ΑρχικήΑρθρογραφίαΆρθραΜήπως τελικά να μην είσαι ο ευατό σου;

Μήπως τελικά να μην είσαι ο ευατό σου;

"Το να μην διατηρείς στο 100% τον εαυτό σου αποτελεί εκ φύσεως ικανότητα του ανθρώπου για να μπορεί να “αμύνεται” όταν συναναστρέφεται με ανθρώπους"

Το timeline του facebook αποδείχθηκε για πρώτη φορά σωτήριο καθώς από μια ανάρτηση ενός εικονικού φίλου γεννήθηκε η απορία γιατί ο 21ος αιώνας μέσα σε όλα τα ρητά που παράγει, έχει κάνει σλόγκαν  το λεγόμενο “be yourself”. Το να είσαι ο εαυτός σου ακούγεται πολύ ωραίο, προφανώς γιατί οι ανθρώπινες σχέσεις εξαρτώνται άμεσα από το φαίνεσθαι που αναπαράγει ένας άνθρωπος σε έναν άλλο. Αν είσαι ο εαυτός σου, βγαίνει μια αυθεντικότητα στο δέκτη, πόσο μάλλον και ειλικρίνεια, κάτι που φυσικά εκτιμάται είτε με την καλή είτε με την κακή έννοια. Έτσι, δίνεται από την πρώτη στιγμή τη δυνατότητα στο δέκτη αλλά και στον εαυτό σου, της επιλογής για το ποίοι σε ανέχονται έτσι όπως είσαι  και ποιοι όχι.

Ας επισημανθεί όμως ότι ο εαυτός κάποιου δεν είναι μια σταθερά, αλλά μια διαρκώς εναλλασσόμενη κατάσταση. Πιο συγκεκριμένα, αν κάποιος θέλει να συνειδητοποιήσει αν κρατάει το αυθεντικό καλούπι του, πρέπει να συγκρίνει αυτά που σκέφτεται, πράττει, σε μια ευρύτερη χρονικά περίοδο, με το πώς θα αντιδρούσε εκείνη τη στιγμή. Ειδικότερα  είναι σαν να πατάς σε replay τη ζωή σου (που είναι το παρόν) και να τη συγκρίνεις με το παρόν.

Βέβαια, αυτή είναι μία πτυχή της υπόθεσης και ίσως η πιο περιστασιακά εμφανίσιμη. Το να είναι κάποιος ο εαυτός του σημαίνει ότι διατηρεί τη δική του συμπεριφορά, το δικό του χαρακτήρα, πνεύμα, σκέψη, χωρίς να επηρεάζεται από άτομα του κοινωνικού του περίγυρου. Έτσι λοιπόν ερχόμαστε στο γιατί ίσως δεν πρέπει οι άνθρωποι να διατηρούν ολοκληρωτικά τον εαυτό τους.

“Be yourself”, το άτομο που κάνει χρήση αυτής της έκφρασης, έχει στο μυαλό του αρετές όπως η ειλικρίνεια, η φιλία…

Πρώτα απ’ όλα το να μην διατηρείς στο 100% τον εαυτό σου αποτελεί εκ φύσεως ικανότητα του ανθρώπου για να μπορεί να “αμύνεται” όταν συναναστρέφεται με ανθρώπους. Όλοι οι άνθρωποι αμύνονται με κάποιο τρόπο και αυτό δείχνει πόσο σκουπίδια* είναι σε κάποια πτυχή του “είναι” τους. “Αμύνομαι”, σημαίνει ότι δείχνω κάτι άλλο από αυτό που είμαι – κάτι που δεν είναι κακό.

Ένα άτομο που έχει διαμορφώσει την αντίληψη ότι πρέπει να κλέβει για να ζήσει, αλλά βλέπει ότι αυτό είναι κοινωνικά κατακριτέο, αλλάζει συμπεριφορά για να μην βρεθεί στο περιθώριο κοινωνικά, στη στενή νομικά. Ή ένα παιδί θα αλλάξει συμπεριφορά για να μπορέσει να δημιουργήσει παρέες και υγιείς σχέσεις. Από την άλλη, για παράδειγμα, ένα άτομο προσπαθώντας να είναι ο εαυτός του, βγάζει προς το κοινωνικό του περιβάλλον την αίσθηση ότι έχει μεγάλη οικονομική ευχέρεια – κάτι που μπορεί να γίνει άμεσα εκμεταλλεύσιμο από κάποιον πονηρεμένο. Ή αν κάποιο άτομο τείνει να λέει συνέχεια ψέματα, για ποιο λόγο να παραμείνει ο εαυτός του.

