ΑρχικήΤέχνεςΚριτικέςΕίδαμε την παράσταση "Το παιχνίδι του έρωτα και της τύχης" στο θέατρο...

Είδαμε την παράσταση “Το παιχνίδι του έρωτα και της τύχης” στο θέατρο “Αργώ”.

Οι ηθοποιοί φόρεσαν άψογα τους ρόλους τους και μας ταξίδεψαν μέσα από το κλασσικό κείμενο εποχής, καταφέρνοντας να ισορροπήσουν την ανατρεπτική σεξιστική ματιά του σκηνοθέτη με ιδιόμορφα κωμικά στοιχεία.

Παρευρεθήκαμε στο θέατρο “Αργώ” για να παρακολουθήσουμε την παράσταση “Το παιχνίδι του έρωτα και της τύχης” υπό το σκηνοθετικό πρίσμα του Εμμάνουελ Μανιού και σε μετάφραση Μαίρης Σάββα, που παρουσιάζεται κάθε Τετάρτη και Κυριακή. Πρόκειται για ένα σταθμό αναφοράς στον έρωτα, γραμμένο από έναν από τους μεγαλύτερους θεατρικούς συγγραφείς, τον Πιέρ ντε Μαριβώ, οι κωμωδίες του οποίου, μετά από αυτές του Μολιέρου, είναι οι περισσότερο παιγμένες στο Γαλλικό Θέατρο. Η συγκεκριμένη κωμωδία λαμβάνει τόπο στο Παρίσι, όπου μια σατανική πλεκτάνη ανάμεσα σε δύο ζευγάρια αποτυπώνεται στην σκηνή, για να δοκιμαστούν στα μονοπάτια που κρύβει ο έρωτας, χωρίς να φοράει το προσωπείο της ταυτότητας και της κοινωνικής τάξης.

Ερμηνεύουν: Σπύρος Σπαντίδας (Δοράντης), Έλενα Μεντζέλου (Σύλβια), Μάρα Δαρμουσλή (Λιζέτ), Πάνος Καρμάτης (Μάριος), Κοσμάς Ζαχάρωφ (Οργκόν), Γιώργος Ζώης (Αρλεκίνος), Βαλίσια Βύζα (Ζυστίν), Ντάνιελ Εμίλιο (Υπηρέτης).

Καθώς τα φώτα αγκαλιάζουν την σκηνή η Σύλβια (Έλενα Μεντζέλου), κόρη αριστοκρατικής οικογένειας και η Λιζέτ (Μάρα Δαρμουσλή) η υπηρέτρια της, συνομιλούν για την συντροφικότητα και ξεδιπλώνουν τις αντιλήψεις τους για το θέμα του γάμου, περιμένοντας από στιγμή σε στιγμή να φανεί ο Δοράντης (Σπύρος Σπαντίδας). Ο επικείμενος σύζυγος, προξενιό του πατέρας της Σύλβιας, Οργκόν (Κοσμάς Ζαχάρωφ), χωρίς να το γνωρίζουν, έχει θέσει σε εφαρμογή ένα ασυνήθιστο τέχνασμα. Μη θέλοντας να αγαπηθεί από μια γυναίκα μόνο για την κοινωνική του θέση, επινόησε μια παγίδα! Να αλλάξει ρόλο με τον υπηρέτη του Μπουργκινιόν (Γιώργος Ζώης), για να γνωρίσει την ψυχική αξία της μέλλουσας συζύγου του.

Τα μεγάλα πνεύματα συναντιούνται και ο θύτης γίνεται θύμα!!! Κάποιοι το λένε κάρμα, άλλοι το λένε μοίρα, αλλά για καλή του τύχη (του Δοράντη) το ίδιο ακριβώς παιχνίδι είχε επιλέξει να παίξει και η Σύλβια. Έτσι λοιπόν, το «ανεπιθύμητο προξενιό» έχει πάρει σάρκα και οστά καθώς το πρόσωπο που θα αντικρίσει, ο Δοράντης, δοκιμάζει τα ίδια του τα συναισθήματα. Το τρέμουλο στα λόγια του και η φλόγα στη ματιά του μαρτυρούν ότι ήταν ο σωστός άνθρωπος την σωστή στιγμή.

«Ο έρωτας ο αληθινός είναι σαν την μουσική

Δεν κάνει διακρίσεις σε κοινωνικές τάξεις και πρόσωπα, δεν έχει ταυτότητα, το μόνο που μετράει είναι ποια χέρια θα σε αγκαλιάσουν και θα κάνουν το δέρμα σου να δακρύσει. Ποιο στόμα θα τσακίσει το φλοιό του μυαλού σου και θα σε τινάξει χωρίς αναπνοή στ’ αστέρια.

