν προσδοκίες για τη συνέχεια αυτού του ιδιαίτερου μουσικού ταξιδιού.
Η συνέντευξη με τα μέλη του συγκροτήματος V.V.I.A
Απαντά η In Atlas:
Πώς έχει επηρεάσει η ζωή στην Κοπεγχάγη τη μουσική σας; Υπήρξε κάποιο συγκεκριμένο μουσικό γεγονός ή καλλιτέχνης που σας ώθησε να ασχοληθείτε με τη μουσική;
In Atlas: Όταν ήμουν έφηβη και άρχισα να βγαίνω έξω, άρχισα να περνάω χρόνο σε ένα μέρος που ονομαζόταν «Ungdomshuset», το οποίο ήταν ένα αριστερό, αυτόνομο σπίτι νεολαίας στην Κοπεγχάγη. Εκεί γνώρισα την πανκ μουσική και ερωτεύτηκα την επαναστατική ενέργεια και την ωμότητα της.
Χόρεψα πολύ πόγκο και αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν το πώς οι άνθρωποι φρόντιζαν τόσο καλά ο ένας τον άλλον, παρά το χάος που επικρατούσε όταν όλοι μας πέφταμε ο ένας πάνω στον άλλον.
Κοιτάζοντας πίσω τώρα, είμαι σίγουρος ότι αυτή η αίσθηση της κοινότητας, σε συνδυασμό με το αίσθημα του ανήκειν έπαιξε μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση της μουσικής μου και της πορείας που ακολούθησα.
Πώς βίωσες την πρώτη σου επαφή με την ελληνική μουσική σκηνή και ποια ήταν η πρώτη σου εντύπωση;
In Atlas: Λοιπόν, αυτό στην πραγματικότητα συνδέεται με την punk σκηνή, αν και ήταν η ελληνική techno και industrial σκηνή με την οποία πρωτοασχολήθηκα. Υπάρχει κάτι στον επιθετικό και παραμορφωμένο ήχο της ελληνικής μουσικής που πραγματικά μου μίλησε.
Νομίζω ότι ήταν περίπου εκείνη την εποχή που συνειδητοποίησα ότι το punk δεν χρειάζεται να είναι οι κιθάρες, το μπάσο, τα ντραμς και κάποιος που ουρλιάζει – μπορεί να είναι techno, pop, hip hop ή οποιοδήποτε άλλο είδος. Το punk έχει να κάνει περισσότερο με ένα vibe και μια ενέργεια, και αυτό το είδα πραγματικά στον ήχο της σκηνής της Αθήνας. Είναι κάτι που έχω κουβαλήσει μαζί μου.
Πώς επηρέασε η δανέζικη μουσική σκηνή τον ήχο σας και τη συμβολή σας στους V.V.I.A.;
In Atlas: Χμμ, αυτή είναι μια καλή ερώτηση. Ίσως αντανακλάται στην punk ενέργεια που φέρνω στη μπάντα, αν και νιώθω επίσης ότι και η Rena έχει αυτή την ενέργεια μέσα της. Είναι ένας διπλό Λιοντάρι, φαντάσου!
Ποια ήταν η πιο απροσδόκητη στιγμή στη δημιουργία του «I Knew You Before We Met»;
In Atlas: Για να είμαι ειλικρινής, η πιο απροσδόκητη στιγμή ήταν ότι καταλήξαμε να φτιάξουμε ένα άλμπουμ! Η διαδικασία δημιουργίας αυτού του άλμπουμ ήταν τόσο δύσκολη κατά καιρούς που ειλικρινά εκπλήσσομαι που καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο έργο.
Πώς μεταφράστηκε η εμπειρία της επανασύνδεσης στην καλύβα στη Δανία στη μουσική του άλμπουμ;
In Atlas: Σε κάθε πτυχή, θα έλεγα! Ήταν η πρώτη φορά που δεν ήμασταν στην Ελλάδα για να κάνουμε μουσική. Η καλύβα ήταν κρύα και σκοτεινή και δεν είχαμε αρκετά ξύλα για το τζάκι, οπότε έπρεπε να κόψουμε τα δικά μας. Η Ρένα τραυματίστηκε επίσης με το τσεκούρι, οπότε έπρεπε να περάσουμε πολύ χρόνο στο νοσοκομείο.
