Ιζαμπέλλα Φουλόπ: “Εξυμνώ την φαντασία και την σημασία του να μπορείς να ονειρεύεσαι”
"Ηθοποιός με παρουσία σε θεατρικές παραστάσεις αλλά και θεατρικά βραβεία, σεναριογράφος, σκηνοθέτης & πρωταγωνίστρια στη ταινία μικρού μήκους "Let's See What's Next"
Η Ιζαμπέλλα Φουλόπ είναι μια νέα πολυτάλαντη ηθοποιός όπου το μέλλον της ανήκει. Αποφοίτησε από τη δραματική σχολή Βεάκη καθώς και από το τμήμα Κοινωνικής θεολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2019 κέρδισε το Εθνικό βραβείο καλύτερης νέας ηθοποιού για την ερμηνεία της στο έργο “Αφήστε μου την άνοιξη” στο θέατρο Αλκμήνη. Επίσης έχει βραβευτεί στο φεστιβάλ μικρού μήκους ταινιών στο Λος Άντζελες.
Αυτή τη περίοδο συμμετέχει στην παράσταση “Ναπολεοντία” στο ρόλο της Ναπολεοντίας. Η Ιζαμπέλλα Φουλόπ έχει γράψει το σενάριο, σκηνοθετήσει και φυσικά πρωταγωνιστεί στη ταινία μικρού μήκους “Let’s See What’s Next”. Πέρα από τη θεατρική παρουσία υπάρχει και η τηλεόραση. Οι περισσότεροι την έχουμε γνωρίσει μέσα από την παρουσία της στην τηλεοπτική σειρά “Ήλιος” στο ρόλο της Αγγελικής στον Αντέννα. Ας γνωρίσουμε καλύτερα μέσα από τη συνέντευξη την Ιζαμπέλλα Φουλόπ. Photo Credits: Ιωάννης Κωνσταντινίδης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Πότε και γιατί αποφάσισες να ασχοληθείς με την υποκριτική; Τι σημαίνει για εσένα η υποκριτική;
Ήταν κάτι που το είχα αποφασίσει από πολύ μικρή, σε μια ηλικία που “κανονικά” δεν μπορείς να πάρεις τέτοιες αποφάσεις. Δεν ονειρεύτηκα ποτέ τίποτα άλλο, παρά μόνο την υποκριτική και ταξίδια, τα οποία για μένα είναι, κατά μια έννοια, το ίδιο πράγμα. Ξεφεύγεις για λίγο από αυτό που είσαι, που πρεσβεύεις, που ζεις και ανακαλύπτεις και βιώνεις κάτι καινούριο, διαφορετικό και άκρως γοητευτικό.
Τι είναι αυτό που σε χαρακτηρίζει;
Θα έλεγα πως είναι η τρέλα μου για την δουλειά μου και το γεγονός πως κάποιες φορές είμαι περισσότερο ευαίσθητη από όσο χρειάζεται.
Αυτό το διάστημα συμμετέχεις στην παράσταση «Ναπολεοντία». Πες μας λίγα λόγια γι’ αυτήν.
Η «Ναπολεοντία» είναι μία κομψή, ψευδοϊστορική, ξεκαρδιστική κωμωδία του κορυφαίου νεοέλληνα συγγραφέα Ανδρέα Στάικου. Εξελίσσεται στην μετεπαναστατική Ελλάδα, συγκεκριμένα το 1833, την ημέρα έλευσης του Όθωνα, στο Ναύπλιο. Εμπνευσμένη από κάποιο απαρατήρητο καταγεγραμμένο συμβάν, τον ξυλοδαρμό ενός αγωνιστή του ’21 επειδή δεν μπορούσε να χορέψει βαλς, αποτελεί ένα επίκαιρο σχόλιο για την αιώνια ιδιοσυγκρασία των Ελλήνων, που ανέκαθεν βασανίζονταν και ευλογούνταν από την διελκυστίνδα ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση.
Ποια είναι για σένα η καλύτερη στιγμή της παράστασης;
Νομίζω το φινάλε μας. Δεν μπορώ να πω πολλές λεπτομέρειες αλλά για εμένα είναι από τις πιο δυνατές στιγμές της παράστασης.
Ποιος είναι ο βασικότερος λόγος που θα πρέπει να έρθουμε να δούμε την παράσταση;
Το κείμενο και οι συντελεστές. Η παράσταση είναι μια συλλογική δουλειά από πολύ αξιόλογους καλλιτέχνες. Ξεκινώντας από το κείμενο του Ανδρέα Στάικου, την σκηνοθεσία της Κερασίας Σαμαρά, τους ηθοποιούς οι οποίοι είναι: η Κερασία Σαμαρά, η Βίκυ Μαραγκάκη, ο Μιχάλης Μαρκάτης, ο Χάρης Γρηγορόπουλος και εγώ στον ρόλο της Ναπολεοντίας, στη συνέχεια η εξαιρετική μουσική του Τάκη Μπαρμπέρη, τα περίτεχνα κοστούμια και σκηνικό της Τόνιας Αβδελοπούλου και τέλος τις χορογραφίες της Αγγελικής Στελάτου.