Έτσι λοιπόν, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων όπου αναφέρεται η φράση «be yourself», το άτομο που κάνει χρήση αυτής της έκφρασης, έχει στο μυαλό του αρετές όπως η ειλικρίνεια, η φιλία, η συντροφικότητα, η αγάπη και όχι πράξεις και συμπεριφορές αναλόγως με το ποιόν του καθενός. Ωστόσο λησμονείται εκείνη την ώρα ότι δεν διακατέχονται όλοι οι άνθρωποι από τέτοιου είδους αρετές αλλά, αντιθέτως οι περισσότεροι κατέχουν τις αντίθετες τους.

Επομένως, είναι εφικτό να είναι κάποιος ο εαυτός του, τηρώντας όμως παράλληλα, κάποιες θεμελιώδεις και διαχρονικές σταθερές. Όλα αυτά ισχύουν βέβαια, από τη στιγμή που το άτομο ευχαριστιέται να προσπαθεί να είναι ο εαυτός του. Ας μην κατακρίνονται όμως οι άνθρωποι που δεν καταφέρνουν να προσεγγίζουν τον εαυτό τους.

“Βeyourselfaspossibleasyoucan

Υ.γ Το άρθρο με τίτλο “Μήπως τελικά δεν πρέπει να είσαι ο ευατός σου” μπορείτε να το διαβάσετε όπως και άλλα του Βασίλη στο προσωπικό του Blog, (istonews.blogspot.gr).

Σχετική Αρθρογραφία

Προτεινόμενα

VASSIŁINA: “…εάν υπάρχει αληθινή παιδεία, υπάρχει επίσης και τέχνη, καθώς και μουσική”

Η VASSIŁINA, συνθέτει έργα που ισορροπούν μεταξύ της ποπ και της dark electronic σκηνής....

Μαρία Βακάλη: “Tο ρεμπέτικο ενέχει έναν ρομαντισμό και μια αμεσότητα”

Με καταγωγή από τη Λέσβο και γεννημένη σε ένα σπίτι που η μουσική ήταν...

Κατερίνα Παναγιωτοπούλου: “Αγάπα την ζωή, τους ανθρώπους σου, ονειρέψου και κάνε τα όνειρά σου πράξη”

Η Κατερίνα Παναγιωτοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 20 Ιανουαρίου του 1989 και μεγάλωσε στην...

Αλεξάνδρα Σταυροπούλου: “Τα όνειρα για αυτόν που τα κυνηγάει δεν είναι ποτέ ακατόρθωτα”

Η Αλεξάνδρα Σταυροπούλου είναι μια νέα, όμορφη, υπερδραστήρια και πολυτάλαντη προσωπικότητα. Γεννήθηκε στην Πάτρα...

Djkas: “Αυτό που θα ήθελα να αλλάξω είναι να σταματήσουν να λένε ότι η ραπ, Τραπ, urban μουσική προβάλει την βία στα μικρά παιδιά”

O Djkas συνεχίζει να μας φέρνει χορευτικούς ρυθμούς συνδυάζοντας άψογα την afrobeat μουσική με...

Nea, the successful composer and singer with almost 2 billions streams on Spotify.

Nea is a Swedish singer and songwriter with almost 2 billion streams on Spotify....

“Fast fashion”, τρόπος ζωής.

Με τον όρο "fast fashion", ή αλλιώς γρήγορη μόδα, εννοούμε το σύστημα στο οποίο...

Ορφέας Παπαδόπουλος: “Αργά η γρήγορα η τέχνη θα αναγεννηθεί”

Την αγάπη του για την τέχνη, την διαφορά ανάμεσα στο θέατρο και την τηλεόραση,...