Συν τοις άλλοις, και το πιο σημαντικό, είχαμε να κάνουμε μουσική μαζί για περισσότερα από πέντε χρόνια, οπότε έπρεπε να επανασυνδεθούμε, πράγμα που δεν ήταν εύκολο. Αλλά με κάποιο τρόπο, ήμασταν αποφασισμένοι, γιατί ήμασταν επιτέλους και πάλι μαζί. Υποθέτω ότι είναι όπως λένε: από το σκοτάδι βγαίνει το φως.

Πώς βλέπετε τη χρήση του theremin στον ήχο των V.V.I.A. και πώς συμβάλλει στη μοναδική ατμόσφαιρα του συγκροτήματος;
In Atlas: Δεν είχα συναντήσει το theremin πριν γνωρίσω τη Ρένα και μαγεύτηκα εντελώς όταν την είδα να το παίζει για πρώτη φορά. Έχει αυτή τη «μαγική» ατμόσφαιρα που ταιριάζει απόλυτα με τη μουσική μας. Αισθάνομαι ότι οι V.V.I.A. είχαν πάντα μια υποβόσκουσα ατζέντα, θέλοντας να τονίσουν ή να αμφισβητήσουν το πόσο μπερδεμένη είναι η κοινωνία, και το theremin βοηθάει κατά κάποιο τρόπο σε αυτό.
Οι άνθρωποι συνήθιζαν να φοβούνται τις μάγισσες, οπότε τις έκαιγαν, αλλά στην πραγματικότητα, οι μάγισσες ήταν συχνά γυναίκες που μιλούσαν μαζί, χρησιμοποιούσαν τη θεραπευτική δύναμη της φύσης και μερικές φορές επέλεγαν να ζουν μόνες τους.
Πολλές ήταν επίσης γυναίκες που δεν συμμορφώνονταν με τα κοινωνικά πρότυπα της εποχής τους – γυναίκες που είχαν δύναμη ή θέση έξω από τις παραδοσιακές πατριαρχικές δομές. Έτσι, κατά κάποιον τρόπο, αισθάνομαι ότι το theremin αντιπροσωπεύει μια αναμέτρηση με όλα αυτά.
Ποιοι καλλιτέχνες ή μουσικά ρεύματα σας επηρέασαν περισσότερο στη δημιουργία του ήχου των V.V.I.A.;
In Atlas: Προφανώς, η δεκαετία του ’80 και τα διάφορα είδη της, όπως το post-punk, το darkwave και το synth. Αλλά και πολλοί νεότεροι καλλιτέχνες όπως η Molly Nilsson, οι KVB, ο John Maus, οι Tzusing, οι Soft Moon και πολλοί άλλοι.
Απαντά η Venus Volcanism:
Πώς θα περιέγραφες τον εαυτό σου με τρεις λέξεις που σχετίζονται με την καλλιτεχνική σου ταυτότητα;
Venus Volcanism: Η αλήθεια είναι πως νιώθω κάπως περίεργα όταν καλούμαι να περιγράψω την καλλιτεχνική μου ταυτότητα. Αν έπρεπε όμως να το κάνω, θα έλεγα ότι είμαι σίγουρα τραγουδίστρια, και λίγο μουσικός – μουσικός παραγωγός.
Ποια είναι η πιο σημαντική ανάμνηση από την παιδική σου ηλικία που σε συνδέει με τη μουσική;
Venus Volcanism: Μία από τις πιο παλιές αναμνήσεις που έχω – ίσως όταν ήμουν γύρω στα τέσσερα – είναι ένα καλοκαίρι, σε κάποιο γλέντι (γάμος ή βάφτιση) στην πλατεία του χωριού, να με παίρνει ο ύπνος σε μια πλαστική καρέκλα με ζωντανή κρητική μουσική στη διαπασών.
