Βασιλική Μιχαλοπούλου: “…δεν με φοβίζει το δημιούργημα του ΑΙ, γιατί δεν έχει “γρατζουνιές”, δεν έχει το βασικό συστατικό που κάνει γοητευτικά και “κολλητικά” τα ανθρώπινα δημιουργήματα”

Η Βασιλική Μιχαλοπούλου αν και λάτρευε τις τέχνες από παιδί, πέρασε αρκετός χρόνος μέχρι να ανοίξει ο μαγικός κόσμος του τραγουδιού, όπως μας περιγράφει χαρακτηριστικά. Θεωρεί πως η μουσική μας δίνει την ελευθερία να εκφράσουμε τα συναισθήματα μας. Μέσα από τη μελέτη τραγουδιστών θέλει να ξεκλειδώσει τις δικές της δυνατότητες και ήχο και όχι να μιμηθεί…

Μας παρουσιάζει τα “Ενδεχόμενα”, το πρώτο της άλμπουμ που κυκλοφορεί από την Minos EMIA Universal Music Company… και μας αποκαλύπτει τον αγαπημένο της στίχο… Αναλύει την έννοια του “μαζί” και μας λέει την ενδιαφέρουσα άποψή της για την τεχνητή νοημοσύνη!!! Επίσης αναφέρεται στα συναισθήματα των ζωντανών εμφανίσεων, αλλά και στα όνειρα της που προσδοκάει να πραγματοποιήσει…Τέλος εύχεται να ζούμε τη ζωή που μας αρέσει!!! Η Βασιλική Μιχαλοπούλου live Την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου στον Σταυρό του Νότου (+plus)… διάβασε περισσότερα…

Το μουσικό ύφος της Βασιλικής θα μπορούσε κανείς να πει πως ακροβατεί ανάμεσα στο ρυθμικό και το εσωστρεφές, αφού ερμηνεύει, από εξωστρεφείς χορευτικές ρούμπες και δυναμικά ροκ τραγούδια, μέχρι έντεχνες μπαλάντες και τραγούδια με παραδοσιακά ή και λαϊκά στοιχεία. Διαβάστε το δελτίο τύπου του άλμπουμ “Ενδεχόμενα”

Διαβάστε τη συνέντευξη της Βασιλικής Μιχαλοπούλου

Περίγραψέ μας (σύστησέ μας) με λίγες λέξεις τον εαυτό σας.

Είμαι η Βασιλική, ζω στην Αθήνα και είμαι τραγουδίστρια! Μόλις κυκλοφόρησε ο πρώτος μου δίσκος, τα «Ενδεχόμενα» από τη Minos EMI, σε μουσική και στίχους του Γιώργου Καψάσκη και την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου θα τον παρουσιάσουμε ζωντανά στο Σταυρό του Νότου (+plus). Μάλλον για μένα μπήκε γλυκά το 2025. Μεγάλωσα στο Κιάτο και στη συνέχεια στην Αθήνα, σπούδασα νομικά και εργάστηκα ως δικηγόρος, αλλά με κέρδισε η μουσική.

Πώς προέκυψε η ενασχόληση σας με το τραγούδι;

Αν και πάντα λάτρευα το τραγούδι, αλλά και τις άλλες τέχνες, ποτέ δεν καλλιεργήθηκαν και από το περιβάλλον μου στα παιδικά μου χρόνια. Όσο ήμουν λοιπόν φοιτήτρια, ήμουν μέλος της θεατρικής ομάδας «Δρυς». Εκεί, στο πλαίσιο ενός αυτοσχεδιασμού, μου βγήκε να τραγουδήσω. Από τη συνθήκη που δημιουργήθηκε αισθάνθηκα πως «κάτι συνέβαινε».

Άρχισα να είμαι πιο θαρραλέα στις παρέες όταν βγαίναμε έξω και έτσι οι φίλοι μου με παρότρυναν να ασχοληθώ πιο ενεργά. Γράφτηκα, λοιπόν, στο Ωδείο όπου άνοιξε για μένα ένας μαγικός κόσμος. Εκεί γνώρισα και τον Γιώργο Καψάσκη που έχει γράψει τα τραγούδια μου. Έτσι, το ένα έφερε το άλλο. Ξεκίνησα με μικρά λαϊβάκια και σταδιακά αυτό μεγάλωνε.