Με τι συναισθήματα θα θέλατε να φεύγει ο θεατής από την παράσταση;
Προσωπικά θα ήθελα ο θεατής να φύγει από την παράσταση έχοντας περάσει καλά, έχοντας γελάσει και αφουγκραστεί τα κρυμμένα μηνύματα του έργου και έχοντας απολαύσει μια “ζωντανή” θεατρική παράσταση, που τόσο πολύ είχε λείψει από όλους μας.
Πώς μπορεί ένας νέος ηθοποιός να ανταπεξέλθει στο δύσκολο περιβάλλον του θεάτρου;
Με υπομονή, επιμονή και αγάπη για την δουλειά του. Αν δεν υπάρχει αγάπη για αυτό που κάνουμε, δεν υπάρχει πραγματικά κανένας λόγος να υπομένουμε τις τόσες δυσκολίες και την ανασφάλεια που εμπεριέχονται στη υποκριτική τέχνη.
Ας περάσουμε στη συνέχεια στην ταινία μικρού μήκους της οποίας έχεις γράψει το σενάριο αλλά και την σκηνοθεσία. Από που εμπνευστήκατε το σενάριο;
Σε όλα μου, σχεδόν, τα κείμενα εξυμνώ την φαντασία και την σημασία του να μπορείς να ονειρεύεσαι. Ένα ανάλογο θέμα έχει και η ταινία μου “Let’s See What’s Next”.
Μια τέτοιου είδους ταινία είναι επίπονη και απαιτητική προσπάθεια που δοκιμάζει σχέσεις και συνεργασίες. Η δική σας συνεργασία με τους συντελεστές πως ήταν; Θέλετε να μας αναφέρετε τους συμπρωταγωνιστές και το ρόλο του καθενός;
Είχα την δυνατότητα και την χαρά να επιλέξω η ίδια τους συνεργάτες μου. Επομένως πέρα από το γεγονός πως τους εκτιμώ σαν επαγγελματίες και σαν καλλιτέχνες, τους εκτιμώ και σαν ανθρώπους και είναι και φίλοι μου. Ο Νίκος Μέλλος, στη ταινία υποδύεται ένα νέο άντρα ο οποίος έχει βρεθεί σε ένα άγνωστο μέρος για να συμμετέχει σε ένα κοινωνικό πείραμα, χωρίς όμως να γνωρίζει τι ακριβώς θα του ζητηθεί στη συνέχεια.
Η Κατερίνα Παναγιωτακοπούλου, υποδύεται μια αδίστακτη νοσοκόμα η οποία καλείται να φέρει εις πέρας το πείραμα και ο Γιώργος Κοψιδάς υποδύεται έναν ακόμη πιο αδίστακτο γιατρό ο οποίος είναι και ο εγκέφαλος του όλου πειράματος. Υπήρχαν επίσης πάρα πολλοί βοηθητικοί ηθοποιοί και τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου. Ο Γιάννης Μπούκρας ήταν διευθυντής φωτογραφίας, ο Μάνος Μακρυγιαννάκης έκανε το μοντάζ, ο Γιώτης Παρασκευόπουλος το sound design και ο Παντελής Θαλασσινός έγραψε την μουσική.
Βλέπουμε πως δοκιμάζονται οι σχέσεις ενός ζευγαριού. Θέλετε να στείλετε κάποιο μνμ στους σημερινούς νέους μέσα από το ζευγάρι της ταινίας;
Στην ταινία δεν υπάρχει κάποιο ζευγάρι. Οι δύο πρωταγωνιστές μας συναντιούνται για πρώτη φορά στη αρχή της ταινίας, κάτω από περίεργες και μυστηριώδης συνθήκες και με την βοήθεια της φαντασίας τους κάνουν ένα κοινό ταξίδι μέχρι το Long Beach στο Los Angeles. Το μήνυμα λοιπόν που μπορούν να στείλουν οι ήρωες της ταινίας, παρόλο που δεν είναι ζευγάρι, είναι το να τολμάς να ονειρεύεσαι όσο δύσκολες και αντίξοες και αν φαίνονται να είναι οι συνθήκες που βιώνεις.