Πώς επηρέασε η κρητική σας καταγωγή τον ήχο των V.V.I.A. και συγκεκριμένα το νέο άλμπουμ;
Venus Volcanism: Δεν θεωρώ πως η κρητική μου καταγωγή επηρέασε άμεσα τον ήχο των V.V.I.A. – ίσως μόνο στο προηγούμενο μας άλμπουμ “Chaos Brings Order”, που ήταν ορχηστρικό και είχε επιρροές από ρυθμούς που συναντάμε σε παραδοσιακούς χορούς (όχι μόνο κρητικούς).
Ο ήχος των V.V.I.A. διαμορφώθηκε το 2015 και είναι βαθιά συνυφασμένος με την πολύβουη, χαοτική Αθήνα – μια πόλη ωμή και βίαιη, αλλά ταυτόχρονα αδιαμφισβήτητα γοητευτική, γεμάτη ένταση, δημιουργικότητα και πάθος – και τα συναισθήματα που γεννά.
“I Knew You Before We Met” – Μίλησέ μας σχετικά.
Venus Volcanism: Το “I Knew You Before We Met” είναι ένα ολοκληρωμένο, αυτοαναφορικό μουσικό έργο 8 κομματιών, που πραγματεύεται έννοιες όπως η επανασύνδεση μετά από έναν μεγάλο αποχωρισμό, η υπαρξιακή κρίση , η πλατωνική και ανιδιοτελής αγάπη. Χρειάστηκε συνολικά 3 μέρες κακοτυχίας και 7 μέρες απόλυτης συγκέντρωσης και εμμονικής ενασχόλησης με τη σύνθεση μουσικής και τη συγγραφή στίχων.
Τίποτα δεν ήταν προσχεδιασμένο – όλα συνέβησαν μοιραία. Το άλμπουμ αντανακλά τις σκέψεις και τα συναισθήματα που βιώσαμε μέσα σε αυτές τις 10 ημέρες και, παρόλο που η διαδικασία ήταν δύσκολη, νιώθουμε υπερηφάνεια και χαρά που καταφέραμε να ολοκληρώσουμε αυτό το έργο και να επαναπροσδιορίσουμε τη βαθιά φιλία που μας ενώνει από τότε που ζούσαμε μαζί στην Αθήνα το 2015.
Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του άλμπουμ;
Venus Volcanism: Να παραμείνουμε προσηλωμένες στον στόχο μας – που ήταν να γράψουμε νέα μουσική μετά από πέντε χρόνια αδράνειας των V.V.I.A. – παρά τις εξωτερικές και εσωτερικές προκλήσεις.

Πώς προέκυψε η ιδέα για το concept του άλμπουμ, που αφορά την επανασύνδεση μετά από αποχωρισμό;
Venus Volcanism: Η ιδέα γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας στη δανέζικη εξοχή. Το μόνο που ήταν προγραμματισμένο ήταν ότι θα ταξίδευα από την Ισλανδία – όπου ζω τα τελευταία τέσσερα χρόνια – στη Δανία. Εκεί θα ξανάβρισκα τη Στίνε (Ιn Atlas) και θα περνούσαμε 10 ημέρες γράφοντας νέα μουσική σε ένα εξοχικό.
Τα υπόλοιπα ήρθαν μοιραία, αναπόφευκτα και – ίσως – αναγκαία. Εξωτερικές και εσωτερικές συνθήκες μας έδειξαν πως χρειαζόταν να ξανασυστηθούμε η μία στην άλλη. Δεν είναι εύκολο να δημιουργείς κάτι τόσο προσωπικό, όπως η μουσική, μέσα σε 10 μέρες, με ένα άτομο που ήταν τόσο γνώριμο και οικείο αλλά η πάροδος του χρόνου το έκανε να φαντάζει ταυτόχρονα και τόσο ξένο.