Συνέντευξη με την ερμηνεύτρια Βασιλική Μιχαλοπούλου

Τι είναι εκείνο που εκφράζει περισσότερο την καλλιτεχνική σας φύση και τα θέλω σας;

Νομίζω η ειλικρίνεια, η διαρκής μελέτη και ανησυχία για το τραγούδι. Αφήνομαι πολύ ελεύθερη όταν τραγουδάω. Το έχω πολλή ανάγκη αυτό που κάνω και είναι μια πολύ συνειδητή μου επιλογή. Επομένως όταν καταπιάνομαι με αυτό, αφήνω τα βιώματα, τις μνήμες, τις επιρροές μου να με «βοηθήσουν» να μεταφέρω και να εκφράσω αυτό που αισθάνομαι.

Αυτό που θέλω τελικά να πω μέσα από αυτό που κάνω είναι να είμαστε ελεύθεροι να χαρούμε, να σκεφτούμε, να δακρύσουμε, να θυμώσουμε, κοκ. Η μουσική μας δίνει τα εργαλεία για να απελευθερώσουμε αυτές τις ανάγκες έκφρασης.

Έχετε μια ιδιαίτερη χαρακτηριστική φωνή. Υπάρχουν καλλιτέχνες που σας εμπνέουν στον τρόπο που θα ερμηνεύσετε;

Είναι πάρα πολλές, τόσο από το ελληνικό όσο και το ξένο ρεπερτόριο. Εντάξει, δεν γίνεται να είναι εκτός η Αλεξίου, η Βιτάλη, η Γαλάνη. Μια πολύ βαθειά αδυναμία έχω στην Τάνια Τσανακλίδου, πολύ ιδιαίτερη και σαρωτική ερμηνευτικά. Έχω μελετήσει πολύ τη Ρόζα Εσκενάζυ, τη Μαρίκα Νίνου, με γοητεύει πολύ η Φλέρυ Νταντωνάκη, και η Νατάσα Μποφίλιου από τις σύγχρονες τραγουδίστριες.

Από το ξένο ρεπερτόριο λατρεύω την Amy Winehouse, τη Beth Hart, το φωνητικό τέρας Beyonce, τη Florence, από παλιές ξένες τραγουδίστριες την Ella Fitzgerald.. Μπορώ να γράφω ασταμάτητα. Πέραν του να θαυμάσω όμως φωνές που μου αρέσουν, αυτό που αναζητώ είναι, παρατηρώντας τες, να ξεκλειδώσω σε εμένα δυνατότητες και τον δικό μου ήχο, όχι να τις μιμηθώ.

Το “Ενδεχόμενα” είναι ένας δίσκος που αξίζει κάποιος να τον ακούσει. Θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για αυτόν.

Ο δίσκος περιλαμβάνει επτά τραγούδια σε μουσική και στίχους του Γιώργου Καψάσκη. Το μουσικό ύφος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πολυσυλλεκτικό, εξ ου και ο τίτλος «Ενδεχόμενα», διαφορετικές εκδοχές μου. Αυτό που θέλαμε με τον Γιώργο (Καψάσκη) ήταν, δεδομένου ότι συστήνομαι πρώτη φορά δισκογραφικά με ένα άλμπουμ, να ανοίξουμε τη βεντάλια των ακουσμάτων μου. Να δείξω ποια είμαι, από πού έρχομαι.

Έτσι ο δίσκος περιλαμβάνει από δυναμικά pop rock κομμάτια και έντεχνες μπαλάντες και χορευτικές ρούμπες, μέχρι ζεϊμπέκικο και τραγούδια με παραδοσιακά στοιχεία. Μου αρέσει να εξερευνώ είδη και ύφη μουσικής και αυτός ο δίσκος μου έδωσε την δυνατότητα για έναν πρώτο πειραματισμό.

