Cyberbullying: Ένας εκφοβισμός δίχως όρια;
"Ο όρος Διαδικτυακό bullying (Cyberbullying) ή αλλιώς διαδικτυακός εκφοβισμός αφορά τον εκφοβισμό, την απειλή, την ταπείνωση ή την παρενόχληση μέσω του διαδικτύου"
Στον 21ο πλέον αιώνα, ο εκφοβισμός των ανήλικων παιδιών και των εφήβων δεν περιορίζεται μόνο στον σχολικό χώρο αλλά επεκτείνεται και εκτός και μπορεί να πάρει μεγάλες διαστάσεις μέσω του Διαδικτύου.
Ο όρος Διαδικτυακό bullying (Cyberbullying) ή αλλιώς διαδικτυακός εκφοβισμός αφορά τον εκφοβισμό, την απειλή, την ταπείνωση ή την παρενόχληση μέσω του διαδικτύου, από τα κινητά τηλέφωνα, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email), τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης (social networking sites όπως το facebook, snapchat κ.α.), τους χώρους συζητήσεως στο διαδίκτυο (chat rooms), τα blogs και τα διαδικτυακά παιχνίδια (internet gaming).
Πολλοί προτιμούν να ασκήσουν εκφοβισμό μέσω διαδικτύου καθώς δεν έρχονται σε άμεση επαφή με το θύμα, “προστατεύονται” πίσω από την οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού τους, μπορούν να εκφοβίσουν όποτε και όσο συχνά θέλουν ακόμα και ανώνυμα και φυσικά εκθέτουν το θύμα σε περισσότερους θεατές. Όσο περισσότεροι είναι οι θεατές τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα του εκφοβισμού τους.
Πως γίνεται:
- Με επαναλαμβανόμενη αποστολή απειλητικών ηλεκτρονικών ( e mail) ή τηλεφωνικών μηνυμάτων (sms).
- Με ανάρτηση άσεμνων για το θύμα φωτογραφιών ή αλλού είδους μαγνητοσκοπημένου υλικού.
- Με γνωστοποίηση προσωπικών πληροφοριών ή δεδομένων σε πολλαπλούς παραλήπτες.
- Με παραβίαση (είσοδο) στους προσωπικούς διαδικτυακούς λογαριασμούς του θύματος.
- Με δημιουργία ψεύτικων διαδικτυακών προφίλ στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης με σκοπό την προσβολή του ονόματος ή και της προσωπικότητας του θύματος.
Τι πρέπει να κάνει το θύμα:
- Αγνόηση των ενοχλητικών μηνυμάτων. Εάν όμως επρόκειτο για απειλές, συνιστάται αναφορά των μηνυμάτων και λήψη προληπτικών μέτρων.
- Προειδοποίηση του αποστολέα.
- Αποκλεισμός του αποστολέα.
- Αναφορά του περιστατικού στην Αστυνομία ή την αρμόδια υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού εγκλήματος.
Πρέπει να θυμόμαστε πως;
- Τίποτα δεν μένει κρυφό στο διαδίκτυο. Κάθε κίνησή μας αφήνει τα αποτυπώματά της. Κανείς δεν είναι ανώνυμος.
- Είναι αλήθεια πως είναι δύσκολο οι γονείς να ελέγχουν 100% την δραστηριότητα του παιδιού τους στο διαδίκτυο, όσες δικλείδες ασφαλείας και να βάλουν. Γι’ αυτό είναι καλό από μικρή ηλικία (πλέον τα παιδιά χρησιμοποιούν ψηφιακά μέσα από τη νηπιακή ηλικία), να τα μάθουν πώς να σερφάρουν με ασφάλεια.
- Χρειάζεται πρωτίστως να έχουν αναπτύξει σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους ώστε ο,τιδήποτε τους συμβεί να μή φοβηθούν να τους το αποκαλύψουν.
Βίντεο με θέμα το Cyberbullying
Υ.γ Ευχαριστούμε την Κυρία Τάνια Χριστοδουλίδου για την αρθρογραφία της με θέμα το Bullying. Επίσης διαβάστε και το άρθρο της με τίτλο: Ποιοι κάνουν Bullying στα σχολεία;
Η νυχτερινή διασκέδαση είναι μια από τις ανάγκες της σημερινής νεολαίας. Όλοι διαφόρων ηλικιών νιώθουμε την ανάγκη της διασκέδασης, να βγούμε έξω με τους φίλους [...]
Οπαδική βία ονομάζουμε μια μορφή βίας που χρησιμοποιεί τα αθλήματα ως πρόσχημα. Βασικός πυρήνας είναι συνήθως το ποδόσφαιρο, ένα άθλημα που απαιτεί ομαδική δουλειά. [...]
Όλο και συχνότερα ακούμε τον όρο “bullying” και όχι αδίκως καθώς τα τελευταία χρόνια παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην [...]