Από τότε που ζούσαμε μαζί στην Αθήνα, μεσολάβησαν μια πανδημία, ο επαναπατρισμός της Στίνε στη Δανία και η δική μου μετανάστευση στην Ισλανδία. Όμως, μέσα από τη μουσική, μέρα με τη μέρα, ξανανακαλύψαμε η μία την άλλη.
Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να μεταφέρετε στους ακροατές μέσω του νέου άλμπουμ;
Venus Volcanism: Το καθένα μπορεί να ακούσει το άλμπουμ, να παρατηρήσει τους στίχους και ίσως να βρει κάτι με το οποίο θα μπορούσε να ταυτιστεί μέσα από τις ιστορίες των τραγουδιών μας. Ας το αφήσουμε στ@ ακροατ@.
Απαντήσεις ως V.V.I.A :
Ποια είναι η γνώμη σας για τη σχέση μεταξύ μουσικής και τεχνολογίας στη σύγχρονη εποχή;
Απάντηση ως V.V.I.A. : Προσπαθούμε να μην το πολυσκεφτόμαστε και να επικεντρωνόμαστε στο να κάνουμε αυτό που κάνουμε.
Παρόλο που μπορεί να είναι τρομακτικό να σκεφτόμαστε το μέλλον με την εκθετική ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, σκεφτόμαστε επίσης πώς οι άνθρωποι κάποτε φοβόντουσαν τους υπολογιστές και θεωρούσαν ότι τα συνθεσάιζερ δεν ήταν αληθινά όργανα – πιθανόν να τα θεωρούσαν ακόμα και σκατά του διαβόλου.
Οπότε, προσπαθούμε απλά να το δεχτούμε όπως έρχεται, παραμένοντας ανοιχτοί, αλλά και σκεπτικιστές και κριτικοί ταυτόχρονα.
Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια των V.V.I.A.;
Απάντηση ως V.V.I.A. : Η επόμενη φορά που θα συναντηθούμε είναι αυτό το καλοκαίρι, στην Κρήτη για να δουλέψουμε πάνω στο live set μας. Μετά από αυτό, θα παίξουμε στο Deep South Trip Festival 2025 στη Σούγια (Κρήτη), και ελπίζουμε ότι θα έχουμε κι άλλες συναυλίες για το φθινόπωρο -ίσως ένα release party στην Αθήνα και μια μικρή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα-.
Μιλάμε επίσης για μια περιοδεία στην Ιαπωνία από πάντα, οπότε ποιος ξέρει, ίσως και αυτό να συμβεί κάποια στιγμή στο μέλλον!».
Στείλτε το δικό σας μήνυμα στους αναγνώστες της ιστοσελίδας μας.
Απάντηση ως V.V.I.A. : Οι πλατωνικές σχέσεις είναι εξίσου σημαντικές με τις ρομαντικές, αν όχι περισσότερο, γι’ αυτό θυμηθείτε να τις φροντίζετε καλά.
Video – What Do We Know – V.V.I.A
Buy – Stream: https://orcd.co/vvia_iknewyoubeforewemet
Track List
Link: https://inner-ear.gr/el/product/i-knew-you-before-we-met/
Κυκλοφορεί σε LP και Digital από την Inner Ear.
*Σημείωση: Για την πραγματοποίηση της συνέντευξης με τα μέλη του συγκροτήματος V.V.I.A (In Atlas & Venus Volcanism) συνεργάστηκαν: Στην επιμέλεια και στην σύνταξη των ερωτήσεων η ομάδα έκφρασης και υλοποίησης. Ευχαριστούμε τα μέλη του συγκροτήματος V.V.I.A (In Atlas & Venus Volcanism) και την δισκογραφική εταιρία Inner Ear για την συνέντευξη.
Σχετική Αρθρογραφία
Παρόμοια Θεματολογία, Προτεινόμενες συνεντεύξεις...
Skye Holland is a rising star, who has done a lot of collaborations with Steve Kroeger and we have seen her many times on the Charts. Her last single Just Wanna Dance is getting more and more attention and we believe there is [...]