Η Βασιλική Μιχαλοπούλου μας μιλά για το άλμπουμ “Ενδεχόμενα”

Θα θέλαμε να μας αναφέρετε κάποιους από τους συνεργάτες του άλμπουμ.

Πρώτα πρώτα ο Γιώργος Καψάσκης που είναι ένας φοβερά ταλαντούχος άνθρωπος και ουσιαστικός στο λόγο του. Ήταν τεράστιο δώρο για μένα από τόσο νωρίς να συνεργαστώ με κάποιον που θα γράψει για μένα, «στα μέτρα μου» που λέμε.. Βλέπουμε τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο με τον Γιώργο, επομένως ήταν πολύ δημιουργική η διαδικασία. Είναι σπάνια συγκυρία αυτή.

Στη συνέχεια, σαφέστατα ο Δημήτρης Σιάμπος που ενορχήστρωσε τον δίσκο. Η ιδέα μας να συνδυάσουμε σε ένα άλμπουμ τόσα διαφορετικά πράγματα ήταν τολμηρή. Κι όμως, χάρη στο ταλέντο του Δημήτρη, που αξιοποίησε όλα τα χαρακτηριστικά του Γιώργου ως δημιουργού, αλλά και εμού ως τραγουδίστριας, γεννήθηκε ένας δίσκος με έντονο χαρακτήρα, ο οποίος πηγάζει από τους συντελεστές του.

Εάν σιγοτραγουδούσατε ένα στίχο από το “Ενδεχόμενα” ποιος θα ήταν;

“Τι κι αν πηγαίνω κόντρα στα προγνωστικά; Εγώ τη θέλω τη ζωή μαζί με σένα!”. Μου αρέσει αυτός ο στίχος, βγάζει μπροστά την δύναμή μας όταν κάτι το πιστεύουμε πολύ και ας μην το βλέπουν όλοι!

Το “Είναι κρίμα”, μια ακουστική μπαλάντα κατάφερε ήδη να ξεχωρίσει και να αγαπηθεί από το μουσικό κυρίως ραδιοφωνικό κοινό. Ακολουθεί το δυναμικό “Περιμένω”. Δύο ήδη τραγούδια, πως αισθάνεσαι γι’ αυτό;

Ήταν μεγάλη χαρά για μένα και ομολογώ πως δεν το περίμενα κιόλας. Στα “έντεχνα” ραδιόφωνα όλοι το γνωρίζουμε πως είναι οριακά ακατόρθωτο να έχουν χώρο νέοι καλλιτέχνες. Κι όμως υπήρξαν άνθρωποι που πραγματικά με ανοιχτή καρδιά με πίστεψαν και με στήριξαν και τους ευχαριστώ ειλικρινά για αυτό.

Τί θα θέλατε να αισθανθεί να βιώσει ο ακροατής του άλμπουμ “Ενδεχόμενα”.

Θα ήθελα να βιώσει τον δίσκο ως διαδικασία. Και η σειρά που έχω επιλέξει να μπουν τα κομμάτια έχει για μένα ένα νόημα. Είναι ένα πέρασμα μέσα από τον εαυτό μας και το πώς αντιμετωπίζουμε τα πράγματα. Ξεκινάμε με ενθουσιασμό και τρέλα, άγνοια κινδύνου και πίστη πως είμαστε παντοδύναμοι. Στην πορεία, θα φάμε τις τούμπες μας, θα πονέσουμε, θα κάνουμε την αυτοκριτική μας. Στο τέλος όμως, θα κοιτάξουμε κατάματα την αλήθεια και -“θα ’ρθει μια μέρα”- που θα δούμε τα πράγματα με άλλα γυαλιά, έχοντας πια όλες αυτές τις εμπειρίες στις αποσκευές μας. Και τότε θα ξεκινήσουμε πάλι απ’ την αρχή. Και ξανά.