Αυτό πρόκειται να συμβεί και στους πρωταγωνιστές μας, εφόσον αφέντες και δούλοι δεν ξεχωρίζουν σε αυτήν την παράσταση. Παρά μόνο αφήνονται στην ηδονή και στο τραγούδι, που τους παρασύρει χωρίς φραγμούς μέσα από ένα ψέμα για να συναντήσουν την απόλυτη αλήθεια. Ακόμα κι αυτοί που αναζήτησαν τον επιφανειακό έρωτα, δεν θα κατηγορηθούν από κανέναν. Μια βιτσιόζα πιανίστρια, η Ζυστίν (Βαλίσια Βύζα), δεν θα μπορούσε να αποδώσει καλύτερα την σαρκική επαφή με τα μαζοχιστικά παιχνίδια υποδουλώνοντας τον μικρότερο αδερφό της Σύλβιας, Μάριο (Πάνος Καρμάτης) και τον υπηρέτη (Ντάνιελ Εμίλιο) να ασπαστούν αυτή την τέχνη.

Οι ηθοποιοί φόρεσαν άψογα τους ρόλους τους και μας ταξίδεψαν μέσα από το κλασσικό κείμενο εποχής, καταφέρνοντας να ισορροπήσουν την ανατρεπτική σεξιστική ματιά του σκηνοθέτη με ιδιόμορφα κωμικά στοιχεία. Εξαιρετικές ερμηνείες, πλαισιωμένες με ιδιαίτερα κοστούμια και άψογα σκηνικά με στοιχεία baroque, σε κάνουν να πετάξεις τις παρωπίδες σε κάτι διαφορετικό!

Έρωτας και λογική μοιάζουν με τον ήλιο και το φεγγάρι. Όταν ανατέλλει το ένα δύει το άλλο

Ταυτότητα Παράστασης

  • Κείμενο: Πιερ ντε Μαριβώ,
  • Μετάφραση – Διασκευή: Μαίρη Σάββα
  • Σκηνοθεσία: Εμμάνουελ Μανιός,
  • Σκηνικά: Εμμάνουελ Μανιός,
  • Κοστούμια: Agathi by Kika
  • Φωτισμοί: Αγγελος Παπαδόπουλος,
  • Μουσική: Εμμάνουελ Μανιός & Μανώλης Καπαράκης
  • Χορογραφίες: Ντάνιελ Εμίλιο & Ζωή Πουλή,
  • Hair Styling: Δημήτρης Εφραίμ
  • Φωτογραφίες:  AbyssOn Productions,
  • Video Παράστασης: AbyssOn Productions
  • Διεύθυνση Παραγωγής: Γεωργία Σαραντοπούλου
  • Ερμηνεύουν: Σπύρος Σπαντίδας (Δοράντης), Έλενα Μεντζέλου (Σύλβια), Μάρα Δαρμουσλή (Λιζέτ), Πάνος Καρμάτης (Μάριος), Κοσμάς Ζαχάρωφ (Οργκόν), Γιώργος Ζώης (Αρλεκίνος), Βαλίσια Βύζα (Ζυστίν), Ντάνιελ Εμίλιο (Υπηρέτης).

Στοιχεία Παράστασης:

  • Ημέρες και Ώρες παραστάσεων: Κάθε Τετάρτη στις 21.00 και Κάθε Κυριακή στις 21.30.

Διαβάστε το δελτίο τύπου της Παράστασης.

Προτεινόμενα

Σταμάτης Καπίρης: “Η μουσική δημιουργεί συναισθήματα χαράς, λύπης και ευεξίας οπότε τη θεωρώ απαραίτητη…”

Ο Σταμάτης Καπίρης εντυπωσιάζει με την αυθεντικότητα αλλά και την συναισθηματική του ερμηνεία, κερδίζοντας...

String Demons: “…να σταματήσουμε να θεωρούμε δεδομένες ταμπέλες και στεγανά γύρω από τη μουσική -και όχι μόνο- που μάθαμε μεγαλώνοντας…”

String Demons, το συγκρότημα που έχει ξεχωρίσει με τις μοναδικές μουσικές προτάσεις του. Ένα...

Άρης Κασαπίδης: “Το θέατρο επηρεάζει την προσωπικότητα ενός ανθρώπου”

Ο Άρης Κασαπίδης μας αποκαλύπτει για το πως ήρθε το θέατρο στη ζωή του....

Μαρία Γεωργάκαινα: “Οι νέοι να τολμάνε, να διεκδικούν, να μην ντρέπονται και να μην εξυπηρετούν όνειρα άλλων ανθρώπων” 

Αν δεν ήταν ραδιοφωνική παραγωγός θα ήταν δασκάλα, αλλά τελικά την κέρδισε η μουσική....

Sophia: “Η μουσική είναι κυριολεκτικά όλη μου η ζωή, με αυτήν ξυπνάω και κοιμάμαι”

Η Sophia μια ανερχόμενη Pop καλλιτέχνης που έχει καταφέρει ήδη στα πρώτα βήματα της...

Κωνσταντίνος Ελματζίογλου: “Το δημιουργικό άγχος, υπάρχει και είναι πολύ γλυκό αίσθημα!”

Ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Ελματζίογλου μας μιλάει για τη υποκριτική και το θέατρο αλλά και...

The alternative band of Mighty Oaks coming from Berlin gave an interview in YoungPeople.gr

Originated from America, England, and Italy, and met up in Berlin, they started writing...

Lou is: “Οι καλλιτέχνες πρέπει να εκφράζουν την αλήθειά τους”

Lou is (Λουίζα Σοφιανοπούλου), η καλλιτέχνης που πειραματίζεται με τον χώρο της μουσικής. Κινείται...
Exit mobile version