Οι ταινίες μικρού μήκους υπερτερούν έναντι του κλασικού τύπου ταινιών ή το αντίθετο; Τι βαθμό δυσκολίας έχει το κάθε είδος;
Δεν θα έλεγα ούτε ότι υπερτερούν, ούτε ότι είναι υποδεέστερες. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά ζητούμενα και προσεγγίσεις που ο δημιουργός καλείται να ανταπεξέλθει σε αυτά, ανάλογα με το είδος και την διάρκεια της ταινίας που έχει επιλέξει να κάνει.
Είσαι από τους ανθρώπους που χτίζεις το μέλλον σου πατώντας στην πραγματικότητα ή κάνεις χρήση και της φαντασίας σου;
Δυστυχώς ή ευτυχώς πάντα πορευόμουν με οδηγό τα όνειρά μου. Πολλές φορές προσγειώθηκα απότομα και μου πήρε κάποιο χρόνο να συνέλθω, αλλά και πάλι μετά, χωρίς να χάνω χρόνο, ξεκίνησα την απογείωση… Δεν μπορώ να διανοηθώ την ζωή μου χωρίς φαντασία, θα είναι πάντα η δύναμη και το στήριγμά μου.
Πιστεύεις ότι όταν κάποιος μπορεί να έχει φαντασία είναι προνόμιο ή όχι;
Σαφέστατα το πιστεύω. Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε πει πως “Η φαντασία είναι σπουδαιότερη της γνώσης”, και δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω.
Τι ρόλο μπορεί να παίξει η τέχνη στην εποχή μας, και πως βλέπεις το μέλλον της;
Προσπαθώ να είμαι θετική και έτσι θετικό και αισιόδοξο θέλω να βλέπω και το μέλλον της τέχνης και όλοι μας πρέπει με κάθε τρόπο να την στηρίξουμε σε όλες τις μορφές και τις εκφάνσεις της.
Τι μπορεί να προσφέρει στον θεατή, αντίστοιχα το θέατρο, ο κινηματογράφος και η τηλεόραση;
Διασκέδαση, καλλιέργεια, επιμόρφωση, συντροφιά, τροφή για σκέψη, χαλάρωση, αποστασιοποίηση από την ρουτίνα της καθημερινότητας, χρόνο για τον εαυτό του, χρόνο με τα αγαπημένα του πρόσωπα και νομίζω ότι μπορώ να γράφω μέρες και ακόμα να μην μπορώ να ολοκληρώσω πλήρως το τι είναι ικανή να προσφέρει αυτή η μορφή της τέχνης στον θεατή. Είναι πραγματικά αναρίθμητα!
Πιστεύετε πως ο άνθρωπος μεγαλώνοντας οδεύει προς την ωριμότητα;
Ή και προς το σάπισμα. Εξαρτάται τι άνθρωπος είσαι.
Πως φαντάζεσαι τα επόμενα βήματά σου, σε θέατρο, τηλεόραση αλλά και κινηματογράφο;
Επειδή όπως είπα και πριν η φαντασία μου οργιάζει, θα πω μόνο ότι εύχομαι για τον εαυτό μου και για όλους τους συναδέλφους, να κάνουμε δουλειές που μας γεμίζουν, που μας εκφράζουν καλλιτεχνικά και μας κάνουν καλύτερους, κάτω από αξιοπρεπείς συνθήκες, συνεργασίες και πληρωμές.
Ποιο μήνυμα θα ήθελες να στείλεις μέσα από το Young People.gr
Να τολμάμε να ονειρευόμαστε και να αγαπάμε.
OFFICIAL TREILER ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΤΑΙΝΙΑΣ “LET’S SEE WHAT’S NEXT”
Σημείωση: Για την ολοκλήρωση της συνέντευξης της ηθοποιού Ιζαμπέλλας Φουλόπ συνεργάστηκαν: Στην επιμέλεια και στην σύνταξη των ερωτήσεων η ομάδα Έκφρασης και Υλοποίησης. Ευχαριστούμε την ηθοποιό Ιζαμπέλλα Φουλόπ για την πραγματοποίηση της συνέντευξης. Photo Credits: Ιωάννης Κωνσταντινίδης.
Δημοφιλείς Συνεντεύξεις
Η Μυριέλλα Κουρεντή γεννήθηκε στην Αθήνα στις 18 Αυγούστου. [...]
Πέντε νέες κοπέλες με φρέσκιες ιδέες δίνουν συνέντευξη στο [...]
Οι ηθοποιοί Μαρία Καμπούρη, Παναγιώτης Κοντάρης, Νίκος Παλιούρας, Παύλος [...]
Με αφορμή την χιουμοριστική, αλλά και γεμάτη προκαταλήψεις φράση [...]
Η Joanne προέρχεται από μια καλλιτεχνική οικογένεια και πιστεύει [...]
Την αγάπη του για την τέχνη, την διαφορά ανάμεσα [...]