Πιστεύετε στη δύναμη της αγάπης. Υπάρχει για εσάς ο διαχωρισμός του έρωτα από την αγάπη;

Σαφώς, αλλά πολλές φορές συμβαίνουν και ταυτόχρονα. Νομίζω πρέπει να ακούμε τον εαυτό μας και αυτό που αισθανόμαστε και να δίνουμε στο κάθε μας συναίσθημα το χώρο και τις στιγμές του. Αφηνόμαστε και αυτά έρχονται!

Σας τρομάζει το “μαζί” ή η “μοναξιά”;

Το καθένα εγκυμονεί τους κινδύνους του, χαχα! Για μένα η απάντηση βρίσκεται στην ισορροπία. Δεν λέει κάτι από μόνο του το μαζί ή το μόνος. Εγώ έχω ανάγκη να είμαι καλά με τον εαυτό μου, να οριοθετούμαι, να ζω όπως μου αρέσει. Αν αυτό κυλάει ομαλά στο πλάι ενός άλλου ανθρώπου που μέσα στο “μαζί” είναι και εκείνος ελεύθερος να ζει όπως του αρέσει, τότε ναι, το “μαζί” είναι μια πολύ δημιουργική διαδικασία.

Βασιλική Μιχαλοπούλου: “Να ενσωματώσω και άλλες τέχνες στη μουσική μου. Μου αρέσει πολύ η υποκριτική, ο χορός, οι εικαστικές τέχνες

Τεχνητή νοημοσύνη… Μια ερώτηση που κάνουμε τελευταία σε όλους. Σας φοβίζει; Πως βλέπετε να επηρεάζει τη μουσική;

Όπως όλα τα τεχνολογικά επιτεύγματα, έτσι και στο ΑΙ υπάρχουν πολλές όψεις χρήσιμες και απελευθερωτικές για εμάς. Η τεχνολογία πρέπει να είναι εργαλείο μας. Σαφώς και έχει ήδη μπει στη μουσική, αλλά δεν γίνεται ποτέ να αντικαταστήσει την πρωτότυπη δημιουργία ενός καλλιτέχνη. Τα έργα τέχνης που μας αγγίζουν βαθιά, σε όλες τις τέχνες, είναι αυτά που έχουν μια πρωτοτυπία, μια αλήθεια, φέρουν την ταυτότητα του δημιουργού, τις “ουλές” του. Άρα δεν με φοβίζει το δημιούργημα του ΑΙ, γιατί δεν έχει “γρατζουνιές”, δεν έχει το βασικό συστατικό που κάνει γοητευτικά και “κολλητικά” τα ανθρώπινα δημιουργήματα.

Ποια πιστεύεται πως είναι η αξία της μουσικής για τη ψυχή μας;

Για μένα είναι σπουδαία. Εγείρει τη φαντασία, ξυπνάει μνήμες και συναισθήματα. Αναμετριέσαι ξανά με τον εαυτό σου, γαληνεύεις, εκπαιδεύεσαι σε κάτι πιο “υψηλό” από σένα. Είναι θεραπεία.

Όταν είστε πάνω στη σκηνή και ερμηνεύετε τραγούδια, ποια είναι τα συναισθήματά σας;

Δεν είναι συγκεκριμένα, αφήνω τον εαυτό που ελεύθερο να φανταστεί, να αφουγκραστεί τη συνθήκη. Το κλίμα σε κάθε συναυλία είναι διαφορετικό. Άλλοι άνθρωποι, άλλη μέρα, άλλες χημείες δημιουργούνται κάθε φορά. Αυτό είναι που μου αρέσει. Σίγουρα αφήνω τον εαυτό μου να περάσει από οτιδήποτε μου δημιουργήσει το τραγούδι σαν συναίσθημα την ώρα που το τραγουδάω. Από χαρά και ενθουσιασμό, μέχρι λύπη και θυμό.

Τι είναι αυτό που σας κινητοποιεί, ώστε να πραγματοποιείτε ζωντανές εμφανίσεις.

Αυτή η διαφορετικότητα που προκύπτει κάθε φορά. Είναι μεγάλο στοίχημα με τον εαυτό σου η σκηνή. Πρώτα απ’ όλα, να ανταποκριθείς στον ίδιο σου τον εαυτό. Να βγεις ειλικρινής και καθαρός επάνω, να μπορείς να κοιτάξεις τους ανθρώπους που ήρθαν στα μάτια. Στη συνέχεια, συμβαίνει μια αλληλεπίδραση. Οι άνθρωποι έρχονται, συμμετέχουν, εκθέτουν και αυτοί ένα δικό τους κομμάτι και έτσι ξεκινάει μια επικοινωνία. Αυτό είναι που με κάνει παρά τις δυσκολίες, να θέλω να συνεχίσω.

Τι να περιμένουμε από εσάς στο live στο Σταυρό του Νότου την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου;

Το πρόγραμμα που παρουσιάζουμε με τη μπάντα μου έχει την ίδια λογική με τον δίσκο μου. Κάνω την πρώτη κίνηση και συστήνομαι με τα ακούσματα και τις επιρροές μου. Επιλέγω δηλαδή κομμάτια που, αφενός ταιριάζουν και αναδεικνύουν τα τραγούδια του δίσκου, αφετέρου αντιπροσωπεύουν ποια είμαι και από ποια ακούσματα διαμορφώθηκα. Από τον Φοίβο Δεληβοριά και τον Γιάννη Αγγελάκα, τον Θανάση Παπακωνσταντίνου και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, έως τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον Σταμάτη Κραουνάκη και τον Goran Bregovic. Και υπάρχουν και πολλά ακόμα στοιχεία που είναι στο βίωμά μου και θέλω να ενσωματώσω σε αυτό που κάνω στο μέλλον.

Τί είναι αυτό που ονειρεύεται η Βασιλική Μιχαλοπούλου αλλά δεν το έχει ακόμα πραγματοποίηση;

Να ενσωματώσω και άλλες τέχνες στη μουσική μου. Μου αρέσει πολύ η υποκριτική, ο χορός, οι εικαστικές τέχνες. Ήδη το έχω προσπαθήσει στα videoclip μου, αλλά θα ήθελα πολύ να ανοιχτώ και να το εξερευνήσω περισσότερο! Και βέβαια, να παίξω μουσική εκτός Αθήνας, το οποίο ευελπιστώ να το καταφέρω σύντομα!

Στείλτε το δικό σας μήνυμα στους αναγνώστες του Young People.GR

Ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συνέντευξη, ελπίζω να θέλετε να γνωριστούμε ακόμη καλύτερα μέσα από τα τραγούδια και το live μας! Μέχρι τότε εύχομαι να βρίσκουμε χαρές και κίνητρα για να συνεχίζουμε και να ζούμε τη ζωή που μας αρέσει!


Ακούστε ολόκληρο το άλμπουμ “Ενδεχόμενα” στο YouTube

Βασιλική Μιχαλοπούλου - Περιμένω (Official Lyric Video)

Βρείτε το album “ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ” σε όλα τα ψηφιακά καταστήματα και τις streaming υπηρεσίες:  

Η Βασιλική Μιχαλοπούλου κυκλοφορεί το πρώτο προσωπικό της album με τίτλο «Ενδεχόμενα» σε μουσική και στίχους του Γιώργου Καψάσκη, από τη Minos EMI – A Universal Music Company.


Φωτογραφικό Αφιέρωμα Βασιλική Μιχαλοπούλου

Φωτογραφίες: Μαρίζα Καψαμπέλη

Φωτογραφίες: Μαρίζα Καψαμπέλη


*Σημείωση: Για την ολοκλήρωση της συνέντευξης της ερμηνεύτριας Βασιλικής Μιχαλοπούλου συνεργάστηκαν: Στην επιμέλεια η ομάδα Έκφρασης και Υλοποίησης. Ευχαριστούμε την ερμηνεύτρια Βασιλική Μιχαλοπούλου και την υπεύθυνη επικοινωνίας Κ. Τζίνα Φουντουλάκη για την πραγματοποίηση της συνέντευξης.

Δημοφιλείς Συνεντεύξεις